Asus ROG Gladius III - stylová herní myš se super výbavou
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Asus ROG Gladius III - stylová herní myš se super výbavou

Asus ROG Gladius III - stylová herní myš se super výbavou | Kapitola 3

Jan Preclík

Jan Preclík

27. 5. 2021 03:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing a výměna spínačů 3. Software 4. Testy senzoru 5. Závěr a hodnocení

Před pár dny uvedl Asus nástupce herní myšky Gladius. Oproti svému předchůdci je mnohem lehčí a naznala designových i ergonomických vylepšení. Asus u nového modelu ubral na světelných efektech a zvolil elegantnější vzhled. A taky přidal k myši opravdu parádní příslušenství!

Reklama

Software

O konfiguraci se stará univerzální Asusácký software Armoury Crate. Pokud jste fanoušky této firmy, máte výhodu. Stačí jeden program na vše – od podrobného nastavení základní desky přes synchronizaci osvětlení Aura až po periferie typu sluchátek, myší a klávesnic. V tom je výhoda produktů jednoho výrobce, nemusíte si hned zaplevelit počítač tunou programů, které vám poběží na pozadí. V této kapitole můžete všechny screenshoty pro lepší čitelnost kliknutím zvětšit.

První sekcí jsou tlačítka. Zde si můžete nastavit chování každého z nich. Nabídka je poměrně bohatá. V aplikaci lze nastavit funkce klávesnice, multimediální klávesy, aktivace zástupců či típání obrázků. Krom toho zde také můžete tlačítkům přiřazovat nastavená makra.

Makra je nutno nejdříve nastavit v jiné sekci, možnost přiřazení makra se zpřístupní teprve ve chvíli, kdy si nějaká vytvoříte. Samotné nahrávání maker v aplikaci je celkem nepřehledné a chvilku může trvat, než vlastně pochopíte, proč máte v nabídle tlačítek sekci maker zašedlou a nemůžete na ji rozkliknout. Makra se holt nahrávají někde jinde. Možná jen otázka zvyku.

Sekce výkon slouží zejména k nastavení obnovovací frekvence a citlivosti senzoru. Ten lze nastavit v rozsahu od 100 do 26000 CPI. Krom toho lze v této sekci nastavit i všemi hráči nenáviděnou funkci přichycování k úhlům, která vám kecá do pohybu kurzoru. Ale třeba ji někdo využije.  

V sekci osvětlení lze definovat světelné efekty, jakými má podsvícení zářit. I když se obvykle jedná o tuctovou věc, u této myši zdobení bočnice vyniká zejména díky laserem vyřezaným motivačním nápisům ROG. Osobně doporučuji podsvícení nevypínat, speciálně této myši dodává šmrnc.

Kalibrace povrchu zlepšuje chování senzoru myši na podložce. Za velikou vychytávku považuji předvolené povrchy. Pokud jste hrdými vlastníky některé z podložek výrobce, můžete si rovnou nastavit předvolený povrch a kalibraci dál neřešit. V této sekci krom kalibrace najdete i výšku zdvihu, jakou má senzor detekovat.

Aktualizaci firmwaru hádám není třeba nijak obšírně komentovat. Kliknete a updatujete. A neopovažujte si během aktualizace hrát s USB porty na svém zařízení!

Myška disponuje vlastní pamětí, do které lze nastavené profily ukládat. Obzvlášť se to vyplatí, pokud ji připojujete k jiným zařízením a chcete si nastavení přenést s sebou.

Co se lišty profilů týká, kromě exportu a následné zálohy si všimněte profilu Rapid-fire. Pokud hrajete online nebo se účastníte turnajů, na tuhle funkci rovnou zapomeňte. Mohlo by vás to stát spoustu peněz, které byste za jiných okolností samozřejmě vybojovali. Rapid-Fire je funkce, která, jak již její název napovídá, slouží k automatizovaným rychlejším opakovaným stiskům tlačítek. Tím samozřejmě získáváte výhodu nad ostatními hráči, což neuznávají provozovatelé herních online klání. Pokud tedy chcete podvádět, tak pouze v single hrách, případně při rekreačním drcení vašich známých či kolegů na LAN párty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama