Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 10. 2014 03:00 7

Seznam kapitol

1. Nejvyšší liga... 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Základní deska – layout 5. Slajdy 6. Specifikace desky a software
7. Bližší pohled na desku 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Hodnocení

Před několika týdny Intel uvedl špičkové procesory Haswell-E. Pokud chcete nekompromisní výkon, ovšem za extrémní cenu, není co řešit – musíte je mít. Co by byl ale luxusní procesor bez luxusní desky, že? A právě na tu nejvybavenější desku na trhu se dnes podíváme v testu. Pátá generace Rampage Extreme je totiž tradičně „dělo“. 

Reklama

Hodnocení

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Závěrečné hodnocení bude podobné těm, která byla u nejvyšších modelů desek už mnohokrát. Tohle je pravděpodobně nejvybavenější deska s čipsetem X99 Express na trhu. Nabízí jednoznačně nejbohatší příbal a technologickou výbavu. Skvěle poslouží náročným hráčům, dají se na ní provozovat karty v libovolné Multi-GPU konfiguraci (až čtyři karty).

Disponuje skvělým BIOSem, přetaktováním i zpracováním. Speciální funkce (OC Panel)  využijí extrémní taktovači, kteří po uvedení této desky už žádnou vhodnější volbu na trhu nemají. Tohle je bezesporu "nejvymazlenější" deska pro procesory rodiny Haswell-E. Až přijde čas a na trhu budou k mání SATA Express disky, budou této desce slušet. Využít už dnes lze M2 konektor pro SSD disk. Možnosti WIFI, osazení přídavných karet, hromada paměti (až 64GB) dělají z této desky i jasnou volbu pro náročný pracovní stroj.

Přetaktování

Vzhledem ke stáří platformy a zatím omezeným možnostem srovnání ještě nelze výsledek přetatkování objektivně hodnotit. Náš procesor šel taktovat vysoko nad běžný průměr, co lze dohledat na fórech. Zdali za to může samotný čip, nebo OC Socket na desce Asus, nevím, spíše to ale tipuji na první možnost.

Využití více pinů v patici může mít vliv na stabilitu, pokud by ale byly klíčové, použil by je už přímo Intel a výrobcům jejich využití nařídil v technické dokumentaci k procesorům. Pravda bude někde uprostřed, nějaké zlepšení tam být opravdu může, žádný zázrak to nebude – stejnou patici s více piny používají serverové čipy této architektury už nějaký čas. Mé hodnocení čipu a takt 4,65 GHz je ale velmi pozitivní.

Osobní názor

Můj náhled na nejvyšší modely desek od Asus zazněl už v úvodu. Já prostě od Rampage V Extreme očekávám základ počítače bez kompromisů, což se i potvrzuje. Nemohu zatím hovořit z dlouhodobé zkušenosti, ale deska se během těch pár týdnů chová naprosto příkladně. Taktování je solidní, stabilní při jakékoliv zátěži. Ani dvojice SSD disků v RAIDu zatím nezlobí, jako na některých deskách. Budu muset zkusit ještě PCI-E SSD disk, který dělá mnoha deskám problémy. Zdali i jeho chod bude po několika měsících bez závad, bude rozhodnuto o kvalitě platformy naprosto jednoznačně. V tuto chvíli lze hodnotit tedy jen pozitivně, výbava je parádní, příbal v krabici také solidní. Potěšil mne X-Socket, množství SATA portů i možnost osazení M2 disku. BIOS funguje příkladně, stejně tak software od výrobce. Zatím jsem tedy spokojen, desce nelze snad kromě vysoké ceny, nic vytknout. High-end základ se vším všudy.

Hodnocení

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desce Asus X99 Rampage V Extreme udělujeme zlaté ocenění
za špičkovou konstrukci, výbavu i zpracování.

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Rampage V Extreme děkujeme ASUS Czech republic

Asus Rampage V Extreme: Nejlepší deska pro Haswell-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama