Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?

Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 3. 2015 03:00 30

Seznam kapitol

1. Bitcoin v roce 2014 2. Nárůst zájmu o kryptoměny 3. Radeony jdou do boje 4. Konec zlaté horečky
5. Čínská hrozba 6. Rok 2015: Investovat, či nikoliv? 7. Blíží se restart, nebo konec?

Před rokem jsme se Bitcoinu věnovali ve velkém článku, v té době byla měna na vrcholu. Nyní o ni pomalu upadá zájem a s tím klesá i její cena. Co mohlo být za raketovým růstem i stávajícím poklesem? Jakou roli v tom hraje Čína? A kam Bitcoin v roce 2015 míří? Do zapomnění, nebo k novým, lepším zítřkům?

Reklama

Bitcoin v roce 2014

Na konci roku 2013 jsme se Bitcoinu věnovali ve velkém článku, dosti úspěšném a čteném. V té době byl Bitcoin na vrcholu. Cena na konci listopadu byla astronomických 1100 dolarů za jeden BTC a tento stav platil asi dva týdny. Ohromný pád nastal až v druhé polovině prosince, kdy se cena dostala na polovinu. To bylo první varování snadné ovlivnitelnosti ceny BTC několika subjekty, které ale nikdo moc nebral vážně. Cena poté opět vystoupala nad solidní spekulační pásmo a obchody se rozběhly. V tu dobu atakovala cena částku 850 dolarů za jeden BTC a vydržela takto asi dva měsíce – to byly pro majitele BTC žně. Vraťme se ale nejprve letmo k našemu zmíněnému článku.

Nebudu již o Bitcoinu opakovat známá fakta – jak vzniká, jak se obchoduje a podobně, to je ve zmiňovaném článku rozebrané dostatečně. Já spíše chci zhodnotit naše predikce vývoje trhu a realitu, která se jim dost přiblížila, byť to nějaký čas trvalo. Ještě předtím ale připomenu, že nepůjde jen o teoretizování, jsem majitelem „celkem nadité“ peněženky s Bitcoiny a obchoduji (spekuluji) s nimi aktivně už od roku 2013. Ani to ale nic nemění na mém názoru, že Bitcoin je Geekovským podvodem století a založeném na klasickém Ponziho schématu. A tento názor zastávám i přesto, že jsem na BTC sám dosti vydělal. Negativní postoj tedy nezaujímám jen jako nezúčastněný kritik (jak je dnes zvykem), ale jako BTC praktik.

Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena za jeden Bitcoin v listopadu 2013

Na konci roku 2013 jsem odhadoval, že cena na 1000 USD není dlouhodobě udržitelná. K poklesu došlo téměř záhy, cena během několika dní spadla na polovinu. V článku jsem odhadoval cenu pro následující rok někde mezi 500–700 USD, a průměrná cena BTC za celý rok 2014 byla skutečně 570 USD za kus. První měsíc roku se cena ještě držela pěkně kolem 850 USD a objem prodejů byl enormní, jelikož všichni, co chtěli prodat tak už učinili. A protože nákup za vyšponovanou cenu nebyl zrovna moudrý, poklesl zájem o koupi. Počet transakcí se denně pohyboval někde kolem 50–60 tisíci. Proti 90–95 tisícům v předchozím období šlo o velký útlum. Nedalo se nic dělat, cena musela dolů... zapracovaly hybné síly BTC a ejhle, cena šla dolů. Zázrak? To těžko.

Cena se poté držela nad 600 dolarů, ale blížil se další propad. Už pád burzy MtGox způsobil zmatek, pověst Bitcoinu dostala tvrdou ránu. Hlavním událostem kolem BTC v roce 2014 budeme ale věnovat samostatnou kapitolu. V prvním čtvrtletí roku se tedy cena ustálila někde pod 600 USD a tam vydržela několik měsíců. Pozitivní zprávy (akceptování BTC některými obchodníky) částečné uvolnění restrikcí z Číny a zřejmý zásah „vyšší moci“ opět zvedl cenu nad 600 USD kde vydržel až do začátku léta. V srpnu se ale nastartoval pokles, který trvá dodnes.

Může za to mnoho faktorů – problémy burzy Bitstamp, zdanění zisku v některých zemích, a spousta dalších událostí jímž se budeme dnes ještě věnovat dále. Rok 2014 byl pro Bitcoin bouřlivý, jeho cena je opět někde kolem ceny před listopadem 2013, tedy před BTC bublinou. Čeká Bitcoin další pád nebo půjde o restart? To se pokusíme dnes zanalyzovat a přinést náš pohled na věc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama