Češi software svého routeru neřeší, počet hackerských útoků klesl
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Češi software svého routeru neřeší, počet hackerských útoků klesl

Češi software svého routeru neřeší, počet hackerských útoků klesl

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 9. 2021 16:58 2

Značka Turris, která spadá pod CZ. NIC, zveřejnila nové statistiky týkající se počtu kybernetických útoků na routery a další chytrá zařízení v českých domácnostech.

Reklama

Z nejnovějších údajů vyplývá, že během druhého čtvrtletí letošního roku klesl sice celkový počet kybernetických útoků, ale zároveň se objevila nová nebezpečná hrozba, pomocí níž mohou hackeři získat kontrolu nad datovými toky v celé napadené síti a napáchat vážné škody.

Tato forma útoku se šíří prozatím hlavně v zahraničí. Pro české domácnosti však představuje velké nebezpečí, protože zneužívá slabou stránku zabezpečení většiny uživatelů  – neaktualizovaný software routerů.

Během prvního čtvrtletí směřovalo podle statistik bezpečnostního systému Turris Sentinel denně na každou českou domácnost přibližně 9 300 hackerských útoků. Tímto způsobem se útočníci snažili proniknout do soukromí a odcizit například citlivé osobní údaje nebo identitu uživatelů potřebnou k prolomení přístupů k bankovním a jiným elektronickým účtům. 

Statistika Turris
i Zdroj: PCTuning.cz
Statistika Turris

Ve druhém čtvrtletí zaznamenal Turris výrazný pokles celkového počtu útoků o více než polovinu. Za tímto poklesem stojí především velmi nízká aktivita hackerů z dříve mimořádně aktivních ruských IP adres. Útoky z ostatních regionů zůstávají na podobné úrovni jako dříve.

Na přelomu pololetí se také objevila mimořádně nebezpečná hrozba, která otevírá bezpečnostní díru v routerech minimálně 17 výrobců. Tato konkrétní zranitelnost, která umožňuje hackerům obejít ověřování a získat kontrolu nad datovými toky v celé napadené síti, opět zdůraznila potřebu pravidelných aktualizací software routerů. Alarmující je přitom skutečnost, že naprostá většina uživatelů aktualizaci firmware a firewallu routeru vůbec neřeší.

Aktualizujete pravidelně software vašeho routeru? Dejte nám vědět v komentářích!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama