ChatGPT 4 a konec jedné éry: Naučte se využívat AI, konkurovat jí nelze
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek ChatGPT 4 a konec jedné éry: Naučte se využívat AI, konkurovat jí nelze

ChatGPT 4 a konec jedné éry: Naučte se využívat AI, konkurovat jí nelze | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 3. 2023 09:00 58

Seznam kapitol

1. Popiš mi PMD-85 2. Diplomat 3. Napiš mi program na... 4. ...a teď v assembleru pro Z80 5. Možná hůř, rozhodně rychleji

Přátelé, je to tady! Z GPT-4 vypadávají tak rozumné výstupy, že si dnes už můžete vybrat pouze mezi tím, jestli podobné systémy zahrnete do svého pracovního procesu – anebo skončíte. Pokud se živíte jako copyrwiter anebo marketingový specialista, začnete s tím pracovat okamžitě – anebo se přeškolte, ale ne jako programátor, protože ti skončí na lopatě jako další.

Reklama

Přátelé, je to tady! Z GPT-4 vypadávají tak rozumné výstupy, že si dnes už můžete vybrat pouze mezi tím, jestli podobné systémy zahrnete do svého pracovního procesu – anebo skončíte. Pokud se živíte jako copyrwiter anebo marketingový specialista, začnete s tím pracovat okamžitě – anebo se přeškolte, ale ne jako programátor, protože ti skončí na lopatě jako další.

Dotaz: „Je lepší Commodore 64 anebo Atari 800XL?“

GPT-4: Rozhodnout, zda je lepší Commodore 64 nebo Atari 800XL, je do značné míry otázkou osobních preferencí a závisí na tom, co od počítače očekáváte. Obě zařízení byla populární 8bitové domácí počítače vyrobené v 80. letech 20. století a měly své silné a slabé stránky. Zde jsou některé klíčové rozdíly mezi těmito dvěma počítači:

 

Hardware:

•             Commodore 64 (C64) byl vybaven procesorem MOS Technology 6510, který běžel na frekvenci 1 MHz, a 64 kB RAM. Grafické schopnosti byly zajištěny grafickým čipem VIC-II, zatímco zvukové schopnosti byly zajištěny čipem SID (Sound Interface Device).

•             Atari 800XL používal procesor MOS Technology 6502B, který také běžel na frekvenci 1 MHz, a měl 64 kB RAM. Pro grafiku používal grafický čip ANTIC/GTIA, zatímco zvukové schopnosti zajišťoval čip POKEY.

 

Grafika a zvuk:

•             C64 měl silnější zvukový čip (SID), který poskytoval lepší zvukové schopnosti než Atari 800XL. To z něj činilo populární platformu pro hudebníky a tvůrce zvukových efektů.

•             Atari 800XL měl lepší grafické schopnosti, což mu umožňovalo zobrazovat více barev na obrazovce najednou. To z něj činilo populární volbu pro grafické umělce a tvůrce her.

 

Softwarová podpora:

•             C64 měl širší škálu her a softwaru, díky čemuž byl pro mnohé uživatele atraktivnější. Vývojáři vytvořili mnoho klasických her pro tuto platformu, což činilo C64 jedním z nejpopulárnějších domácích počítačů všech dob.

•             Atari 800XL měl také solidní knihovnu her a softwaru, ale nebylo tolik titulů k dispozici jako na C64.

Nakonec je volba mezi Commodore 64 a Atari 800XL záležitostí osobních preferencí. Pokud hledáte lepší zvukové schopnosti a širší softwarovou podporu, může být pro vás vhodnější C64. Pokud však dáváte přednost lepším grafickým schopnostem, může být Atari 800XL pro vás lepší volbou. Je také důležité vzít v úvahu dostupnost software a periférií pro obě platformy, protože některé tituly a zařízení mohou být pro jednoho výrobce snazší k nalezení než pro druhého.

Kromě toho může mít osobní nostalgie vliv na vaši volbu. Mnoho lidí, kteří vyrůstali s jedním z těchto počítačů, má zvláštní cit pro danou značku a model, což může ovlivnit jejich preference.

Je také důležité si uvědomit, že tyto počítače jsou nyní považovány za zastaralé a možná nebudou splňovat současné požadavky na výpočetní výkon nebo kompatibilitu se softwarem. Pokud vás zajímá historie počítačů nebo jste sběratel, může být zajímavé vlastnit oba modely a porovnat jejich jedinečné vlastnosti a ovlivnění v průběhu času.

Á, pán je diplomat. Reální lidé mají podstatně názorovější přístup k věcem, vybavuji si, že na Bytefestu jednou přinesli dort v podobě Atari 800, který kdosi okomentoval jako „Konečně Atari, který nestojí za hovno.“ Model GPT-4 stranu nezaujme, model pouze srovná faktory – a výsledek nechá na vás. 

Něco z toho je možná diskutabilní…

Jenomže...

Jenomže...

Jenomže to, co jste si přečetli, na nás vyklopila AI bez jakékoliv úpravy. To, co vidíte, není překlad, to je to, co z toho vylezlo v češtině. Nic jsem needitoval, prostě jsem to zkopíroval. I když AI generuje texty v češtině výrazně pomaleji než v angličtině, i ten druhý se vešel do dvou minut – a to je výrazně rychlejší, než kdyby to psal člověk, jako hodně o poznání rychlejší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama