Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s | Kapitola 10

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

29. 1. 2013 03:00 22

Seznam kapitol

1. Co nového přináší 802.11ac? 2. Asus RT-AC66U – představení 3. Belkin AC 1000 DB – představení 4. Asus RT-AC66U – specifikace, GUI a funkce 5. Belkin AC 1000 DB – specifikace, GUI a funkce
6. Testovací metodika a hardware 7. Měření přenosových rychlostí – lokace A 8. Měření přenosových rychlostí – lokace B 9. Testy z reálného použití – lokace B 10. Zhodnocení

Úkolem dnešního článku je vás seznámit s připravovaným Wi-Fi standardem 802.11ac, který přináší celou řadu novinek a hlavně posouvá přenosové rychlosti opět o něco dále. V recenzi si představíme dvojici ultrarychlých Wi-Fi routerů od společnosti Asus a Belkin, které novou specifikaci podporují. Jak si vedou v praxi?

Reklama

Z grafů jste si jistě všimli, že první testovací lokace (A) routeru od Belkinu příliš neseděla. Těžko soudit, zda se na tom podílel větší počet překážek, nebo pouze dvojice osazených antén. Wi-Fi router RT-AC66U zde dosahoval zhruba 2× vyšších přenosových rychlostí. Stejných hodnot jsme dosáhli i opakovaným měřením.

V lokaci B a pásmu 2,4 GHz byl výkon routerů již srovnatelný. Nicméně model od Asusu měl, hlavně v pásmu 5 GHz (802.11ac), o něco navrch. Přitom byl ještě limitován bezdrátovým adaptérem, který podporoval pouze technologii 2×2 MIMO. Odstup se projevil i v reálných testech – u kopírování souborů skrze bezdrátovou síť nebo po rozhraní USB. Zde bychom měli drobnou výtku k oběma testovaným routerům – rozhraní USB 3.0 by jim jistě slušelo více a přineslo by znatelně vyšší přenosové rychlosti.

I když jsme neměli zcela ideální podmínky na testování nového standardu 802.1ac, tak se z měření ukázalo, že oproti 802.11n (2,4 GHz) přináší zhruba o 30 až 40 % lepší přenosové rychlosti. Se zařízeními podporující 3×3 MIMO by byl benefit ještě vyšší. Jedno je jisté, standard 802.11ac nenahradí gigabitový ethernet, ale posune bezdrátové sítě opět o kousek dále.

Asus RT-AC66U

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus RT-AC66U je bleskurychlý dvoupásmový Wi-Fi router podporující poslední standard 802.11ac. Jeho přenosové rychlosti zejména v pásmu 5 GHz byly na velmi dobré úrovni. Při zhoršených podmínkách si navíc v pásmu 2,4 GHz vedl lépe než router konkurence. Asus musíme pochválit také za příjemné uživatelské rozhraní a použitou povrchovou úpravu. Kromě základních funkcí podporuje RT-AC66U streamování multimédií po síti (DLNA), stahování souborů na USB a můžete k němu připojit 3G/4G modem nebo síťovou tiskárnu. Data je možné sdílet po síti skrze protokol FTP nebo Sambu včetně správy uživatelských účtů a nastavení přístupových práv. Třešničkou na dortu je stahování souborů na USB úložiště nebo technologie AiCloud.

S protokolem BitTorrent si však router nerozuměl, i když by ho měl podporovat. Snad tento nedostatek doladí výrobce u další verze firmwaru. Další výtka směřuje k samotnému designu, kdy při vertikální poloze lze vidět veškerou kabeláž. Pokud sháníte nadmíru vybavený Wi-Fi router a nevadí vám poněkud vyšší pořizovací cena, tak by vám Asus RT-AC66U měl dobře posloužit a nějakou tu dobu vydržet.

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Belkin AC 1000 DB

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

I router od Belkinu vám poskytne rychlou Wi-Fi síť o standardu 802.11ac. Výrobce však osadil router pouze dvěma anténami, což je znát na přenosových rychlostech. U staršího standardu 802.11n (2,4 GHz) se to projevuje hlavně při zhoršených podmínkách. Uživatelské rozhraní má strohý vzhled, ale to může někdo brát naopak jako výhodu. Belkin AC 1000 DB je také vybavený USB porty, které je možné využít k nasdílení 3G/4G konektivity nebo síťové tiskárny. Stejně tak se dá připojit USB disk a streamovat z něj data po síti skrze DLNA protokol. USB zařízení je přístupné i po sítí, ale není možné vytvářet uživatelské účty nebo nastavovat přístupová práva.

Přenosové rychlosti USB by mohly být lepší. Menší výhrady máme také k omezení vytvořit pouze jednu síť pro hosty a k lesklé povrchové úpravě, která je magnetem na otisky. I když se router zatím neprodává, tak nám přišla výrobcem doporučená maloobchodní cena poněkud vysoká vzhledem k nabízením funkcím a konkurenci. Suma sumárum – jedná se Wi-Fi router, který vám přinese díky novému standardu 802.11ac o něco vyšší přenosové rychlosti a také multimediální funkce, ale musíte počítat s jistými kompromisy.

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení Wi-Fi routeru RT-AC66U děkujeme společnosti Asus

Stejně tak děkujeme společnosti Belkin, která nám poskytla Wi-Fi router AC 1000 DB

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama