Česká republika bude mít znovu astronauta, k Měsíci poletí příští rok
i Zdroj: SpaceX
Novinka Česká republika bude mít znovu astronauta, k Měsíci poletí příští rok

Česká republika bude mít znovu astronauta, k Měsíci poletí příští rok

David Jiránek

David Jiránek

9. 12. 2022 01:22 1

Japonský podnikatel Yusaku Maezawa nabídl 8 letenek na cestu kolem Měsíce kreativním duším po celém světě. V nedávno zveřejněném výběru figurují známá jména včetně v Česku narozeného Yemiho.

Reklama

V roce 2018 japonský podnikatel Yusaku Maezawa oznámil projekt s názvem Dear Moon. Na raketě Falcon Heavy od společnosti SpaceX vlastněné Elonem Muskem mělo letět pár astronautů kolem Měsíce. V roce 2021 byl projekt upraven a pro dopravu do kosmu a přelet okolo Měsíce se využije aktuálně stále vyvíjená raketa Starship.

Výběr osmi lidí, kteří doprovodí Maezawa trval řadu měsíců. Přihlásilo se totiž několik milionů zájemců. Japonský podnikatel chtěl vybrat zejména tvůrčí duše, které předají svým specifickým způsobem zážitek ostatním a budou tak inspirovat. K odhalení finálního složení došlo 9. prosince.

Jako první dostal pozvánku na palubu Steve Aoki, americký DJ a producent. Ve výběru nechybí ani youtuber Tim Dodd známý z kanálu Everyday Astronaut. Překvapivě se ovšem dostalo i na Čecha. Posádku doplní Yemi Akinyemi Dele (známý jako Yemi A.D.). Yemi se narodil 4. listopadu 1981 v Liberci nigérijskému otci a české matce. Vystudoval VŠE v Praze, kde žije od svých 16 let.

Yemi aktuálně působí jako choreograf, art director a umělec. V minulosti uváděl například televizní pořad Eso, vystupoval v seriálu Ordinace v růžové zahradě a vedl choreografie v pořadu Tvoje tvář má známý hlas. Dále spolupracoval s umělci jako Kanye West nebo Charlie Stragiht. Odnesl si také ocenění od MTV Czech.

Při obletu Měsíce v rámci Dear Moon chce Yemi inspirovat. Podle jeho slov nezáleží na tom odkud jste a kde začínáte, ale kam míříte.

Yemi s dalšími umělci a podnikatelem Maezawou podniknou týdenní cestu v lodi Starship nejspíše v průběhu příštího roku. SpaceX aktuálně má na kontě pár skoků do výšky okolo 10 kilometrů s motorickým přistáním. Raketa tedy zatím nedosáhla ani na orbitu, což by se mohlo v příštích týdnech změnit.

Předběžný letový plán
i Zdroj: dearmoon
Předběžný letový plán

Po řadě testů Starship a boosteru Super Heavy bude následovat několik letů bez posádky. Termín startu v roce 2023 je tedy optimistický, jak je již u Elona Muska zvykem. SpaceX má nicméně řadu zkušeností díky raketám Falcon 9, které aktuálně dopravují astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama