ASUS Rampage III Extreme - sázka na extrémní jistotu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ASUS Rampage III Extreme - sázka na extrémní jistotu

ASUS Rampage III Extreme - sázka na extrémní jistotu | Kapitola 7

Jakub Carda

Jakub Carda

15. 6. 2010 03:00 7

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení, obsah příslušenství, specifikace 3. Představení, specifikace, software 4. Bližší pohled
5. BIOS a přetaktování 6. Testy 7. Závěr a hodnocení

Dnešním dnem budeme pokračovat recenzí velmi dlouho očekávaného absolutního high-endu na poli základních desek pro patici Intel LGA1366. Konkrétně si představíme novou desku z edice Republic of Gamers od firmy ASUS a nemůže to býti žádná jiná, než třetí edice základní desky Rampage Extreme.

Reklama

Přetaktování

Dle testů a množství funkcí je asi jasné, že ASUS Rampage III Extreme je deska určená zejména pro přetaktovávače. Výsledek nejvyšší maximální stabilní frekvence QPI činní 224MHz, což je výborná hodnota. Také stojí za zmínku bezproblémová změna frekvence PCI-E až přes 120MHz. Nepříliš povedený šesti jádrový procesor Intel Core i7 980X se nám povedlo přetaktovat na stabilní takt 4,5GHz s plně aktivovanými všemi jádry a funkcí Hyper-Threading, čemuž rozhodně napomáhá kvalitní napájení řešené pomocí Digi+.

Každopádně plný potenciál této základní desky by mohl být předveden pouze při extrémním přetaktování s ochlazením procesoru až za bod teploty cold bug, hluboko pod -100°Celsia.

ASUS Rampage III Extreme - sázka na extrémní jistotu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Co se týče zpracování, či rozložení nemám žádné výtky, ale opravdu nadšený jsem z přítomných montážních děr LGA775, škoda jen, že přichází docela pozdě. Nabídka slotů je také dobrá, čtyři dostupné PCI-E x16 sloty nabízí dokonalé možnosti pro vytvoření extrémních grafických systémů s až čtyřmi kartami najednou. A stále je ještě k dispozici pro starší zařízení jeden obyčejný slot PCI. Z funkcí je zajímavé, že ASUS vůbec neosazuje své nejvyšší řady desek displejem pro debugging, jako všichni ostatní výrobci, ale používá jakýsi systém indikace pomocí LED diod, kdy pro CPU, DRAM, VGA a boot device je na panelu ovládání umístěna vždy jedna dioda a pokud jen neblikne, ale rozsvítí se uživatel hned vidí, kde je problém. Řekl bych, že jde o názornější a jednoduší zobrazení, ale poměrně omezené. Rampage III Extreme je již moderní deska a podporuje nové rozhraní USB 3.0 díky čipu NEC a také SATA 6Gb/s, ovšem v této rychlosti pouze s dvěma dostupnými konektory obsluhované externím čipem. Intel se totiž stále ani nijak více neangažuje v podpoře nových rozhraní na svých čipových sadách. To konkurenční AMD už má nyní v jižním můstku SB850 plnou podporu SATA 6Gb/s a většinou, tedy nabídne více konektorů.

ASUS Rampage III Extreme - sázka na extrémní jistotu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ocenění PCTuning Golden Award získává deska Asus Rampage III Extreme za bezkonurenční výbavu, funkce a extrémní možnosti pro přetaktování.

Subjektivní pohled

Dalo by se říci, že přesně po vzoru EVGA X58 Classified přináší ASUS podobně vybavenou, "dokonalou" základní desku i pro běžnější trh, kdy bude u nás jistě daleko jednoduší ASUS Rampage III Extreme běžněji sehnat. Samotná podobnost je až extrémní, EVGA přišla s jumpery pro vypínání PCI-E slotů, Rampage III Extreme má stejnou funkci řešenou pomocí dip switch přepínačů, dále je tu již několikrát zmíněné napájení s digitálním řízením a samozřejmě dvěma osmipinovými konektory přídavného napájení procesoru. Dokonce i samotný vzhled připomíná EVGA, ale rozhodně nic z toho není nijak na škodu.

Možnosti přetaktování, výkon a výbava jsou opravdu na výborné úrovni a dá se říci, že po vzoru všech edicí Rampage bude tato třetí verze minimálně stejně úspěšná jako všechny ostatní.

ASUS Rampage III Extreme - sázka na extrémní jistotu
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Asus Rampage III Extreme poskytuje server Heureka.cz

Za zapůjčení základní desky ASUS Rampage III Extreme děkujeme společnosti ASUS.

ASUS Rampage III Extreme - sázka na extrémní jistotu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama