barbone-w-skulltrail-sen-kazdeho-hrace
Sestavy Článek BARBONE W SkullTrail - sen každého hráče

BARBONE W SkullTrail - sen každého hráče

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 6. 2008 07:00 39

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Konfigurace BARBONE W SkullTrail 3. BARBONE W SkullTrail "in natura" 4. BIOS a přetaktování
5. SkullTrail v systému, spotřeba a zkušenosti 6. Testy výkonu 7. Shrnutí výkonu 8. Závěr

Dnes se podíváme na skutečnou specialitu. Na nejvýkonnější, u nás běžně prodávanou počítačovou sestavu. Počítač je postaven na technologii Intel SkullTrail a disponuje výkonem osmi procesorů a čtyř grafických jader. Brutální výkon je vykoupen i velmi vysokou cenou. Je cena adekvátní nabízenému výkonu? Je vůbec takový počítač u nás prodejný? Odpovědí budiž dnešní test.

Reklama

Na konci dubna uvedla společnost T.S. Bohemia na český trh, první sériově vyráběný počítač postavený na platformě Intel SkullTrail. Toto řešení Intel poprvé představil v listopadu loňského roku, u příležitosti uvedení prvního 45nm čtyřjádrového procesoru QX9650. Spolu s tímto procesorem byl představen koncept ultra high-endové základní desky SkullTrail se dvěma čtyřjádrovými čipy ve dvou paticích. Do obchodů se ale prodejní verze dostala až na jaře tohoto roku.

BARBONE W SkullTrail - sen každého hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Je nutné říci, že SkullTrail není prvním pokusem Intelu, prosadit serverové procesory a desky i na trhu pro běžné a výkonné herní počítače. Někteří z vás, si jistě vzpomenou na první počin  této kategorie - platformu V8. Ta byla podobně, jako SkullTrail osazena dvěma čtyřjádrovými Xeony a bylo možné desku využít i pro herní počítač. Astronomická cena ale toto řešení pohřbila dříve, než se vůbec dostalo do povědomí počítačové veřejnosti. S pokračovatelem - SkullTrail zaznamenává Intel daleko větší úspěchy.

BARBONE W SkullTrail - sen každého hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Na předváděcí akci v pražské herně BattleZone byl za přispění Intelu a T.S. Bohemia první model ukázán veřejnosti a novinářům. Celá tato sestava se ale skládala z před-produkčních komponent, a finální prodejní verze se také nepatrně liší.

Celá platforma není v žádném případě určena pro masové rozšíření, čemuž odpovídá i vysoká cena kompletního řešení. Za 120 000kč s DPH ale skutečně potenciální zákazník dostane nejvýkonnější desktop, který lze pořídit. Jedná se o velmi luxusní záležitost, která si ale své kupce najde. O nějakém poměru ceny k výkonu se v této cenové relaci dávno nehovoří, zde nakupují zákazníci dle zcela jiných kritérií.

Myslíte si ihned v úvodu, že podobnou sestavu si "nikdo" nekoupí? Mýlíte se, během minulého týdne se jich v české republice prodalo šest (dokonce v mnohem dražším provedení). Za celou dobu nabídky již našlo své kupce několik desítek těchto sestav.

Tendence našeho, českého trhu se stále přibližují k západnímu stylu, kdy se již tolik nehledí na cenu, ale výkon se dostává stále více do popředí. Pryč jsou doby, kdy většina zákazníků hleděla na cenu jako první věc - finanční možnosti našich lidí se mění, a s nimi i jejich požadavky. Zdají se vám například 30" LCD drahé? Ano drahé jsou, za několik minulých měsíců si ale takový monitor pořídilo několik stovek Čechů! O trendech prodeje hardwaru na českém trhu připravujeme článek, máme konečně statistiky všech předních e-shopů k dispozici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama