Bitcoin - Nafouknutá bublina nebo spása střadatelů?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Bitcoin - Nafouknutá bublina nebo spása střadatelů?

Bitcoin - Nafouknutá bublina nebo spása střadatelů? | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 12. 2013 01:00 113

Seznam kapitol

1. Bitcoin - podvod století? 2. Co je Bitcoin 3. Výhody a nevýhody BTC 4. Instalace klienta a první kroky
5. Nafouknutá bublina? - Nepochybně! 6. Investovat či nikoliv? 7. Rizika investice do Bitcoinu 8. Nakupujte s rozvahou!

Každý o něm mluví, ale málokdo Bitcoinu skutečně rozumí. Pojďme si říci, vše co o něm potřebujete vědět. Pokud si myslíte, že je to cesta ke snadnému zbohatnutí, tak své peníze dáváte jen těm, co tenhle ohromný podvod vymysleli, vy nevyděláte nic. Na druhou stranu ale v ČR také několik BTC "milionářů" je.

Reklama

V podstatě je riziko pouze jediné, že o vše přijdete. Jelikož v tuto chvíli měnu ovládli spekulanti, nedá se odhadnout s předstihem několika málo hodin nic. Funguje tu klasický, spekulační model. Skupina spekulantů nabídne velké množství BTC k prodeji, se získanými penězi cena BTC klesá a podněcuje další prodejce k prodejům. Dejme to, že někdo nabídne 10 000 BTC za 700 USD, získá za ně 7 milionů dolarů. Trh zpanikaří a začne prodávat, cena klesne například o 150 USD za jeden BTC. V tu chvíli stejná skupina BTC opět nakoupí, ovšem za 5,5 milionů dolarů. Čistý zisk z této operace je 1,5 milionů dolarů. Slušný výdělek za dejme tomu 2-3 dny.

Vy, jako investor, mimo spekulační trust, máte v podstatě jen jednu možnost. Takovýto spekulativní veletoč vychytat a zapojit se do něj. To jest, prodávat společně, kdy cena začíná klesat, a nakupovat těsně ve chvíli když se trend zase otáčí. Podívejme se na reálná data posledního týdne.

Graf ceny BTC od 17-21.12.2013
i Zdroj: PCTuning.cz
Graf ceny BTC od 17-21.12.2013

Jak vidíte, jedna hodně silná vlna byla spuštěna 18.12, spekulant prodával za 700-740 USD. Pár hodin trvalo, než trh zareagoval a strhla se panika. V tu chvíli došlo k masivním prodejům a cena BTC radikálně klesala. Akce končí na hodnotě 480 USD za BTC. V tuto chvíli iniciátoři opět nakupují - a cena roste. Na jednom BTC vydělali 260 USD. Graf ukazuje, že po dvou dnech je cena opět na 740 USD. Pokud tedy spekulanti prodali 10 000 BTC za 7,4 milionů dolarů. Za stejnou částku po pár hodinách nakoupili 15 000 BTC. Při srovnání ceny jsou bohatší o 5000 BTC, což při ceně znamená z původních 7,4 milionů skok na 11,1 milionů dolarů. Vydělat 3,7 milionů dolarů jim tedy trvalo necelé tři dny. V grafu si všimněte, že 21.12 se asi spouští další podobná vlna. Její start potřebujete chytit, pokud se budete řídit tímto schématem, je šance, že si něco vyděláte. Je totiž zřejmé, že sami nebudete mít dost sil a prostředků odstartovat spekulativní výměnu. Všimněte si také, že i menší skupiny se pokoušejí o podobné akce, jejich vliv je v grafu vidět, tak masivní jako 18.12 ale nebyly.

Prvním rizikem je tedy ztráta peněz, jež jsem investovali. Druhým problémem může být zcizení vaší peněženky nebo peněz. Dost často poslední dobou slyšíme, že hackeři napadli nějakého správce peněženek a uloupili všechny Bitcoiny. Zdali je to pravda, nebo se obohatili správci peněženek nemůžeme posoudit, možné jsou ale oba scénáře. Být správcem peněženek a vidět cenu BTC na 1200 USD, asi také dostanu svrbění. Bezpečnější je vždy mít svou peněženku na svém počítači, bezpečně zálohovanou na několika místech. Tedy za předpokladu, že v ní něco víc máte.

Dalším problémem je pak velikost blockchainu, jež jsem už několikrát zmínil. Už současných 13GB je dost masivní velikost, příští rok už vám běžné SSD v notebooku ani nemusí stačit. A to si představte rok 2020, to bude mít soubor velikost několik TB dat. Kam s nimi je správná otázka už dnes. Řešení je zřejmě v použití alternativních klientů, pokud by jej ale používali všichni, kde bude pak blockchain uložen? - Myslím, že tento způsob bude muset být časem nějak upraven. Bitcoin je stále v Beta fázi, tedy může nést některé problémy. Jak se tato záležitost časem vyřeší mne celkem zajímá, uvidíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama