cenzura-v-rusku-blogeri-se-musi-registrovat
Novinka Cenzura v Rusku: Blogeři se musí registrovat

Cenzura v Rusku: Blogeři se musí registrovat

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

8. 5. 2014 14:00 19

Povinnost nahlásit se jako majitel a autor blogu bude platit od 1. srpna jak pro fyzické osoby, tak velké společnosti. Pokuty budou v řádech tisíců Euro.

Reklama

Internet je v podstatě posledním svobodným médiem, kde může kdokoliv zveřejňovat své názory. To bohužel už neplatí všude a v některých zemích vláda usiluje o to, aby měla na různá média vliv. Prezident Vladimir Putin nyní podepsal zákon, který nařizuje, že blogeři (fyzické osoby a firmy) se budou muset registrovat stejně jako velká média. A ne jen blogeři, ale zákon bude platit i pro mikroblogy a sociální sítě.

Cenzura v Rusku: Blogeři se musí registrovat
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Státní mediální kanceláři Roskomnadzor (Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií) se budou muset nahlásit všichni, kdo má na svém blogu více než 3 000 návštěvníků denně. K tomu ještě nesmí být autor článků anonymní nebo pod pseudonymem, ale musí zde uvést také kontaktní informace. Tímto chce Putin zakročit proti kritizování vlády a omezit prostor pro debaty. Nový zákon přijde v platnost  1. srpna.

„Stejně jako předchozí reformy, jediným cílem tohoto návrhu je zvýšit kontrolu nad on-line obsahem,řekli Reportéři bez hranic. V době, kdy nezávislá média čelí bezprecedentnímu útoku, je to další snižování prostoru pro otevřenou diskusi.

Pokud by někdo na vyžádání nedodal informace do tří dnů, hrozí fyzické osobě pokuta ve výši 200 až 1 000 Euro (5 500 až 28 000 Kč), v případě společnosti 1 000 až 6 100 Euro (28 000 až 170 000 Kč). Opakované porušení pak přijde na více než 10 000 Euro (275 000 Kč) nebo dokonce měsíční pozastavení aktivity.

A nakonec, sociální sítě a všechny blogovací služby budou muset uchovávat 6 měsíců informace o uživatelích a v případě požadavku je vydat. Ruská federace je tak například po Číně nebo Severní Koreji další zemí, která stále více cenzuruje internet.

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama