Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Článek Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 5. 2021 13:00 14

Seznam kapitol

1. Luxus ve střední třídě 2. Testovací sestava 3. Představení desky – Obsah balení 4. Základní deska – layout 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku a teploty 7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Hodnocení

I když je čipset B550 určený do střední třídy, Asus tuto desku vybavil opravdu královsky. Má dva porty Thunderbolt 4, dvě síťové karty pro 2.5 GbE, silné napájení a samozřejmě PCIe 4.0. Jde jednoznačně o nejvybavenější desku s B550 na trhu.

Reklama

Luxus ve střední třídě

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky testujeme už jenom hodně sporadicky, pokud ano, musí být deska něčím výjimečná. A tato bezesporu je. Čipset B550 je určený pro levné desky střední a nižší třídy. I když není proti X570 nijak zásadně osekaný, nějaká omezení má. V Asusu se ale rozhodli, že i desku střední třídy povýší na highend a umožní získat funkce highendu levněji. I když je tato deska oproti levným deskám s B550 dost drahá, je stále levnější než podobně vybavená deska s X570. Navíc má jako první deska pro AMD na trhu Thunderbolt 4. Dává tedy smysl.

Výrobce desku zařadil do řady ProArt, je tedy určená primárně tvůrcům obsahu. Právě oni docela jistě ocení dva porty Thunderbolt 4 v podobě USB-C. To je totiž přesně to rozhraní, které se používá u pokročilých záznamových zařízení. A zkuste si bez nativního Thunderbolt stáhnout z kamery třeba 100 GB dat. Pomocí Thunderbolt 4 je to otázka několika minut. Přenosová rychlost je až 40 Gb/s.

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Thunderbolt ale není jen rozhraní na přenos dat, umožňuje opravdu široké využití. Umí v jednom kabelu provozovat zároveň přenos obrazu na displej, ethernet nebo konektivitu USB. Je toho spousta. Pokud si doma uděláte Thunderbolt 4 Dock, který připojíte k této desce, můžete dělat s dalšími zařízeními doslova cokoliv. Napájení skrze kabel je také samozřejmostí.

Výbava desky

Obrázek ukazuje většinu toho, co deska nabízí. Bohužel se na něj nevešlo všechno, takže to hlavní vyjmenuji. Kromě dvou portů Thunderbolt 4 je k dispozici dvojice ethernetů standardu 2.5 GbE. Tento síťový adaptér se dnes stává běžnou výbavou, dvě síťové karty ale obvyklé nejsou. Samozřejmostí jsou nejmodernější porty USB 3.2 Gen2. Deska nese 4× port SATA port a dva sloty M.2. Pouze první podporuje PCIe 4.0. Oba jsou vybavené chladičem. Slotů PCIe je dostatek, na desce najdeme i dnes už raritní sériové rozhraní. To také může někdo ocenit. Kvalitní zvukový obvod včetně japonských kondenzátorů je u Asusu standard.

Asus ProArt B550-CREATOR: Luxusně vybavená deska
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama