Bitcoin - Nafouknutá bublina nebo spása střadatelů?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Bitcoin - Nafouknutá bublina nebo spása střadatelů?

Bitcoin - Nafouknutá bublina nebo spása střadatelů? | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 12. 2013 01:00 113

Seznam kapitol

1. Bitcoin - podvod století? 2. Co je Bitcoin 3. Výhody a nevýhody BTC 4. Instalace klienta a první kroky
5. Nafouknutá bublina? - Nepochybně! 6. Investovat či nikoliv? 7. Rizika investice do Bitcoinu 8. Nakupujte s rozvahou!

Každý o něm mluví, ale málokdo Bitcoinu skutečně rozumí. Pojďme si říci, vše co o něm potřebujete vědět. Pokud si myslíte, že je to cesta ke snadnému zbohatnutí, tak své peníze dáváte jen těm, co tenhle ohromný podvod vymysleli, vy nevyděláte nic. Na druhou stranu ale v ČR také několik BTC "milionářů" je.

Reklama
Bitcoin - Nafouknutá bublina nebo spása střadatelů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním znakem Bitcoinu je decentralizovaná struktura nespadající pod žádnou autoritu, také se uvádí, že jednotlivec nemůže nijak měnu ovlivňovat, a tím regulovat. To není pravda, pokud na trh vypustíte několik tisíc BTC, strhne se lavina a cena se začne hýbat, je to tradiční nástroj mnoha skupin spekulujících s BTC, o tom ale až později. Teoreticky i prakticky je tedy Bitcoin nezávislá měna udržovaná miliony malých střadatelů, svým sofistikovaným způsobem chráněná proti podvodům. Nedohlíží nad ní žádná banka, stát ani jiný "zloděj", jen sami uživatelé. Ovšem i zde je to tak, jak se říkalo "za komanče" všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější. I zde jsou skupiny, které svým ohromným výpočetním výkonem nebo množstvím BTC ovlivňují a prakticky řídí - zatím ale spíše chaoticky.

Jelikož jde o decentralizovaný peer-to-peer systém, nemůže se v podstatě zhroutit. I když se smaže blockchain na tisíci (třeba i milionu) počítačů, někde se uchová a bude opět distribuován všem. Pro chod sítě stačí jeden zachovaný blockchain na celém světě, po chvíli se opět dostane ke všem uživatelům.

Dalším argumentem pro, je cena. Posílání BTC je zdarma, tedy teoreticky. Z praxe vím, že větší transakce zdarma trvají déle, upřednostňovány jsou ty za poplatek. Ten není velký, časem ale jistě bude obecně muset nějaký být. Už vzhledem k faktu, že se jím budou muset zaplatit placení ověřovači. BTC také můžete poslat komukoliv na světě zdarma nebo za malý poplatek, Bitcoiny jsou doručeny a ověřeny do několika minut. Tedy, menší částky.

Častý argument je, že Bitcoin je anonymní, což není úplně pravda. Častěji se spíše hovoří o pseudonymním Bitcoinu. Každý člověk se totiž schovává za pseudonymem, svou adresou v Bitcoin síti. I když se totiž může zdát, že skupina znaků jež vás v síti reprezentuje je nespojitelná s konkrétním uživatelem, existují prý způsoby jak si váš klíč spojit s konkrétní osobou, riziko se zvětšuje čím častěji platíte pomocí BTC. Řešení je ale snadné, pro každou transakci si vygenerovat jiný kód. Posíláte 100 BTC, můžete je poslat ze stovky různých adres. Skrýt se do anonymity v Bitcoin síti tedy možné je, je nutné dodržovat ale bezpečnostní pravidla.

Nevýhody

První bolístkou je délka ověření transakcí, podle velikosti částky, kterou posíláte, déle trvá. Ověření jedním zdrojem trvá asi deset minut, u velkých transakcí je potřeba více ověření, což může trvat klidně i hodiny. V současné době, kdy je síť hodně vytížená, trvá většina větších transakcí opravdu dlouho.

Velký blockchain, tento problém se podceňuje, jednou bude ale palčivý. Jak roste počet transakcí, roste i log, který o nich vede záznam - blockchain. Už dnes má blockchain asi 13GB, které musí mít (téměř) každý uživatel na disku. Za rok bude jeho velikost dvojnásobná, v roce 2030 bude zabírat několik TB dat. Ano, existuje možnost si stáhnout alternativní klient, který blockchain neudržuje na disku ale přistupuje k němu on-line. Záleží jen na vás, zdali budete mít blockchain u sebe, nebo budete používat ten uložený někde na síti.

Už z podstaty věci, je jasné, že k operacím s Bitcoinem je nutné být připojený k internetu. V dnešní době se tato skutečnost může zdát samozřejmá, ale jsou destinace nebo situace, kdy se prostě nepřipojíte, a tedy ani nezaplatíte.

O ztrátě peněženky, zapomenutí hesla jsem už hovořil. Pokud vám někdo "hackne" počítač, uloupí váš klíč, je konec. Stejné platí při ztrátě hesla, zapomenutí hesla, smazání disku bez zálohy. Proto opět připomínám, uložte si zálohu na vícero míst, jedině tak budete mít jistotu. Pokud to neuděláte, a něco se stane, přijdete o všechno. Neexistuje totiž autorita, která by vám v tomto případě pomohla. U klasické platební karty existuje možnost si pojistit i nelegitimní výběry do sta procent. U Bitcoinu žádná taková možnost neexistuje.

Extrémním problémem je pak kurs Bitcoinu. Nyní je cena víceméně stabilní a točí se stále někde kolem 600-1000 USD za jeden BTC. Za poslední měsíc jsme viděli částky 1200 USD, 1025 USD, pak velký pád až na 727 USD. V současné chvíli (19.12.2013) je cena někde kolem 650 USD. Jak vidíte, během pár dní se cena změnila i o 600 USD, což je obrovská fluktuace. S tím, že se  cena může během pár hodin dramaticky změnit, se musí počítat a s tím rizikem do koupě BTC jít. Nikdo vám ale nemůže zaručit nic, spekulanti totiž zítra mohou na trh vložit třeba 10 000 BTC a to celým trhem zamává. Průběh je vždy stejný. Velký prodej, je následován snížením ceny, a panikou a další lavinou prodejů drobných spekulantů. Čím víc jich prodává, tím ale cena dále klesá. Zde existuje jediná rada, trpělivost a odolnost proti nutkání podlehnout panice.

V Baru Fabelhaft si v Berlíně dáte českou Plzeň za Bitcoiny
i Zdroj: PCTuning.cz
V Baru Fabelhaft si v Berlíně dáte českou Plzeň za Bitcoiny

Dalším argumentem proti, je malé rozšíření obchodníků přijímajících BTC jako alternativu klasickým měnám. To je sice pravda, síť obchodníků se ale stále rozšiřuje. Když se v ČR radují majitelé Bitcoinu, že si mohou koupit tkaničky a krém na boty za BTC, například zde v Berlíně jsme mnohem dále. Zde existují desítky, možná už stovky obchodů akceptující BTC jako platidlo. V Berlíně je možné se najíst, napít, koupit hudbu, oblečení i boty jen za BTC. V podstatě už zde není žádné omezení, stejně tak mnoho e-shopů BTC akceptuje. Hlavně nyní, s rostoucí cenou, je BTC více a více oblíbený.

Posledním argumentem proti, je právě fakt, že měna není ničím krytá, nevznikla produkcí práce ani jinak. Vznikla z ničeho, nereprezentuje žádné fyzické vlastnictví, žádné zástavy, žádné rezervy. Může se zdát, že je to vlastně nic s nulovou hodnotou. Pravda to ale není. Vytvoření Bitcoinů stálo výpočetní výkon, peníze za nákup hardwaru, peníze zaplacené za elektřinu. To jsou ale velice vágní hodnoty s těžko vyčíslitelnou cenou. Přesto cena nyní vystoupala na 1000 USD, což je jasný znak bubliny. O tom ale až za chvilku, v naší analýze. Říká se, že věc nemá svou skutečnou cenu až do chvíle, co je někdo tuto cenu ochoten zaplatit. Pokud se najdou lidé, co kupují BTC za 1200 USD, bude i nabídka a bublina bude dále růst - její tvůrci cítí vyšší potenciál. Že si za tuto částku kupují shluk jedniček a nul bez jediné záruky, je už jejich problém a riziko.

Problém s cenou a kolísáním to je ale hlavně pro běžné uživatele a obchodníky, představme si, že jeden den koupíte třeba notebook za 2 BTC, obchodník přijme Bitcoiny a ty za pár hodin ztratí polovinu své hodnoty, obchodník prodělal a do dalších obchodů se nepohrne. Vysoká, nadhodnocená cena a její kolísání je problém, dokud se cena neustálí na reálné hodnotě nebude možné brát Bitcoin vážně. V tuto chvíli je to stále spíše taková hračka pro geeky, Číňany a spekulanty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama