cesky-internet-dnes-slavi-23-narozeniny
Internet Novinka Český internet dnes slaví 23. narozeniny

Český internet dnes slaví 23. narozeniny

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

13. 2. 2015 14:30 3

Dnes je to právě 23 let od doby, kdy se někdejší Česká a Slovenská Federativní Republika připojila do celosvětové sítě Internet. 

Reklama

První pokusy o připojení do celosvětové sítě Internet sice proběhly už o něco dříve, na podzim roku 1991, kdy byla první linka do pražského ČVUT vedena z internetového uzlu, který se nacházel na Univerzitě Jana Keplera v rakouském Linci. Oficiálního slavnostního připojení se však naše republika dočkala až 13. 2. 1992 také na půdě pražského ČVUT. 

Někdejší internet byl ještě poměrně malé hřiště, na němž tehdy "hrálo" 4500 sítí ve 39 zemích. Tzv. hostcound tehdy čítal 727 000 uzlů, k internetu tedy bylo podle tehdejších záznamů připojeno "pouze" 727 000 počítačů. Návrh na vybudování celorepublikové páteřní sítě byl u nás podán již v roce 1991. Mělo se jednat o propojení všech tuzemských akademických center, která měla mít za úkol rozvádět internet do dalších metropolitních sítí. Tím měl vzniknout původní projekt nazvaný FESNET (Federal Education and Scientific NETwork), z něhož v červnu roku 1992 vznikl samostatný český CESNET. Do něho někdejší vláda, resp. Ministerstvo školství investovalo 20 milionů korun. 

Český internet dnes slaví 23. narozeniny
i Zdroj: PCTuning.cz

Návrh pátřeřní sítě FESNET z července roku 1991 (Zdrojearchiv.cz)

CESNET tehdy nabízel skutečně omezené přenosové rychlosti, které se lišily u různých spojů. CESNET zprvu využíval hvězdicovou tepologii, jejíž středem byly uzly v Brně a Praze. V roce 1993 už byly uzly rozmístěny v celkem 11 městech. Většina z nich však byla realizovaná pomocí pronajatých pevných telefonních linek. Nejrychlejší linkou byl tou dobou právě spoj z Prahy do Brna, který měl rychlost 64 kb/s. Všechny ostatní linky potom fungovaly rychlostí 19,2 kb/s. 

Český internet dnes slaví 23. narozeniny
i Zdroj: PCTuning.cz

Skutečná mapa CESNETu z poloviny roku 1993 (Zdroj: earchiv.cz)

CESNET měl původně sloužit pouze k akademickým účelům, nicméně Ministerstvo školství se ho postupem času rozhodlo využít i pro komerční účely a nevyužitou kapacitu sítě tak začalo "poskytovat" nevýdělečným i výdělečným organizacím, čímž získávalo finanční prostředky na provoz a rozvoj tuzemského Internetu. Tím se CESNET stal oficiálně poskytovatelem internetu. Nebyl ale jediným. Prvním čistě komerčním poskytovatelem se totiž posléze stala firma COnet, která začala provozovat síť CZnet, která čerpala z 64kbitové linky z Prahy do Amterodamu. 

Zajímavostí mohou být pro mnohé také ceny připojení k internetu pomocí pevné linky, které v roce 1994 činily ročně až 120 000 Kč za linku s rychlostí 64kb/s od COnet a až 56 400 Kč za stejnou linku od CESNETu. Široké veřejnosti se internet zpřístupnil až v polovině roku 1995, kdy jste za pevné připojení s rychlostí až 14,4 kb/s mohli dát měsíčně částku kolem 10 000 Kč. Více si o historii českého internetu můžete přečíst v jednom ze zdrojů pod novinkou.

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama