be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: be quiet!
Skříně, zdroje, chladiče Recenze be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2023 08:00 15

Seznam kapitol

1. Představení zdroje a úvod 2. Balení a příslušenství, kabely 3. Vnitřní konstrukce, pájení a ventilátor 4. Spotřeba Stand-By, idle a účinnost
5. Zátěžová charakteristika napěťových větví 6. Hlučnost a teploty zdroje 7. Závěr

Naposledy jsem testoval zdroj před dvěma lety, kvůli novým standardům napájecích konektorů je ale na čase se podívat na nějaký aktuální. Dark Power 13 je maximálně vybavený zdroj poslední generace.

Reklama
Reklama

Když jsem v roce 2021 řešil nákup nového zdroje, byla situace na trhu zcela tristní. Souhrou mnoha faktorů se v podstatě nic nedalo koupit. Vrchol covidové krize, nedostatek komponent, zavřené továrny, a navíc stále ještě kryptohorečka ve vrcholné fázi. Kategorie výkonných zdrojů ve všech eshopech zela prázdnotou a koupit se dal v ten moment jediný zdroj od Asusu, tak jsem ho tehdy otestoval...

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes je situace naštěstí už jiná. Zdrojů všech možných výkonů je na trhu spousta, v obchodech jsou jich desítky modelů. V dostupnosti problém není, jeden háček tu ale je. Většinu starších zdrojů s vysokým výkonem už zákazníci nechtějí. Mámě nový standard napájení grafik GeForce s konektorem 12VHPWR. Je tedy dobré i v případě, že ho zatím nepotřebujete, být připravený do budoucna. Právě na takový zdroj jsem čekal, jelikož těch, které nový standard podporují, na trhu není mnoho. Reálně v českých obchodech právě jen dnes testovaný Dark Power 13 od be quiet!

Řada zdrojů Dark Power je na trhu v podstatě stálicí a hodně oceňovaným produktem. Vybavuji si že, už od řady Dark Power 10 se jedná o špičkové zdroje, zejména řada PRO je velice oblíbená. Dnes testovaný zdroj není z řady PRO, přesto jde o vysoce efektivní produkt. Řady bez dovětku PRO v názvu si musí vystačit s efektivitou Titanium 80 Plus, což pro domácí PC  bohatě postačí.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím nejdůležitějším na novém zdroji je základna postavená právě na platformě Dark Power 12 PRO, využívá tedy nejkvalitnější součástky a řízení napájení. Novinkou je plná podpora formátu ATX 3.0. To mimo jiné, přináší právě onen zmíněný 12VHPWR konektor s výkonem až 600 W na straně zdroje. Výrobce také vylepšil ventilátor bez rámu a doplnil funkci OC. O taktování se ale nejedená, tlačítkem si ale můžete zvolit rozložení 12V napětí do více větví nebo jedné „mega“ silné. To je zajímavá a pro některé scénáře užitečná funkce.

Základní parametry

Kromě základních informací o účinnosti 80 Plus Titanium si všimněte hlavně počtu 12V větví. Všechny modely řady Dark Power 13 mají čtyři samostatné větve. Je to celkem zvláštní, jelikož trend v posledních letech směřoval opačně a jedna silná 12V větev byla standardem. Výrobce ale na tuto skutečnost myslel a nabízí OC funkci, kterou jsem už zmínil. S ním přepnete zdroj do režimu jedné silné 12V větve, což je pro grafiky typu RTX 4090 jediná volba.

Zmínit musíme desetiletou záruku výrobce a doporučenou českou cenu, která je 7299 Kč, což za 1000 W zdroj standardu ATX 3.0 se špičkovou účinností není zlá cena. Jediný konkurenční (dostupný v ČR) zdroj se stejnou výbavou a výkonem, stojí o 1100 Kč víc. Za současné situace to není vůbec špatná nabídka. Ušetřit se dá i na modelu s nižším výkonem, který do herního PC postačí a je levnější. K RTX 4090 bohatě dostačuje i 850 W zdroj.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle velikosti krabice bych očekával mnohem větší zdroj. V dávných dobách byly zdroje s výkonem 1000W a víc výrazně větší, tento je pouze klasická „kostka“ zcela běžných rozměrů.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř černé krabice je pak ještě papírová krabice s kabeláží a manuál. To je vše, tentokrát se nic zásadního navíc v balení nenajde.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Další fotografie ukazují všechny přibalené kabely. Také si všimněte speciálního bracketu, který nese přepínač na OC režim. Speciální 12V kabel je poslední napravo.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě 12V kabelů je zde několik napájecích kabelů SATA a stahovací pásky. Možná jde i zcela zbytečnou věc, kdo dnes používá tolik disků klasických formátů. Pro napájení různých externích kontroléru s napájením přes SATA stačí jeden port na zdroji a kabel.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Nesmíme zapomenout na délky kabelů, což je také důležité. 24-pin k základní desce je dlouhý 610 mm. Dva 12V kabely pro procesor mají délku 700 mm. Kabely ke grafikám jsou dlouhé 600 mm. Kabely SATA mají délku 600 + 150 mm a Molex 1050 mm. Speciální 12V kabel je dlouhý 600 mm.

Na posledním obrázku se podívejme na rozložení napájecích konektorů na zdroji. Rozložení je celkem solidní, mezi konektory jsou dostatečné mezery. Víceméně jde o standard většiny současných zdrojů. Spousta zdrojů má podobnou výbavu, navíc je ale 600W konektor pro grafiky.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Vnitřek zdroje zcela odpovídá nejmodernějším trendům, kdy vše je upevněno na základně a už nic netaháte po dalších plošných spojích ve víku a podobně. Podívejme se ale nejprve na ventilátor.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak ukazuje obrázek, ventilátor je opravdu bezrámový. Vnitřek zdroje kryjí jen dva vrchní kryty. Ty snadno odstraníte a ventilátor lze vyjmout. Pak už je vnitřní část zdroje plně přístupná.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

be quiet! zdroje samozřejmě nevyrábí, ale dělá je pro něj CWT nebo FSP. Platforma je shodná už od řady Dark Power 11 (možná i dřívější). Pamatuji doby, kdy byla CWT považována za nízkorozpočtového výrobce velmi nekvalitních zdrojů. Dnes jde o prvotřídní produkci.

Tento konkrétní zdroj pochází z dílny FSP. Využívá aktivní usměrňovač, FB-LLC můstek, sekundární 12V usměrňovač a konverzi nižších napětí přes DC-DC konvertor. Nejdůležitější částí zdroje je právě aktivní usměrňovač. Křemíkové diody v klasických usměrňovačích, jsou zapojené v sérii a způsobují nejen každá pokles výstupního napětí, ale produkují nadměrné teplo při ne zcela vysoké efektivitě. Zapojení několika takových usměrňovačů paralelně, sice zvýší efektivitu, ale nesnižuje pokles napětí. Navíc zvyšuje produkci tepla. To není řešení pro moderní zdroj.

Aktivní zesilovač, jak už říká jeho název, nepoužívá k usměrnění pasivní prvky, ale aktivní. Tím jsou MOSFETy (zřejmě VISHAY LVB2560). Ty jsou významně efektivnější s nižším poklesem napětí. Navíc použitím více prvků s nízkou impedancí paralelně naroste efektivita a dál se sníží pokles napětí obvodu. FSP v tomto zdroji osadili čtyři MOSFETy (na obrázku jsou vlevo, vybavené lesklým chladičem). Ty sledují vstupní napětí AC a vypínají a zapínají vždy dva MOSFETy v horní části sinusoidy a další dva ve spodní. Tím dělají v podstatě to samé, co dioda.

Zcela nahoře vlevo je ještě jeden chladič. Na něm najdeme dva Power MOSFETy Infineon a Schottkyho diodu. Jde o kruciální obvod usměrňovače, známý jako APFC. Ten redukuje fázový posun napětí a proudu z a do usměrňovače pro vyšší efektivitu zdroje. K němu patří samozřejmě i kontrolér Infineon a dva největší kondenzátory ve zdroji. Jde o japonské Nippon Chemi-Con 420V s kapacitou 470uF.

Další obvod v řadě je FB-LCC můstek, který dále pracuje s DC napětím. Tento obvod tvoří čtyři MOSFEty na dvou chladičích pod velkými kondenzátory. Poté se už napětí dostává do hlavního tranformátoru s logem be quiet! a následně do sekundární části zdroje.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Pájení je zcela příkladné a bez jediného problému. Výrobce vůbec na pájce nešetří a obvody s vysokým napětím jsou řádně prolité pájkou. Zpracování celého zdroje je prvotřídní, včetně prémiových komponent ve všech obvodech.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na měření, zopakujme si pro jistotu tabulku se specifikacemi zdroje. Jak už víme z prvních kapitol, maximální kombinovaný výkon zdroje je 1000 W, z čehož 996 W patří jen a pouze 12V větvi. Zdroj ale samozřejmě dokáže jít i dále nad své specifikace, což je u kvalitních produktů běžné. Vzhledem k vysoké účinnosti je maximální špičkový výkon ale pouze 1150 W.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Spotřeba zdroje

Měření spotřeby samotného zdroje v režimu idle a stand-by je hodně důležité. Pojďme si nejprve vysvětlit jak a co měřím a jaký by měl být výsledek. Začněme režimem Stand-by. Ten je pravděpodobně každému jasný, jde o stav kdy je zdroj zapnutý vypínačem a je v takzvaném pohotovostním režimu. Já tento stav měřím ve zcela reálných podmínkách, tedy s připojeným zdrojem k základní desce. Na desce svítí i několik tlačítek podsvícených LED diodami. Jde o situaci, jež je nejběžnější, vše je pod napětím, ale nic nepracuje a neodebírá se téměř žádný proud. Podle poslední normy by měla být spotřeba v této situaci pod 1 W. Dokáže se pod tuto hodnotu dnes testovaný zdroj dostat? Měl by.

Druhý je režim idle, jenž nám ukazuje, kolik spotřebuje zdroj pro svou vlastní režii bez zátěže. To jest, ovládací elektronika, ventilátor a řídicí obvody. Čím nižší hodnota, tím lepší, což je jasné. Upozorňuji, že ze spotřeby naměřené v idle se nedá extrapolovat spotřeba zdroje při zátěži, tam se projeví desítky dalších skutečností. Měření spotřeby v idle nám ukáže, jak je zdroj dobře navržen a zdali jeho elektronika nejsou nekvalitní „žrouti“ energie.

Nyní tedy k výsledkům. Pokud máte dost citlivý wattmetr, dokáže vám i takto malý příkon ukázat. Pokud tak citlivý přístroj nemáte, musíte si pomoci změřením proudu na přívodním kabelu a napětí. Já tuto hodnotu měřím v prvé řadě wattmetrem, výsledek porovnávám s měřením  pomocí ampérmetru (klešťák) a měření napětí sítě. Testovaný zdroj splnil očekávání a podle normy EuP se dostal se příkonem pod 1 W. Hodnoty jsou perfektní.

Příkon v idle, kdy na zdroj není připojená žádná zátěž, je pouze zapnutý spojením pinů v hlavním konektoru je extrémně nízkých 5,5 W. Ve srovnání s několika dříve měřenými zdroji jde o perfektní hodnotu. Jak už jsem ale řekl, tento údaj není nijak zásadní a slouží jen pro orientaci a hrubé srovnání. Tabulka dále ukazuje čas potřebný k zapnutí zdroje a jeho vypnutí. Zcela poslední řádek pak indikuje správnost ochranných funkcí, tedy zkratu na větvích. Zde vše prošlo bez jediného problému.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Účinnost zdroje

I když jsem si původně myslel, že nahradit měřicí přístroj s programovatelnou zátěží bude v domácích podmínkách problém, mýlil jsem se. Pomocí GeForce RTX 3090 + RTX 4090 a základní desky s čipsetem Intel Z790 + Core i9-13900K jsem dokázal zajistit příkon 1000 W (1100 W činného výkonu). K zátěži jsem použil těžící software Nicehash, kde jsem ladil TDP a zatížení všech komponent, abych dosáhl požadované zátěže ve wattech. Jde to snadno a lehce se dosáhne požadovaného zatížení zdroje.

V grafu jsou dvě hodnoty. Modrá je ručně naměřená a vypočítaná účinnost z vlastních měřicích přístrojů. Červená je odečtená z grafu, jež má na stránkách výrobce zdroje. Zdroj má specifikaci 80 Plus Titanium, to znamená, že ve 20 procentech musí mít účinnost alespoň 94 procent, při 50 procentech alespoň 96 procent a při plné zátěži 94 procent. Z grafu vidíme, že zdroj ve všech zátěžích požadavky na certifikaci nesplnil. Nevím, na základě jakého kritéria má tedy nejvyšší certifikaci Titanium. Je ale hodně blízko.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším důležitým prvkem testů zdrojů je schopnost elektroniky regulovat napětí všech větví s rostoucí zátěží zdroje. V našem případě byl tento úkol celkem snadný. Změřil jsem voltmetrem stav napětí pří popsaných zatíženích v předchozí kapitole. 5V a 3.3V větev jsem nijak významně nezatěžoval, připojil jsem pouze dva disky místo jednoho.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnoty pro všechna napětí dle normy

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Regulace 12V větve je naprosto ideální, při stoprocentní zátěži napětí vůbec nepokleslo, což je samozřejmě hluboko pod dovolenými pěti procenty. Od podobně drahého a kvalitního zdroje lze takový výsledek čekat.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobně je na tom i 5V větev. Zde napětí při plné zátěži dokonce mírně narostlo, je to sice v rámci chyby měření, ale k poklesu nedošlo. Zajímavé.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední napěťová větev dopadla stejně, jako předchozí dvě. Stabilita větve je naprosto perfektní.

Dnešní měření je spíše orientační, jelikož jsem zdroj měřil položený na stole. Ve skříni bude mít jiné teploty. I tak jsem v maximální zátěži (100 procent) naměřil u zadní části zdroje teplotu přes 64 stupňů. Co se týče hlučnosti, byl jsem celkem mile překvapen. Až do 40 procent zátěže ventilátor stojí, poté se roztočí. Jeho chod je ale velice tichý, s hlučností zdroje jsem extrémně spokojen.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkem dlouho jsem čekal na možnost si pořídit zdroj s vybavený přímo konektorem 12VHPWR a příslušným kabelem. I když jej mnoho výrobců oznámilo už vloni, koupit se dají jen několik málo týdnů v tomto roce. Navíc se zatím nedají koupit od zaběhnutých a osvědčených prvotřídních výrobců. Nabídka na trhu je celkem slabá. Je tedy dobré, že další várku zdrojů uvádí na trh právě be quiet! s inovovanou řadou Dark Power 13. Nabídka moderních zdrojů ATX 3.0 je na trhu opět širší.

Účinnost a kvalita

Naměřená účinnost (efektivita) byla o kousek nižší, než proklamuje výrobce, a ve vyšších zátěžích se nevešla do specifikace 80 Titanium. Rozdíl byl ale v řádu jednoho nebo dvou procent, záleží nejspíš i na tom, jak se měřilo. Vysoká účinnost (94 procent) je dodržená zejména u 20procentní zátěže, kde to uživatele zajímá většinou nejvíce. Velké procento počítačů má v klidu či při běžné práci právě podobně nízký příkon, a při tom se takto vysoká účinnost vždy hodí.

Celková kvalita zpracování napětí je extrémně dobrá, aktivní usměrňovač a kvalitní sekundární stavba zdroje udrží výstupní napětí i v plné zátěži v podstatě neměnné proti nízkým zátěžím. Spotřeby v idle i standby je opět jedna z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Ve všech směrech jde o moderní zdroj, který nárokům v roce 2023 bez potíží vyhoví.

Provozní vlastnosti

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj se díky vysoké účinnosti a výkonnému ventilátoru zahřál při dlouhém hraní maximálně na 65 °C (měřen vyfukovaný vzduch), což je celkem nízká teplota. Pokud bude ale zavřený v počítačové skříni a bude otočený tak, aby nasával zahřátý vzduch, nebude výsledek takový. Podle komponent uvnitř může být klidně o desítky stupňů vyšší. Hlučnost zdroje je nízká i při maximální zátěži.

Osobní názor

Zdroj Dark Power 13 je kompletně postaven na platformě Dark Power 12 PRO, co je prověřená a naprosto špičková platforma od FSP. Dá se říci, že jediná změna je osazení zadního panelu zdroje novým konektorem 12VHPWR, který je v podstatě spojení dvou 40A 8pinů do jednoho, nového konektoru. Jinak je výbava shodná s minulou generací. Zajímavou featurou je OCK bracket s tlačítkem, který umí přepnout zdroj na jednu silnou 12 V větev. To doporučuji pro nové GeForce s 16pinovým konektorem.

Co s týká funkčnosti zdroje a kvality jeho hlavní funkčnosti, dodávání napětí do PC, zde není co řešit. Správa napětí, jeho tvrdost a hodnoty jsou zcela excelentní. Hlučnost je nízká, spotřeba samotného zdroje minimální. Pozitivem je i kompaktní rozměr, zpracování a desetiletá záruka. Pokud hledáte velmi solidní zdroj ATX 3.0 se 600 W PCIe konektorem, s Dark Power 13 neuděláte chybu.

O zdroje z nové řady Dark Power 13 si můžete ještě zasoutěžit na stránkách výrobce, soutěž končí dnes 7. února.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení zdroje na test děkujeme be quiet!

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama