Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 7. 2017 03:00 38

Seznam kapitol

1. Pro hráče i profesionály... 2. Testovací sestava 3. Představení desky - Obsah balení 4. Základní deska - layout 5. Slajdy, vlastnosti desky 6. Specifikace desky a software
7. Bližší pohled na desku 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování Core i9-7900X 11. Test rozhraní SATA, M.2 a USB 12. Hodnocení desky

Procesory Skylake-X jsou na trhu a s nimi přišla spousta nových desek s čipsetem Intel X299. Na první „vlaštovku“ od Asus se podíváme dnes. Je určená spíše do pracovních stanic než herních strojů, ale uplatnění najde všude. Výbava je nadstandardní a solidní, kupující nebude nic podstatného postrádat. 

Reklama

Přetaktování Core i9-7900X

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Teorie taktování Skylake-X je jednoduchá, stejná jako u všech ostatních čipů Intelu. Odemčený násobič skýtá neomezené varianty nastavení, stačí si s tím je pohrát. Důležitá je teplota čipu. U starších architektur Intel vždy uvádět Tcasemax, nebo nejvyšší povolenou teplotu rozvaděče tepla. Jelikož přenos mezi rozvaděčem a jádrem tentokrát řeší pasta, není přenos tak efektivní a Intel změnil u 14nm výroby i tento parametr. Jako maximální teplotu uvádí Tjunction, neboli teplotu jader procesoru. U Skylake, Kaby Lake a Skylake-X je tato hodnota 100 stupňů. Co to znamená? - Procesorová jádra, pokud dosáhnou této teploty, začnou omezovat svůj výkon - throttlovat. V praxi to znamená, že teplota rozvaděče tepla (CPU Temp) může být i vyšší, a není to na škodu. Hlídat je nutné přímo teplotu jednotlivých jader, to je klíčové.

Z praxe s Core i9-7900X vím, že teplota rozvaděče (CPU Temp) byla maximálně 57 stupňů, jednotlivá jádra se ale zahřála na teploty mezi 47-53 stupni. Je vidět, že tam jistý rozdíl je, dejme tomu 5-10 stupňů. Po přetaktování teplota rozvaděče dosáhla i 100 stupňů, některá jádra ale byla na 85 stupních, tím chci říci, že teplota povrchu procesoru 100 stupňů ještě neznamená nic dramatického, nemusí vůbec znamenat omezování výkonu, vždy zkontrolujte teplotu jednotlivých jader. Ta by se na 100 stupňů dostávat neměla.

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

K testu jsem použil Asus Prime X299-DELUXE. Jelikož jsou procesory odemčené, je základní taktování celkem snadné. Stačí navolit násobič procesoru a nastavit napětí. Pro test jsem použil BIOS 0401 jež vidíte na horním obrázku. Jde už o celkem starý BIOS, určitě už bude novější verze. S taktováním nebyly žádné potíže, vše fungovalo stejně dobře jako na X99. Stabilitu všech níže testovaných kombinací taktů a napětí testuji v OCCT 20 minut.

Maximální takt s 1.1V

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako prvotní napětí jsem zvolil 1,1V. To je v podstatě o základní napětí. Zcela bez problému jsem dosáhl stoprocentní stability na 4,4 GHz. Frekvenci unCore jsem navýšil na 2,6 GHz ze základních 2,4 GHz. Pro 4,5 GHz už bylo nutné napětí zvýšit. Dosáhl jsem tedy navýšení frekvence jader o 10 procent. Výkon narostl asi o 10 procent, tedy adekvátně frekvenci. Je ale nutno uznat, že tohle není nijak ohromující frekvence, i když pro Core i7-6950X tohle byla většinou "konečná". Musel jsem jít dál ...

Přetaktování s 1.20V

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Napětí 1,20V jsem stanovil jako absolutní maximum pro testy se vzduchovým chladičem (dnes už vím, že je to spíše 1,15 V). Jde o napětí, jež mohu pro dlouhodobé používání ještě doporučit. Nic víc už vzduchem nelze uchladit. Pokud nemáte extrémně výkonné vzduchové nebo vodní chlazení, výše se nedostanete. Teplota v zátěži stoupá až k 100-ti stupňům. Frekvence jader procesoru byla stabilně na 4,5-4,6 GHz, unCore jsem nastavil na 2,8 GHz. Výkon i frekvence stouply o 15 procent. Spotřeba vyskočila na monstrózních 370 W. Dál se ale už jít nedá ... leda s pořádným vodním okruhem.

Přetaktování s 1.25V

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední pokus je jen taková demonstrace možností čipu, v reálných podmínkách jde o nepoužitelné nastavení - neuchladíte ho v dlouhodobé zátěži. Frekvence procesoru byla 4,7 GHz při napětí 1,25V, takt unCore jsem nastavil na 3 GHz. Výkon je ohromný ... s delidem a ultra výkonným vodníkem, si ale dokáži tyto frekvence při běžném provozu představit. Ovšem spotřeba bude doslova brutální ...

Paměti

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti šly bez jediného problému přetaktovat na 3733 MHz v quad-channel (čtyři moduly). To je proti Broadwell-E velký posun kupředu, jelikož ten končil většinou někde kolem 3200 MHz. Aplikace AIDA čte spoustu údajů této platformy zatím chybně. BCLK není 96 MHz ale 100 MHz, frekvence procesoru není 4,5 GHz ale 4,7 GHz, takty pamětí nejsou 3584 MHz ale 3733 MHz a unCore není 2880 MHz ale 3000 MHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama