Asus ROG Strix Z270I Gaming: nejmenší deska pro Kaby Lake
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG Strix Z270I Gaming: nejmenší deska pro Kaby Lake

Asus ROG Strix Z270I Gaming: nejmenší deska pro Kaby Lake | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 1. 2017 03:00 12

Seznam kapitol

1. Miniaturní ROG herní deska 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Specifikace desky a software 5. Bližší pohled na desku
6. Napájení desky (popis) 7. BIOS 8. Přetaktování 9. Test rozhraní USB, M.2 a SATA 10. Hodnocení

Po testech několika velkých ATX desek, se dnes zaměříme na zatím „nejmenší“ uvedený mini-ITX produkt. Model Z270I Strix Gaming od Asusu je sice rozměrové malá deska, nabízí ale plnou výbavu ROG série. Tedy jde o stoprocentní desku pro Intel Kaby Lake určenou hráčům a nadšencům do taktování..

Reklama

Hodnocení

Asus ROG Strix Z270I Gaming: nejmenší deska pro Kaby Lake
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Dnes testovaná deska je hodně speciální produkt, což jasně definuje její formát mini-ITX. Jelikož jde ale o ROG herní desku, bylo jasné, že i přes malý rozměr nemůže nabídnout horší vlastnosti a možnosti než High-end. To se také potvrdilo, výrobce nezařadil tuto desku mezi produkt pro hráče a nadšence náhodou, vše je špičkové. Taktování nic nebrání, stejně tak po stránce výbavy nechybí krom dalších PCI-e nic důležitého.

Pokud použijete výkonný CPU a grafickou kartu, získáte maximální herní stroj se vším všudy, zejména, pokud CPU přetaktujete. Na trhu se také už objevují výkonné grafiky v ITX rozměru, nedávno Zotac oznámil GTX 1080. Zpracování je skvělé, napájení a chlazení dostatečné. V případě, že nechcete velkou desku a stavíte počítač miniaturních rozměrů, je mini-ITX formát jasná volba. V tuto chvíli pro Skylake (Kaby Lake) ani jiná volba (s čipsetem Z270) než tato deska Asus není – další výrobci budou teprve následovat.

Výbava je slušná, USB 3.1, M.2 sloty a kvalitní zvuk jistě potěší každého majitele. Velkou výhodou je také vestavěný bezdrátový modul, který umožní se základně připojit bez nutnosti osazovat externí nebo interní zařízení.

Přetaktování

Už roky platí, že přetaktování nezávisí většinou na desce ale na procesoru, pokud tedy nekoupíte tu nejlevnější desku (exotického výrobce) a neosadíte ji energeticky nejnáročnějším procesorem. Stejných výsledků u domácího taktování dosáhnete na desce za tři tisíce Kč jako na desce za deset tisíc. Rozdíl nastane až u extrémních taktovacích technik, zejména u dusíku. Tam je potřeba už víc než jen silné napájení. To se ale 99,9 procent uživatelů netýká, takže to není důležité. Přetaktování na této desce je snadné, BIOS jednoduchý a přehledný. Výsledek 4,8 GHz je solidní i na čip Core i7-6700K a já jsem s ním velice spokojen. Paměti na 3866 MHz také nejsou nejhorší, i když už jsem viděl lepší výsledky na desce MSI. Rozdíl ale není nijak zásadní, i tato frekvence je dostatečná.

Osobní názor

Už dlouho jsem žádnou mini-ITX desku netestoval, což je možná škoda. Tušil jsem, že nabídne vše, co velké desky, a to se potvrdilo. Jediným větším omezením je pouze jeden slot PCI-e, pro většinu hráčů to ale klidně postačí. Výkonné a tiché mini-PC lze osadit a provozovat klidně jen s interní GPU v procesoru. Osazením výkonné grafiky ale také nic nezkazíte.

Pokud dnes chcete kupovat platformu LGA 1151 pro mini-PC a nepotřebujete více slotů PCI-e, je tato deska s cenou od 3700 Kč s DPH skvělou volbou. Dostanete řemeslně kvalitně zpracovaný základ s luxusním BIOSem a maximálními možnostmi přetaktování. Zejména nadšenci, již chtějí dostat ze svého CPU naprosto vše, by měli zbystřit a zařadit tuto desku do užšího výběru při hledání základu pro malé a výkonné herní PC. Právě rozměry a výbava (M.2, USB 3.1) jsou devizy této desky.

Hodnocení

Asus ROG Strix Z270I Gaming: nejmenší deska pro Kaby Lake
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus ROG Strix Z270I Gaming: nejmenší deska pro Kaby Lake
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce uděluje ocenění za skvělý výkon a přetaktování při miniaturním rozměru desky

Asus ROG Strix Z270I Gaming: nejmenší deska pro Kaby Lake
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky děkujeme ASUS Czech Republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama