Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu

Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 8. 2015 03:00 49

Seznam kapitol

1. Poseidon počtvrté 2. Představení karty – Vlastnosti a funkce 3. Představení karty – Balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Software – Nový GPU Tweak II 6. Specifikace a Testovací sestava
7. Syntetické testy, 3D Mark 11, 3D Mark, Unigine Heaven 8. Výkon ve 4K (3840x2160) 9. Shrnutí výkonu 10. Spotřeba a teploty 11. Přetaktování 12. Závěr

Grafické karty Asus řady Poseidon jsou už víceméně tradičním highendem. Tato je už čtvrtá v řadě s tímto názvem. Hybridní chladič může ke chlazení využívat pouze vzduch, nebo jej můžete rovnou připojit k vodnímu okruhu. Vysoké takty, solidní hlučnost a vysoký výkon – to je GTX 980 Ti s hybridním chlazením. 

Reklama

Poseidon počtvrté

Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty řady „Poseidon“ bývaly zpočátku zvláštní kapitolou highendu. Spíše jsem měl dojem, že jde o způsob, jak výběhový model prodat za prémiovou cenu na sklonku jeho životnosti. Přicházely totiž často dost pozdě. Úplně první Poseidon, který se u nás ani neprodával, a rychle zapadl byla verze s GeForce GTX 770. Druhý Poseidon byl postaven na GeForce GTX 780, v tu dobu ale byla na trhu výrazně výkonnější GeForce GTX 780 Ti. To by až tak nevadilo, ovšem Poseidon stál právě jako GeForce GTX 780 Ti, tedy prémiová cena. Přitom grafika byla postavena na plně referenčním PCB bez vychytávek a funkcí pro taktovače, tedy naopak na levnějším základu. Drahý byl prostě hybridní chladič, kartu jsem tehdy nedoporučoval lidem bez vodního chlazení, příplatek byl vysoký a zbytečný. Na chlazení vzduchem byly a jsou lepší modely.

Od té doby se ale řada Poseidon posunula do absolutního highendu, kdy v její řadě vychází to nejvýkonnější. Vloni v prosinci to byl právě Poseidon GTX 980 jako jedna z nejvýkonnějších GeForce GTX 980 na trhu. A jelikož dnes je nejvýkonnější GeForce GTX 980 Ti, máme zde i nový model této řady. Docela bych i očekával, že časem vyjde Radeon R9 Fury Poseidon, ale to teprve uvidíme. Samotný koncept je totiž dobrý, karta je připravená na vzduchové chlazení i vodu. A právě voda je v podstatě jediným lákadlem, protože blok je provedený velmi dobře a je použitelný. I když budu předbíhat závěru, už teď je jasné, že doporučovat budu kartu opět hlavně „vodníkářům“, jelikož pro použití na vzduchu mám Asus i jiní výrobci vhodnější a levnější modely. Byť je na vzduchu také skvělá, ovšem připlatit za hybridní blok, jehož možnosti nevyužijete, je zbytečné.

Jelikož je GeForce GTX 980 Ti na trhu teprve několik měsíců (od května), čekal bych, že Poseidon vyjde později, Asus ale asi neměl na co čekat. I tak to bude mít na trhu hodně těžké. Asus nabízí v podstatě pouze dva modely této karty (mimo referenční verze). První je „Strix“ v provedení s přetaktováním a bez, druhou kartou je pak „Poseidon“. Brzy ale dorazí také „Matrix“ a výroční edice „Gold“. Na trhu tedy bude dost vymazlených karet, a výběr bude těžký. Když k tomu připočteme i řadu dobrých modelů konkurence, je situace s GTX 980 Ti dost složitá pro kupující. Nepomůže ani cena, všechny GTX 980 Ti jsou drahé, některé dokonce extrémně drahé.

Tím se ale dostáváme k ceně, Poseidon byl dříve o více než 1000 Kč dražší než běžná verze, jelikož měl zkrátka dražší chladič. Tentokrát by to tak ale nemuselo být, doporučená cena v USA je totiž 700 USD, tedy skoro stejná jako u OC Strix verze, rozdíl je 30 USD, což by mohlo dělat v ČR něco kolem 700 Kč nad cenu Strix. Tedy tentokrát by mohla být cena víceméně podobná, nikoliv rozdíl v řádů tisíců. Oficiální českou cenu jsem ale zatím neviděl, tudíž se uvidí. I tak půjde samozřejmě o kartu s cenou výrazně nad 20 000 Kč s DPH.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama