ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 4. 2019 03:00 10

Seznam kapitol

1. Elegantní ultra tenké herní dělo! 2. Obsah balení 3. Specifikace 4. Vlastnosti počítače 5. Asus ROG Zephyrus – hardware I. (CPU, GPU) 6. Asus ROG Zephyrus – Hardware II. (disky, paměť) 7. BIOS a software
8. Zpracování, konektory a repro 9. Klávesnice, chlazení a teploty 10. Baterie a výdrž, spotřeba 11. Výkon procesoru (Core i7-8750H) 12. Testy herního výkonu (RTX 2080 Max-Q) 13. Závěr

Pokud hledáte stylový a vysoký herní výkon, je tohle počítač pro vás. Nejnovější model GX701 od Asus přináší šest procesorových jader, 1TB SSD, 24 GB RAM, grafickou kartu GeForce RTX 2080 a brilantní 17,3palcový 144Hz displej s G-Sync. To vše při hmotnosti jen 2,7 kg a tloušťce 18 mm. Hezčí notebook nenajdete.

Reklama

Elegantní ultratenké herní dělo!

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Trh herních notebooků je dnes velmi rozsáhlý, v těch nejvyšších výkonových kategoriích je nabídka široká. S GeForce RTX můžete mít herní děla s osmijádrovými desktopovými procesory, ale také mobilními šestijádry. Grafiky RTX 2000 jsou na trhu tři, také v odlehčené verzi Max-Q. Znakem těchto (ne)mobilních monster jsou velké rozměry, hmotnost a hlučnost. Za výkon je nutné odvést daň v podobě hluku a extrémních nároků na chlazení a napájení. Jako kontrast k těmto velkým DTR strojům uvedl Asus před dvěma lety řadu Slim. V ní jsou to počítače ROG Zephyrus. Ty nabízejí maximální výkon v tenkém těle.

Obrázek ukazuje současnou nabídku notebooků z řady ROG. Nejvýkonnější stroje patří do segmentu, která Asus nazval AAA Gaming. Nejvýkonnější kategorie (Muscle) je špička, ale i tady Asus krapet vyměkl. Místo brutálních počítačů chlazených vodou (GX700) je vrcholem nabídky GZ700, který v podstatě nijak extrémní není. Jen krapet netradičně řešený. Doba ohromných laptopů asi skončila.

V nejvyšší herní třídě pak následuje řada Slim a Classic. Právě Classic je také důkazem, že doba pokročila. Ani zde totiž už nejsou v nabídce tlusté a těžké stroje. Vše už je založeno na základu tenčích a lehčích laptopů. Slim je pak kapitola sama pro sebe, protože to je exkluzivní kategorie s luxusním zpracováním a vysokým výkonem.

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Spojit výkon a tenké tělo je věc, na kterou zákazníci čekali roky. Ale chlazení a jeho hlučnost bylo vždy brzdou pokroku. Přírodní zákony obejít nelze. Výkonná grafika zkrátka topí a teplo se musí nějak dostat ven. S posledními GPU Turing ale Nvidia opět snížila spotřebu a uvedla GPU, které má velký výkon a spotřebu relativně nízkou. Pokud navíc GPU „přiškrtíte“ pomocí Max-Q, získáte opět lepší provozní vlastnosti, ale herní výkon bude stále dostatečný. To je základní myšlenka těchto počítačů.

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem před dvěma lety testoval první Asus ROG Zephyrus, byla nabídka podobně řešených notebooků na trhu dosti slabá. Dalo se vybírat ze čtyř modelů. Jer ale rok 2019 a vývoj šel hodně dopředu. V tuto chvíli je v kategorii tenkých počítačů s RTX 2080 Max-Q pořádná konkurence. V tento moment je na trhu skoro dvacet modelů s touto specifikací. Se 17,3" LCD je ale nabídka skromnější, cca 7 modelů. Vybírat můžete mezi MSI Stealth, Alienware m17, Clevo, Dell, Lenovo a Origin. Asus Zephyrus GX701 je ale ze všech nejtenčí a dle mého i nejelegantnější.

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Zmínil jsem několikrát režim Max-Q, který se našeho testovacího notebooku týká. V krátkosti si povíme o co jde. Nvidia ví, že její GPU (TU104 a nižší) jsou výkonná a úsporná. I přesto je ale v plném výkonu uchladíte v notebooku těžko (150 W). Nvidia tedy navrhla koncept GPU, které je úspornější. Jádro i paměti jsou stejné, napájecí okruh je ale úspornější, chlazení speciálně navržené a frekvence čipu i pamětí snížené.

Běžná mobilní RTX 2080 ve velkém notebooku pracuje někde kolem frekvence 1380–1590 MHz u jádra a 14 GHz u pamětí, to při TDP 150 W. V režimu RTX 2080 Max-Q je možné si vybrat výkon omezený na 80 W a 90 W. Úspornější varianta pracuje s jádrem na 735–1095 MHz a paměti na 12 GHz. Mírně výkonnější (náš případ) pak pracuje s takty jádra 990–1230 MHz a s paměťmi také na 12 GHz. Všechny varianty mají 8 GB GDDR6. Jaký bude takt v reálu, si ukážeme v testu. Je ale patrné, že výkon bude znatelně nižší než u neomezené RTX 2080 s téměř dvojnásobným TDP.

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

I když zde je důležitý zejména vzhled, podstatné jsou také komponenty. Dovnitř malého těla se vešel výkonný procesor architektury Coffee Lake, Core i7-8750H se šesti jádry a Hyper-Threading. Hry solidně rozhýbe GeForce RTX 2080 Max-Q s 8 GB vlastní paměti. Počítač umí přepínat mezi GPU, takže je v nízké zátěži opravdu úsporný. Operační paměť systému má kapacitu 24 GB což je skvělá hodnota. Disková výbava je na hraně. Jedno ultravýkonné 1TB SSD je sice pěkné, ale pokud je to jediný disk, moc se toho na něj nevejde. Druhý disk osazen není, což je škoda.

Naprosto geniální je displej, ten má certifikace Pantone a umí G-sync. Navíc je osazen 144Hz panelem. Obraz je nádherný. To ale není všechno. Počítač je vybaven kvalitní podsvícenou klávesnicí, zvukovým výstupem a dvěma výstupy na monitory. Zajímavá je také možnost napájení skrze USB-C a Powerbanku. Zázraky v tomto případě čekat nelze, ale může se to hodit. Výbava je velice dobrá ve všech směrech, detailně si vše ukážeme v příslušných kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama