Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje | Kapitola 16

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

9. 2. 2010 12:00 24

Seznam kapitol

1. NVIDIA Optimus — vyšší priorita než Fermi? 2. Přepínatelné grafické karty — vývoj technologie 3. NVIDIA Optimus — simply works 4. Podporované platformy a notebooky 5. Optimus v praxi 6. Asus UL50Vf — hardware 7. Design, materiály, rozměry 8. Baterie, klávesnice, touchpad
9. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 10. Zvuk, chlazení, záruka 11. Testy procesoru 12. Testy operační paměti 13. Testy grafické karty - standardní 14. Testy pevného disku 15. Test výdrže akumulátoru 16. Vyhodnocení a závěr

Ačkoliv nejsou přepínatelné grafické karty v noteboocích žádnou novinkou, dosud se přes všechny snahy AMD i NVIDIE neuchytily. Nutno však dodat, že tento koncept má něco do sebe a jeho potenciál je obrovský. To si myslí i v NVIDII a dotáhli proto tuto technologii téměř do dokonalosti. Jmenuje se NVIDIA Optimus a dnes má premiéru.

Reklama

NVIDIA Optimus

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Protože dnes testujeme dvě věci (notebook a novou technologii), zaměřím se nejprve na Optimus. Ačkoliv není NVIDIA Optimus žádnou revoluční technologií a jde vlastně pouze o myšlenku přepínatelné grafické karty dotaženou do konce, jsem z Optimusu nadšen. Můžete sice namítat, že technologie přepínatelných grafických karet je tu už docela dlouho a kdo chce, může si grafické karty ručně přepínat, tohle ale funguje samo bez vašeho přičinění. Ano, opravdu to funguje samo, marketingové heslo simply works zde platí bezezbytku. Jak jsem již psal, Optimus je vyladěný do naprostých detailů a sám se zapne třeba pří spuštění HD videa na YouTube, po přechodu na jinou stránku se technologie zase sama vypne. Jedinou jeho slabostí je, že zatím automaticky nefunguje s OpenGL aplikacemi, ale to by měla NVIDIA snadno opravit během pár týdnů v ovladačích (a ruční vynucení funguje už dnes, viz herní testy a FlatOut 2).

Pro NVIDII je Optimus opravdu velké želízko v boji proti AMD ve světě mobilních grafických karet. Pokud bych si dnes vybíral notebook s dedikovanou grafickou kartou, volím jednoznačně notebook s GeForce. Jak jsem již psal, nápad je to sice poměrně jednoduchý, v praxi ale funguje výborně a reálný přínos pro koncového uživatele ve výrazně vyšší výdrži akumulátoru je ve světě notebooků obrovský. A není to jen o rozhodování mezi ATI a NVIDIÍ. Nedivil bych se, kdyby se dedikované grafické karty nyní začaly objevovat v noteboocích výrazně častěji. Ztrácejí tím totiž jednu obrovskou nevýhodu v podobě mizerné výdrže na akumulátor a zůstává jen vyšší cena, případě u nejvýkonnějších modelů problematické chlazení. To se však slabých modelů netýká a je proto možné, že se nyní karty typu GeForce G 210M a GT 220M začnou objevovat výrazně častěji, rozdíl v ceně notebooku pár tisíc (např. 20 a 22 000 Kč s DPH) totiž není zase tak velký a přínos i levné GeForce G 210M je poměrně výrazný.

Dávám proto Optimu jako technologii zlatou hvězdu a myslím, že je jen otázkou času, než něco podobného představí i konkurenční AMD.

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Gold Award, únor 2010
NVIDIA Optimus
"technologie přepínatelných GK do notebooku, která jednoduše funguje"

Asus UL50Vf

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní k samotnému notebooku. Ten se nejprve pokusí shrnout v pár bodech podle toho, co se mi líbilo a co nikoliv. Spokojen jsem byl s šasi notebooku. Dílenské zpracování je na velmi slušné úrovni, což v cenové relaci 20 tisíc včetně DPH rozhodně není samozřejmost (škoda je však těch nepraktických lesklých plastů). Vyzdvihnout musím již zmiňovaný Optimus, díky němuž má notebook jednak GeForce G 210M, která ač není nijak extrémně výkonná, celkem s přehledem stačí na hraní starších her a také velmi slušnou výdrž na akumulátor. Šest hodin při kancelářské práci, to se nevidí každý den. Dále se mi velmi líbilo tiché chlazení ve 2D i 3D, klávesnice a příslušenství. Brašna a myška vám ušetří nějakou tu korunu, což u notebooku za dvacet tisíc rozhodně oceníte.

Když už jsme u té ceny, zas tak z ní nadšený nejsem. Na první pohled se zdá být příjemná, on toho ale notebook v sobě mnoho nemá. Procesor najdeme i v některých 13" noteboocích s cenou okolo 15 tisíc, 320GB disk se běžně montuje do netbooků a ani displej s rozlišením 1366 × 768 px nikoho nevytrhne. Poměr cena/výkon je tentokrát zkrátka slabší stránkou stroje, osobně bych raději viděl cenu tak okolo 17-18 tisíc. Dále mne příliš nepotěšilo již zmiňované lesklé provedení šasi a také portů by notebook mohl nabídnout více.

Shrnutí

Asus UL50Vf je prvním notebookem využívajícím platformu Optimus. Jak již bylo řečeno, Optimus se NVIDII opravdu povedl a notebook má díky tomu plnou podporu GPU akcelerace (plus přijatelný výkon pro méně náročné hry) a zároveň vysokou výdrž na akumulátor, která u tohoto 15,6" notebooku překoná i velké množství netbooků. Také slušné dílenské zpracování vás příjemně překvapí stejně a potěší i pohodlná klávesnice a brašna, kterou najdete v krabici.

Na druhou stranu si za to musíte také zaplatit. Ačkoliv mívá Asus obvykle velmi dobrý poměr cena/výkon, dnes je to kvůli 320GB disku, pomalejšímu procesoru a displeji s rozlišením jen 1366 × 768 px o něco slabší. Rozhodně nechci říct, že by byl nový model UL50Vf nějaký předražený, to rozhodně ne, ale dobrý poměr cena/výkon vypadá přeci jen také jinak. Pokud vám však příplatek pár stovek nevadí, UL50Vf vás rozhodně nezklame. Kromě té vyšší ceny totiž téměř nemá chybu. Na lesklé plasty úplně všude se dá zvyknout a i na ty tři USB porty a nic jiného si zvyknete.

Asus UL50Vf

KladyZápory
+ slušné dílenské zpracování- slabší poměr cena/výkon
+ výkon GPU stačí na občasné hraní- jen 320GB pevný disk
+ vysoká výdrž na akumulátor- lesklé plasty (nepraktické)
+ pohodlná klávesnice- chybí ExpressCard slot, eSATA, FireWire...
+ brašna a myš v ceně 

Orientační cena včetně DPH: 20 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych rád poděkoval společnosti NVIDIA, která notebook poskytla do testu a těšíme se na další spolupráci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama