ASUS TUF Gaming B660-PLUS WIFI D4: Levná ATX deska (DDR4) pro nové Intely
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Článek ASUS TUF Gaming B660-PLUS WIFI D4: Levná ATX deska (DDR4) pro nové Intely

ASUS TUF Gaming B660-PLUS WIFI D4: Levná ATX deska (DDR4) pro nové Intely | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 2. 2022 11:00 30

Seznam kapitol

1. Dostupnější desky pro Intel 2. Základní výbava desky 3. Představení desky a obsah balení 4. Detaily desky
5. Testovací sestava 6. BIOS desky 7. Test rozhraní 8. Závěr

Konečně se na trh dostávají levné desky pro Alder Lake. Výběr není veliký, zatím má na českém trhu desky jen ASUS. A právě dnes testovaný model patří mezi nejlevnější desky plného formátu ATX.

Reklama

Ze všeho nejdřív se podívejme, jaké jsou rozdíly mezi čipsetem Z690 a levným B660. Omezení tam sice jsou, nejsou ale nijak zásadní. Oficiální tabulka říká, že levnější čipsety nepodporují taktování ani na odemčených CPU. Spojení mezi čipem PCH a CPU je pak omezené na 4 linky PCIe 4.0. To stále stačí. Čip PCH ale není zcela odstřihnut od rozhraní PCIe 4.0, může nabídnout až 6 takových linek. Dále má 8 linek PCIe 3.0 a 4× port SATA. Z tohoto pohledu není proti Z690 nijak zásadně omezený.

Také počty USB jsou dostatečné, nechybí ani podpora nových technologií Intelu. Máme VMD i WiFi 6E. Jedině RAID z disků NVMe je omezen. Ten ale asi bude trápit v této třídě málokoho. Z výše popsaného vyplývá, že čipset B660 je velmi dobře vybavený a nebude omezovat ani náročnější uživatele a hráče. V podstatě mu nechybí nic zásadního. Kdo nepotřebujte taktovat CPU, jej klidně může zvolit.

ASUS TUF Gaming B660-PLUS WIFI D4: Levná ATX deska (DDR4) pro nové Intely
i Zdroj: PCTuning.cz

I když oficiální možnosti čipsetů jsou dané, vždy záleží na výrobci desky, co se mu hodí na konkrétní desku osadit. V budget segmentu se desky liší jedním čipem, drobnými změnami v názvech a je obecně těžké se v nich vyznat. Jak vybavil tuto desku ASUS se podívejme na obrázku.

Výrobce rozhodně nešetřil na videovýstupech, a to je dobře. Deska má HDMI i DP. USB a WiFi splňuje poslední standardy, také se zde nešetřilo. První slot PCIe je samozřejmě ve verzi PCIe 5.0 a vede přímo k CPU. Deska mnoho dalších slotů PCIe nemá. Počet je ale na budget desku dostatečný. Chlazení VRM je solidní, také čipset má velký chladič. Zcela spokojen jsem s dlouhými chladiči disků M.2, které kryjí všechny M.2 pozice na desce. Síťová karta 2.5G a Bluetooth je samozřejmostí. Deska má i Thunderbolt 4. Za mne velice solidně postavená a vybavená deska.

ASUS TUF Gaming B660-PLUS WIFI D4: Levná ATX deska (DDR4) pro nové Intely
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama