be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování | Kapitola 10

Petr Kupský

Petr Kupský

4. 7. 2018 03:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Interiér – levá strana 5. Interiér – pravá strana
6. Demontáž 7. Variabilita 8. Příklad montáže – deska, zdroj, disky 9. Příklad montáže – chladič, grafika, LED pásky 10. Hodnocení a závěr

Špičková skříň z kategorie Full Tower se po dvou letech úspěšného působení na trhu dočkala modernizace v souladu s aktuálními trendy. Díky své pohledné a nadčasové konstrukci si postavení vlajkové lodi výrobce zachovává i do následujících let. Ostatně to je vlastnost všech ikon, že se spokojí s pouhým oprášením a jejich lesk časem nijak neklesá.

Reklama

Hodnocení a závěr

Pro mnohé čtenáře nebyla naše recenze skříně be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 zřejmě žádným velikým překvapením. Tato vlajková loď velikosti Full Tower není zbrusu novým modelem, ale jen druhou revizí všeobecně známého modelu z roku 2016. Již tento byl v době svého vydání dostatečně nadčasový, takže nyní stačilo doplnit pár prvků v souladu s aktuálními trendy a ve výsledku zde máme zcela konkurenceschopný produkt na dalších pár let.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

S hodnocením začneme jednou z nejdůležitějších vlastností skříně, kterou je rozhodně její pořizovací cena. Podle ujištění od výrobce bude nová revize prodávána za stejnou cenu, jako u dosavadní verze. Doporučená koncová cena MSRP ve výši 249 EUR je u obou verzí stejná, ovšem stávající model se v obchodech prodává přibližně o 25 EUR levněji. U nového modelu bude záležet na prodejcích, zda se budou řídit doporučenou cenou výrobce, nebo prodejní cenu postaví níže na úroveň dosavadního modelu.

Pokud bychom vycházeli z doporučené ceny, tak po přepočtu dle aktuálního kurzu by se cena v tuzemských obchodech mohla pohybovat na částce až 6500 Kč včetně DPH. Lze však předpokládat, že se kvůli konkurenci cena spíše přiblíží ceně stávajícího modelu, jenž je běžně k dispozici za cenu okolo 5500 Kč. V obou případech se jedná o poměrně vysokou částku.

Zpracování konstrukce skříně je podle očekávání na celkově výborné úrovni. Lakování všech ploch je bez viditelných vad, tloušťka plechů neklesá pod 1 mm a všechny díly perfektně lícují. Luxusním prvkem konstrukce je provedení povrchu celého stropu, přední stěny a dna skříně z černě eloxovaného hliníkového plechu s velmi efektní kartáčovanou strukturou. Tento povrch je však docela choulostivý na poškrábání tvrdšími předměty.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Ač je skříň kategorizována jako Full Tower, špičkové modely kategorie Midi Tower výrazně nepřerůstá a vnitřním prostorem je také spíše srovnatelná. Zvýšené rozměry byly obětovány na vytvoření kanálů pro přívod a odvod chladicího vzduchu. Prioritou bylo vytvoření esteticky dokonalého vzhledu a současně co nejlepší izolace od hluku instalovaných komponent. Do kategorie Full Tower se tak skříň jednoznačně hlásí přítomností šachty pro umístění dvou kusů 5,25" optické mechaniky.

Variabilita skříně umožňuje výškový posun přepážky pod základní deskou společně se zadní stěnou skříně, její případné vyjmutí a osazení do skříně v obrácené pozici. Tento díl lze použít i zcela samostatně jako testovací benchtable, k čemuž je opatřen nožkami s gumovými podložkami.

Nová revize skříně byla doplněna o rozměrný tunel ve spodní části, ukrývající napájecí zdroj a koš pro dvojici pevných 3,5"/2,5" disků. V rámci příslušenství jsou přibaleny další tři šuplíky, pro něž se nabízí pět pozic v prostoru za čelní stěnou skříně. Všechny šuplíky jsou proti přenosu vibrací do konstrukce skříně opatřeny kvalitními gumovými silentbloky.

Modul elektronického regulátoru umožňuje manuální regulaci až šestice PWM ventilátorů napojených na dvě samostatné větve. Každá z větví může být provozována ve výkonném, nebo tichém módu. Potenciometrem pod čelními dvířky volíme mezi plynulou ruční regulací otáček, nebo automatickým režimem, který přenechá řízení biosu základní desky. Ke stejnému regulátoru je připojeno tlačítko na čelním panelu, jímž lze volit mezi několika barevnými odstíny přídavných RGB LED pásků, případně synchronizovat regulátor s řízením osvětlení ze základní desky.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Značnou pozornost věnoval výrobce maximálnímu omezení možnosti šíření hluku od instalovaných komponent. S použitím kvalitního zvukověizolačního materiálu vůbec nešetřil. Přepážka pod základní deskou je uložena na gumové silentbloky, stejně jako ventilátory a disky v šuplících. Obvodovým těsněním je vybavena dokonce i plechová bočnice.

V případě trojice standardně instalovaných 140mm ventilátorů se jedná o nejnovější generaci vysokorychlostních modelů SilentWings 3 s regulací PWM dosahujících maxima až 1600 ot./min. V předchozí verzi skříně byly ventilátory s maximální rychlostí jen 1000 ot./min. Při vyšších otáčkách je aerodynamický hluk ventilátorů podle očekávání zřetelný, avšak v tichém módu a po snížení otáček pod tisícovou hranici hluk ventilátorů prakticky zanikne.

Skříň je vybavená kvalitními prachovými filtry na čele a na dně. Velmi oceňuji možnost přístupu k oběma filtrům z přední strany skříně skrze dvířka s panty. Vhod může přijít také integrovaná bezdrátová nabíječka mobilních zařízení, případně výstup USB na čele skříně pro rychlé nabíjení po kabelu. Nová revize dostala do vínku i nejnovější rozhraní USB 3.1 v podobě konektoru typu C na čelním panelu.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
KLADY +ZÁPORY -
Atraktivní, luxusní a stylově čistý vzhled Vyšší pořizovací cena
Kvalitní dílenské zpracování a lakování Nevhodné šrouby pro upevnění SSD v alternativní pozici
Modularita vnitřního prostoru, oboustranné provedení  
Použití přepážky jako samostatný benchtable  
Použití eloxovaného hliníku na stropě a čele skříně  
Celoplošná bočnice ze 4mm temperovaného skla  
Obvodové těsněné plechové bočnice  
Kvalitní prachové filtry na dně a čele skříně  
Přístup k prachovým filtrům z přední strany skříně  
Použití odhlučňovacího materiálu a silentbloků  
Dvířka na čelním panelu  
Dvoukanálový regulátor otáček ventilátorů a LED osvětlení  
Dva přídavné RGB LED pásky  
Konektor USB 3.1 typu C na čelním panelu  
Bezdrátová nabíječka  
USB konektor pro rychlé nabíjení  
Podpora základních desek formátu E-ATX  
Maximální výška chladiče procesoru: 185 mm  
Maximální délka grafické karty: 470 mm  
Maximální délka napájecího zdroje: 284 mm  
Koš pro dvojici 5,25" mechanik  
Možnost osazení 420mm radiátorů  
Až 7 pozic 3,5" disků a až 14 pozic 2,5" disků  
Prostor pro ukrytí kabeláže  
Držák pumpy, expanzní nádoby  
Tři kvalitní ventilátory SilentWings® 3 s PWM regulací  
Orientační cena vč. DPH 5500–6500 Kč

Po podrobném testu nemáme skříni be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 prakticky co vytknout. Ale s tím se dalo u druhé revize již dříve úspěšného modelu počítat. Své zákazníky si skříň najde zejména mezi nadšenci a individualisty, kteří se nespokojí s kompromisy a žádají kvalitu. Bude vhodná pro instalaci výkonných sestav s požadavkem na účinné chlazení při maximální míře utlumení produkovaného hluku. Zlatou medaili PCTuningu skříň získává bez váhání a zcela zaslouženě.

PCTuning Golden Award, červenec 2018
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Golden Award, červenec 2018

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2

za kvalitní počítačovou skříň s odhlučněným variabilním interiérem a atraktivním designem.

Za zapůjčení skříně do testu děkujeme společnosti Listan GmbH & Co. KG,
vlastníkovi značky be quiet!

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení napájecího zdroje, AIO chladiče procesoru a RGB ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2 – ještě lepší pokračování
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama