Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 7. 2016 03:00 17

Seznam kapitol

1. Poslední mohykán s X99 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Základní deska - layout 5. Slajdy 6. Specifikace desky a software
7. Bližší pohled na desku 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Hodnocení

Asus slaví desáté výročí značky ROG, a při té příležitosti nabízí nadšencům opravdu vymazlený klenot – novou revizi desky Rampage 5. Ta sice nepřináší nic převratného, ale řadou drobných detailů vylepšuje svou předchůdkyni. Lepší desku s X99 už asi nikdy nevydá, tohle je a bude vrchol nabídky.

Reklama

Hodnocení

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Ohledně zpracování není co řešit, Asus je prémiový výrobce a jeho produkty nesou známky této třídy. Vše je perfektně zpracované, v tom není jediný problém. Celkově jsem ale krapet zmaten, kam vlastně deska míří. Původní Rampage V Extreme je deska pro nejnáročnější hráče, ale především pro extrémní taktování.

Zdá se ale, že extrémní taktování už pro výrobce přestává být zajímavé, dávají přednost prezentacím Youtuberů, a čím víc to v nich svítí, tím je to pro děti lepší. Tohle už není deska pro taktovače, chybí měřící body napětí, chybí X-Socket, chybí OC Panel, sloty pro teploměr a další funkce, které původní Rampage měla. Místo toho tu máme blikátka a HiFi panel. Tahle deska se neměla jmenovat Rampage, ale třeba jen „Edition 10“, jako speciálka mimo běžnou řadu. Tímhle produktem budou historičtí uživatelé desek Rampage zklamáni. I já jsem čekal zkrátka něco jiného – něco víc.

Přetaktování

Tady také není co nějak zásadně rozvést, k taktování na vzduchu nebo vodě stačí i výrazně levnější deska. Dnes už to není věc desky, ale čipu. Broadwell-E je mizerný taktovač, kdy maximální frekvence 4,3 GHz je opravdová bída. Deska za to ale nemůže, Haswell-E na ní půjde taktovat stejně dobře, jako na jiných deskách a výrazně výše než Broadwell-E. Paměti potěšily, podařilo se je přetaktovat na pěkných 3333 MHz a i o malý kousek výše. Zkoušel jsem i automatické přetaktování, které deska umí. Core i7-6800K deska přetaktovala na 4,2 GHz pro zátěž všech jader a 4,4 GHz pro výkon jednoho jádra. To je podobné i manuálnímu taktování.

Osobní názor

Rampage V Edition 10 je skvělá deska, ale je vidět odklon od původní filozofie desek Rampage. Extrémní funkce šly stranou a přišla světýlka a HiFi panel, co asi zbyl z desky Maximus VIII Extreme Assembly, kterou za devatenáct tisíc asi mnoho lidí nechtělo. Vše je asi dáno tím, že ROG se mění. Místo produktů pro nadšence, se stává tato produkce drahou řadou pouze pro hráče. Ti chtějí zřejmě na LAN párty blikat deskou i grafikou. Osobně bych takovou blikající desku a grafiku zároveň v RGB škále asi ani vidět nechtěl, ale to je pouze můj názor.

Tahle deska měla být oslava ROG a Rampage, a tak měla být královsky vybavená právě pro taktování, místo zvukové části, kterou nahrazuje panel, třeba mohl být druhý M.2 slot. Místo deseti SATA (v dnešní době SSD disků) třeba rozhraní Thunderbolt. Mohla mít rozhraní pro přetaktování ROG grafik a spoustu dalších věcí. Také mohla být třeba v limitované edici za klasickou nebo nižší cenu, jako pocta taktovačům v minulosti, prodávala by se jistě skvěle. Pro pravověrné nadšence tenhle model není, těm stále doporučím spíše starší model, nebo nabídku konkurence. Rampage 5 Edition 10 je spíše deska pro nejnáročnější hráče, kteří ocení co přináší. Ovšem musí za to zaplatit extra prémiovou cenu.

Hodnocení

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Rampage V Edition 10 za špičkové zpracování a přetaktování

Asus Rampage V Edition 10: Špička pro Broadwell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Rampage V Edition 10 děkujeme ASUS Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama