casemodding-airbrush-americky-kyc
Návody Článek Casemodding: Airbrush - americký kýč?

Casemodding: Airbrush - americký kýč? | Kapitola 4

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

12. 11. 2008 01:00 12

Seznam kapitol

1. Airbrush - úvodem 2. Airbrush pistole - rozdělení a použití 3. Zdroje vzduchu a barvy 4. Čištění a údržba airbrush sady 5. Co tu ještě chybí? Šablony... 6. Konečné zamyšlení

O této technice se ve sféře casemoddingu mluví velice často, bohužel v našich končinách není nijak zásadně rozšířena a mnoho informací o ni jsou pořád tabu. V tomto článku se pokusím odkrýt co nejvíce informací a snad i vyvrátím rčení, že airbrush je spíše kýč než umění, což není vůbec pravda. A možná i Váš case bude brzy ozdoben nějakým airbrush dílkem…

Reklama

Pistole

Největší péči asi ale samozřejmě zaslouží hlavní nástroj, tedy pistole pro americkou retuš. Zde musíme být především hodně opatrní a čištění provádět opravdu důkladně, aby pistole dlouho sloužila. Jestliže máme v pistoli zbytky usazené zaschlé barvy, nejenže nebude fungovat tak, jak by měla, ale můžeme ji i zničit! Proto je nutné důkladné čištění po každé práci a někdy i v rámci ní.

Casemodding: Airbrush - americký kýč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Po každé práci však nemusíme samozřejmě celou pistoli kompletně rozebrat a vyčistit. Bude stačit pouze důkladně odstranit veškerou barvu, která by uvnitř mohla zůstat. Zde je tedy stručný popis tohoto čištění. Vždy samozřejmě vycházíme z toho, jakou používáme barvu. Pokud vodou ředitelnou, budeme proplachovat vodou a pak speciálním cleanerem pro airbrush. Pokud jiné barvy, použijeme k propláchnutí adekvátní ředidlo nebo rozpouštědlo. Nejdříve se ujistíme, že je nádobka na barvu prázdná. Potom naplníme nádobku vodou nebo ředidlem a stříkáme na čistý papír, aby bylo patrné, jestli uvnitř ještě barva je nebo není. Pokud v nádobce zbývají stopy barvy, např. zaschlé kousky nebo různé škraloupy, naplníme nádobku rozpouštědlem nebo vodou a opatrně všechny nečistoty odstraníme štětcem s tvrdšími štětinami nebo tyčinkou s vatou na konci. Špinavou vodu se zbytky barvy neprostřikujte, ale odsajeme pipetou nebo vylijeme. Toto můžeme opakovat několikrát, než prostříkneme. Pak naplníme nádobku cleanerem nebo ředidlem a prostříkneme. Opakujeme opět do té doby, dokud z pistole nevychází pouze čisté rozpouštědlo. Dobré je také trošku povytáhnout jehlu dozadu, trysku zacpat prstem a nalévat rozpouštědlo. Pak profouknout a odstraníme i zbytky barvy, které bychom před tím nedostali. Nakonec ještě malé upozornění – nikdy nepoužívat horkou vodu, aby nedošlo k poškození pistole.

Casemodding: Airbrush - americký kýč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Airbrush pistole v kompletním stavu

Jednou za čas je ale nutné důkladnější pročištění. K němu je nutné celou pistoli kompletně rozebrat, abychom se dostali opravdu do všech míst. Na následujících obrázcích je ukázka rozebírání mojí pistole – nezávislá dvojčinná s bočním gravitačním plněním. Postup se samozřejmě může mírně lišit podle typu pistole, ale princip je vždy stejný.

Casemodding: Airbrush - americký kýč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdříve odšroubujeme zadní regulaci aretace ovládací páčky.

Casemodding: Airbrush - americký kýč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Následuje odšroubování plastového zadního krytu.

Casemodding: Airbrush - americký kýč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poté matka, která drží jehlu ve sprváné pozici.

Casemodding: Airbrush - americký kýč?
i Zdroj: PCTuning.cz

A můžeme vytáhnout opatrně jehlu.

Ve chvíli, kdy máme všechny části samostatně, tak za pomoci rozpouštědla nebo cleaneru a kosmetického polštářku vyčistíme jehlu. Na vnitřek pistole použijeme tyčinku s vatou na konci (pro ušní hygienu). Vše opatrně, ale důkladně. Po vyčištění můžeme některá místa namazat jemným olejíčkem – např. zadní část jehly, aby nedocházelo k jejich opotřebení a nemohla zde vniknout barva. Důležité je především to, abychom vyčistili prostor kolem jehly u trysky. Zde pokud zůstane zbytek barvy, můžeme očekávat následně problémy s tryskáním nebo podtékáním.

Casemodding: Airbrush - americký kýč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozebraná a vyčištěná pistole.

Péče o ostatní součásti

Samozřejmě je nutné se v rámci údržby alespoň minimálně věnovat i ostatním součástem, které k práci potřebujeme. Především se jedná o zdroje vzduchu, hadice a spojky. Následuje tedy několik řádků i k tomuto tématu.

Kompresor

U kompresorů se především nesmí zapomínat na vypouštění kondenzátu ze vzduchojemu, který se tam vytváří. Zároveň ale čas od času zkontrolujeme a vyčistíme sací a výfukový filtr. A také je třeba sledovat hladinu mazacího oleje, ten můžeme občas také vyměnit. Nedoporučuje se příliš často měnit typ oleje, takže se snažíme používat pouze jeden. Všechny úkony samozřejmě provádíme ve vypnutém stavu a bez přístupu elektrické energie. Kompresor by měl být také udržován v čistotě.

Tlakové lahve

Pokud používáte tlakové lahve, nemusíte se o ně starat prakticky vůbec. Důležité je zajistit jejich stabilitu a zajistit je proti případnému pádu. Nutné je kontrolovat redukční ventil, případně ukazatele hladiny a průtoku. Vyvarujte se silnějších otřesů nebo dokonce pádu láhve, jakož i zvýšené teploty. Pro používání tlakových lahví si dobře prostudujte normy a předpisy pro jejich používání.

Hadice, spojky, ventily

Zde je potřeba především kontrolovat perfektní těsnost i při vysokém tlaku. Zároveň se doporučuje používat hadice s vnitřním pletením, protože jsou na vysokotlakou vzduchotechniku navrženy. Kontrolujte také veškeré redukční ventily. A je zbytečné využívat příliš vysokého tlaku – to nedělá dobře ani všem součástkám včetně pistole, ale také práci to nemusí prospívat. Snažte se tedy tlak udržet v doporučených hodnotách.
To by bylo k čištění asi tak všechno. Dbejte především opatrnosti při manipulaci s pistolí, aby nedošlo k jejímu zničení a pokud dodržíte veškeré uvedené zásady, tak Vám to bezpochyby i práci ulehčí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama