CES 2020: postřehy k některým hračkám a technologiím
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek CES 2020: postřehy k některým hračkám a technologiím

CES 2020: postřehy k některým hračkám a technologiím | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 1. 2020 03:00 11

Seznam kapitol

1. Svět konceptů 2. Zařízení s ohebnými displeji 3. Gaming se zmenšuje 4. Domácí asistenti a robopets 5. Nic přelomového

Výstava CES (Consumer Electronic Show) představuje pozoruhodný náhled na to, co společnosti plánují u spotřební elektroniky. Není to nutně to nejdůležitější v technologiích vůbec, zásadní změny se odehrají spíše u fundamentálních technologií, jako jsou kvantové počítače. Je to ale zajímavý pohled na to, co je podle výrobců cool.

Reklama

Zařízení s ohebnými displeji

Někteří stále kroutí hlavou nad Samsung Galaxy Fold, ale i mě osobně zkušenost s tímhle telefonem přesvědčila, že to je praktická věc. Ano, je to pekelně drahé, ale tak to prostě u nových produktů je. Rádi si je vyzkoušíme, ale nejsme Pewdiepie, abychom si je koupili za měsíční kapesné. Ale jednou cena poklesne – a pak se objeví ta obří výhoda, že máte s sebou zařízení, které rozložíte a dovolí vám pohodlné čtení a práci.

Tento trend pokračuje směrem k tabletům a notebookům. Přicházejí k nám zařízení, která rozvíjejí myšlenku ultrabooků pozoruhodným směrem: Máme něco jako laptop – a když se to rozloží, je z toho tablet. Opravdu velký tablet: 13“ velký notebook lze rozložit na 17“ velký širokoúhlý tablet – a na něm můžete třeba kreslit, nebo se dívat na filmy. A potom stroj ohnete – a používáte ho jako malý laptop. Můžete si na něj i přidokovat magnetickou klávesnici, jak ukázalo Lenovo s Lenovo ThinkPad X1 Fold – a tím vznikne něco, co vypadá jako malý notebook, ale můžete to narovnat a mít z toho opravdu velký tablet. Jak poznamenali lidi z Linus Tech Tips, tohle ve skutečnosti dává mnohem větší smysl než samostatný velký tablet! ThinkPad X1 Fold by měl být reálný produkt, měl by se začít prodávat – a popravdě, velmi rád bych si ho vyzkoušel, vypadá to fakt zajímavě.

Zatím máme jenom omezenou nabídku strojů využívajících ohebné displeje – a ty se ještě používají ve smyslu dvou obrazovek spojených dohromady, ale je to něco. Nejsme pořád u počítačů, které lze rozvinout jako papyrus anebo složit do kapsy jako kus látky, ale je to zajímavý začátek. Objevují se i takové vlaštovky z minulosti, jako Lenovo ThinkBook Plus, což je laptop, který má na víku epapírový displej. V otevřeném stavu to funguje jako běžný laptop, když to zavřete, máte čtečku. Nevím, vzhledem k hmotnosti celého stroje pochybuji o praktičnosti takového řešení.

Videa na výšku začínají dávat smysl (?)

„Lidi, kteří natáčejí na výšku bych zabil!“ - klasická hláška nejednoho člověka, jehož štvou cropovaná videa dramatických událostí, které sdílí média. Myslím, že existují telefony, které umí nahrávat klasické video na šířku, i když je držíte na výšku – ale většina to neumí. A přiznejme si, když se na vás řítí medvěd, jediné, co vás při nahrávání zajímá (mimo toho, zda vás nesní), je to, zda se vám telefon drží snadno.

Držet telefon na výšku je normální, na šířku se jednou rukou nahrává opravdu blbě – a s růstem velikostí telefonů se to nelepší. Řada služeb, jako TikTok, vyloženě počítá s videi nahrávanými na výšku. Je to tak, mladší generace se nad vertikálními videy nerozčiluje, je to pro ně normální formát.

No jo, řekli si v Samsungu, jak to ale udělat s tím cropem neboli ořezem? Video na výšku vypadá na obrazovce na šířku prostě hnusně. Nedá se to nějak vyřešit? A tak (zřejmě) vznikl koncept Samsung Sero. Je to televize, která sama rozezná, zda je video na výšku anebo na šířku – a místo ořezu se prostě sama otočí tak, aby zobrazovala správně.

Ok, je to trochu šílené, ale co? Pokud to lidé budou chtít, tak se to ujme. Pokud ne, tak ne. Ostatně – televize s poměrem 21:9 se zatím taky moc neujaly...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama