Cheater, cheater! Jak se měnil pohled na problematiku cheatování?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Cheater, cheater! Jak se měnil pohled na problematiku cheatování?

Cheater, cheater! Jak se měnil pohled na problematiku cheatování? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

31. 7. 2021 14:05 25

Seznam kapitol

1. Cheat či necheat 2. Kódy místo ukládání 3. Jako součást hry 4. Byznys s podváděním 5. Kontračítonáž 6. Velký problém pro profíky

Dnes se cheateři hodně řeší: Jejich prohřešky vedou k banování, společenské ostrakizaci a někdy téměř k mezinárodním incidentům. Dříve ale byly doby, kdy bylo cheatování nejen normální, ale do značné míry plnohodnotnou součástí mainstreamu.

Reklama

V těch dobách vzniklo cheatování: Typicky šlo o seznam přístupových kódů, které odemykaly jednotlivé úrovně – a tiskly se v herních časopisech spolu s návody na hraní a s herními tipy a triky. Nejznámějším cheatovacím kódem je Konami Code – Up, Up, Down, Down, Left, Right, Left, Right, B, A. Objevil se ve více než stovce her – a jeho význam přesáhl i herní komunitu. Vznikl jako vývojový nástroj pro ladění ve hře Gradius, protože hra byla opravdu těžká. Kód zůstal i ve finální hře – a s postupem času se ocitl v dalších hrách. Konami Code je tak kulturně významný, že dostal i vlastní song!

Cheaty nepřišly nikomu divné, i když vás obvykle stály možnost zapsat se do tabulek těch nejlepších. S postupem času se ale stávaly pořád propracovanější – a spolu s Doomem nám daly kompletní sadu obvyklých cheatovacích kódu: IDDQD pro nesmrtelnost, IDKFA pro kompletní vybavení, IDBEHOLD pro speciální vybavení a IDSPISPOPD pro procházení zdí. Doom stanovil standardy nejen pro střílečky, ale i pro cheaty pro střílečky!

Řada cheatů nabízela možnost navštívit místa normálně nepřístupná, případně změnit hraní na zábavný masakr. Velmi povedené to bylo u série her Blood (1997), kdy vám cheaty dodaly zásobu střeliva i pro ty hodně divné zbraně, jako byla voodoo panenka – a u hry Shadow Warrior (1997), kde jste dostali neomezený přístup k jinak velmi rare atomovce do raketometu. A věřte mi, chtěli jste raketomet a atomovku do raketometu! Atomovka byla extrémně zábavná hra i v mutiplayeru, protože její aktivaci raketomet jasně a pro všechny v doslechu dost zřetelně oznámil. V této ukázce si ho hráč poctivě nacheatuje, jak bylo tehdy běžným zvykem.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama