Bitva o kryptografii přichází
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Bitva o kryptografii přichází

Bitva o kryptografii přichází

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2017 03:00 61

Seznam kapitol

1. Když stačilo pero a papír 2. Nástup mechanizace 3. ...a elektroniky 4. Heslo, nebo... 5. VPN je základ 6. Terorista nemusí být pitomec

Jen málo technologií změnilo tak zásadně podobu IT jako nástup kryptografie. Dovoluje bezpečnou komunikaci po internetu, uložení dat, ale i problematické věci, jako jsou kryptoměny, které podpořily vzestup ransomware založeného na kryptografii. Silná a slabá hesla, státní backdoory a schopnost či neschopnost prolamovat šifry se stávají zásadním bodem, o který zase začínají projevovat zájem i politici.

Reklama

V minulosti byla kryptografie značně omezená – a to hlavně na krátké zprávy strategického významu, které bylo nutné přenést přes potenciálně nepřátelské území. Za starého Egypta umělo číst zhruba jenom jedno procento obyvatelstva, takže už písmo samo představovalo jakousi kryptografii, kterou uměli číst jen vyvolení. Text v hieroglyfech se dal zapsat více způsoby, z nichž si pisatel mohl vybírat ten „zalomením nejhezčí“, což nadále komplikovalo čtení. Mezi hieroglyfy se dají najít znaky úmyslně změněné či poškozené (věřilo se, že písmo dovoluje zhmotnit popsané, takže se někdy znaky obsahující nebezpečná zvířata dělily, aby byly „neškodné“), Wikipedia také zmiňuje kryptohieroglyfy, které asi neměly žádný význam, ale přidávaly se do nápisů z estetických důvodů, anebo proto, aby byl text zajímavější.

Nejstarší komerční kryptografii najdeme asi v Mezopotámii 1500 let před naším letopočtem, kde se jakýsi hrnčíř pokusil zakódovat popis postupu výroby glazovaných nádob. Skutečně se rozšířila až s Řeky a Římany, kteří potřebovali bezpečné komunikace při vojenských taženích. Substituční šifra se na dlouhou dobu stala standardem a používala se úplně běžně – například Cézarova šifra se jmenuje, ano, po Gaiu Juliu Cézarovi.

Pro tyto šifry bylo typické, že z dnešního hlediska jde o šifry slabé, ale na tehdejší dobu byly nejen vyhovující, ale daly se rychle a jednoduše zakódovat a odkódovat. V dobách, kdy i prostá gramotnost představovala poměrně vzácnou znalost, byla šifra založená na posunutí písmen v abecedě dostatečně bezpečná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama