Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu

Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 8. 2015 03:00 49

Seznam kapitol

1. Poseidon počtvrté 2. Představení karty – Vlastnosti a funkce 3. Představení karty – Balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Software – Nový GPU Tweak II 6. Specifikace a Testovací sestava
7. Syntetické testy, 3D Mark 11, 3D Mark, Unigine Heaven 8. Výkon ve 4K (3840x2160) 9. Shrnutí výkonu 10. Spotřeba a teploty 11. Přetaktování 12. Závěr

Grafické karty Asus řady Poseidon jsou už víceméně tradičním highendem. Tato je už čtvrtá v řadě s tímto názvem. Hybridní chladič může ke chlazení využívat pouze vzduch, nebo jej můžete rovnou připojit k vodnímu okruhu. Vysoké takty, solidní hlučnost a vysoký výkon – to je GTX 980 Ti s hybridním chlazením. 

Reklama

Představení karty – Balení karty, detaily, chlazení

Karta k nám dorazila v kompletním, prodejním balení. Přesně takto si ji budete moci koupit v českých obchodech, bohužel v době psaní textu, nebyla ani jedna v ČR skladem. Dokonce ani cenu nikdo neznal oficiálně, já jsem také vycházel jen z přepočtu a běžné praxe v obchodech.

Balení karty

Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Už dávno začal Asus u svých „platinových“ edicí karet, používat střídmé a rudé balení. Po otevření předního víka se karta ukáže.

Asus ROG Poseidon GTX 980 Ti Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po otevření krabice uvidíte kartu. Manuály a zbytek se pak ukrývá v malé papírové obálce. Příbal není rozhodně bohatý, u takto drahé karty bych něco navíc ocenil. Co ale není v krabici, lze dohnat na webu u prodejců. Pokud si koupíte jakoukoliv GeForce, dostanete nyní Metal Gear Solid V zdarma. Uvnitř krabice najdeme následující:

  • Grafická karta
  • 1× redukce napájení
  • Manuály, ovladače a utility na CD

Cena karty se pohybuje kolem 21 000 korun s DPH

Detaily karty

Pohled zpředu
i Zdroj: PCTuning.cz
Pohled zpředu

Pohled zezadu

Výrobce kartu osadil dvouslotovým chladičem. Karta není ani nijak extrémně dlouhá, právě naopak – je stejně dlouhá jako referenční GeForce GTX 980 nebo Radeon R9 290X. Vzhled karty je povedený, designově se karta vydařila, vše je podřízeno funkci chlazení. Vzhled se ale proti dřívějším modelům této řady krapet změnil.

O napájení karty se starají dva konektory - 8pin a 8pin. Minimální požadavek na zdroj je 650 W. Tento údaj je ale nadsazený, pokud máte kvalitní zdroj, bude stačit i s nižším výkonem. V herní zátěži si tato karta řekne maximálně o nějakých 260 W na základním nastavení (naše celá sestava max 400 W). Podle tohoto údaje tedy vybírejte také zdroj.

Kartu lze samozřejmě spárovat s další. Můžete si dokoupit druhou, třetí a čtvrtou a zapojit je v 4-Way SLI kombinaci, ovšem nezapomeňte koupit i další zdroj a patřičnou desku. Zde je také nutné dbát na dobré větrání skříně a hodně výkonný procesor, aby karty nelimitoval svým výkonem.

Průměr ventilátorů je 9 cm, zvukový projev je i při vysokých otáčkách stále příjemný. Karta je docela tichá. Osobně bych její hlučnost přirovnal k jakékoliv GeForce od Asus s nereferenčním chlazením. Jádro mnoho netopí, otáčky se drží nízko a zvukový projev je kultivovaný.

Výstupů je na kartě pět. Maxwell proti Kepleru přeci jen vylepšil portfolio výstupů a jsme opět kousek dále. Jeden DVI doplňuje trojice DP portů a jeden HDMI výstup. Možnosti připojení monitorů se nezměnily, současně lze připojit stále jen čtyři zařízení.

Poslední obrázek ukazuje body pro připojení základní desky a ovládání karty přes BIOS nebo taktovací utility. Také si všimněte LED diod u napájecích konektorů, které ukazují, zdali je napájení připojeno korektně.

Chlazení karty

Pravidelně zkoumáme také kvalitu nanesení pasty výrobcem. Zatím nás Asus ani jednou nezklamal, tentokrát je tomu také tak. Pasta je aplikovaná velice slušně, nikde nejsou „suchá“ místa ani moc velké vrstvy. Jádro sice nesedí zcela přesně na středu základny, stále je to ale v normě.

Základní část chladiče je tvořena jednou velkou Vapor-chamber komorou. Ta je celá z mědi a přiletovaná k hliníkovému profilu, k ní je také přiletovaná heat-pipe vodního okruhu. Je to zřetelně vidět na obrázku nahoře. K této části chladiče je poté vodivě připojena další vrstva, se žebrovím a třemi heatpipe. Otázkou zde zůstává, jak se na přenosu teplot podepíše tolik spojů mezi vrstvami, osobně myslím, že to bude bída. Připomeňme si ještě princip.

Trubička vodního okruhu je pevně a vodivě spojená s komorou vapor chamber, ale účinnost ochlazení vodou bude slabší. Aby byl efekt alespoň nějaký, musela by být trubička plná „finů“, neboli výstupků, aby byla plocha co největší. Ale Guru3D naměřil mezi vzduchem a připojenou vodou rozdíl 28 °C, což na takto koncipovaný „blok“ není zlé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama