asus-rampage-extreme-modla-pretaktovani
Hardware Článek Asus Rampage Extreme - Modla přetaktování

Asus Rampage Extreme - Modla přetaktování

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 10. 2008 06:00 19

Seznam kapitol

1. Zrozena k extrémům ... 2. Testovací sestava 3. Asus Rampage Extreme 4. Asus Rampage Extreme - bližší pohled 5. BIOS, přetaktování a testy výkonu 6. Zkušenosti a závěr

Dnes, ne náhodou se podíváme na splněný sen každého nadšeného přetaktovače - nejextrémnější základní desku na trhu. Obrovský potenciál pro přetaktování, zpracování a možnosti této desky doslova berou dech. Dnešní recenze budiž hlavně také upoutávkou na středeční a čtvrteční "dusíkovou" show na Invexu, kde tato deska bude v hlavní roli. Je libo téměř 700MHz FSB, máte je mít!

Reklama
Asus Rampage Extreme - Modla přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

- Asus Rampage Extreme "pod kapalným dusíkem" -

Na trhu existují levné základní desky, pak trochu dražší s vysokým potenciálem pro zajímavý poměr cena/výkon. Desky pro běžné "smrtelníky" většinou končí kolem ceny 4000-5000Kč s DPH. Jak ukázal náš průřez českým trhem, o tomto faktu nelze diskutovat. Pak je na trhu víceméně prázdno, a na úplném konci ceníků se objeví desky pro "horních tisíc".

Tyto produkty jsou v našich podmínkách spíše modlami, božstvy o kterých se spíše hovoří, ale málokdo měl šanci si je zkusit. Přesně do takovéto kategorie patří Asus Rampage Extreme. Deska s cenou 8500Kč s DPH si u nás najde kupce jen velmi těžko, a pokud ano jde o nadšence ze všech nejnadšenější. Za kvalitu je ale nutné zaplatit, a v tomto případě si výrobce své peníze skutečně zaslouží.

Osud této desky byl celkem zajímavý a vůbec nebylo jisté zda se na trhu vůbec objeví. Poprvé se deska představila na výstavě Computex, ještě pod názvem "Pinot Noir". Vzhledem k tehdejší situaci na trhu a vysoké ceně čipsetu X48 Express, se Asus rozhodl že, tuto desku už nevydá a bude se soustředit na novinku P45 Express. Při prezentaci nových desek s čipsetem P45 Express, jsme se přímo techniků Asus ptali, zda se tato deska objeví. Bylo nám rezolutně oznámeno, že nikoliv. Tím větší bylo naše překvapení, že se před dvěma měsíci na trhu objevila.

Jedná se ale o velice exklusivní produkt, vyrobený pouze v malé sérii. S klidem mohu říci, že tuto desku vyrobil Asus pouze pro různé přetaktovací dusíkové show. Tam se také tato deska poslední dobou objevuje nejčastěji, protože prostě lepší na trhu neexistuje. Chcete opravdu brutální hodnoty přetaktování, extrémní možnosti napětí? Musíte mít Rampage Extreme, žádná jiná deska takové možnosti prostě nenabízí. Tato deska se zrodila pro extrém a v něm je její místo.

I přesto, že hlavní je zde potenciál pro nadstandardní přetaktovací eskapády, ani doma nepřijdete zkrátka. Mě se podařilo s vodním chlazením dosáhnout opravdu extrémně vysokých hodnot přetaktování. Ani se vzduchovým chlazením to nebude o nic horší. Asus Rampage Extreme - "nejnabušenější" základní deska na trhu se představuje ...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama