Bitva o kryptografii přichází
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Bitva o kryptografii přichází

Bitva o kryptografii přichází | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2017 03:00 61

Seznam kapitol

1. Když stačilo pero a papír 2. Nástup mechanizace 3. ...a elektroniky 4. Heslo, nebo... 5. VPN je základ 6. Terorista nemusí být pitomec

Jen málo technologií změnilo tak zásadně podobu IT jako nástup kryptografie. Dovoluje bezpečnou komunikaci po internetu, uložení dat, ale i problematické věci, jako jsou kryptoměny, které podpořily vzestup ransomware založeného na kryptografii. Silná a slabá hesla, státní backdoory a schopnost či neschopnost prolamovat šifry se stávají zásadním bodem, o který zase začínají projevovat zájem i politici.

Reklama

Moderní kryptografie je spojena s počítači nejen historicky, v podstatě bez nich nemůže ani existovat. Moderní šifry využívají silné procesory pro rychlé kódování i dekódování, jejich lámání je možné pouze na výkonných superpočítačích. Bez kryptografie zase nemůže rozumně fungovat internet, kompletní koncept trusted computing je na kryptografii založený. Není možná důvěrná komunikace strojů, bez funkční kryptografie můžeme rovnou zapomenout na internet věcí. Myšlenka, se kterou občas přicházejí politici – a to ta, že je kryptografii třeba zakázat, je naprosto naivní. Bez ní by nejely kriticky nutné komponenty a přišli bychom o velkou část funkcí internetu. Tohle prostě fungovat nebude.

Bohužel se nám opět vrací debata o potřebě přístupu pro bezpečnostní složky. Bezpečnostní experti nejsou ochotni uvěřit tomu, že není rozumné, aby dostali „univerzální klíč“, že je to příliš riskantní věc. V Americe FBI chtělo za Obamy backdoory, Trumpem navržený kandidát na šéfa FBI Jeff Sessions je chce taky. Aby to neznělo tak podloudně, tak je původní šéf FBI James Comey pojmenoval jako „front doory“, což ale nemění nic na tom, že jde o mechanismus, který by měl dovolit bezpečnostním složkám jednoduše kryptografii dekódovat v případě potřeby.

Odborníci na bezpečnost opakovaně říkají, že není možné mít silnou kryptografii a backdoory najednou, ale zdá se, že to politici buď nechápou, anebo ignorují. Věc se má tak, že je nepravděpodobné, že by se povinné backdoory nepodařilo najít. Kauzy jako Snowden nebo Manning ukazují, že tajemství nakonec stejně vyplují na povrch. O běžné špionáži, kdy si mocnosti navzájem tajemství kradou, aniž by je prozradily někomu dalšímu, sami ani nevíme. V okamžiku, kdy se „front doory“ v aplikacích objeví, začnou je využívat nejenom ti ze světlé strany síly, ale taky ti z temné strany. Nutně.

Experti upozorňují na to, že pokud nová administrativa skutečně donutí americké výrobce budovat do svých aplikací slabiny, znamená to automaticky snížení konkurenceschopnosti. Cizí vlády automaticky začnou preferovat řešení bez zabudovaných slabin, případně rozvíjet svoje vlastní řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama