chladic-grafickych-karet-zalman-zm80a-hp
Skříně, zdroje, chladiče Článek Chladič grafických karet Zalman ZM80A-HP

Chladič grafických karet Zalman ZM80A-HP

Stepanek

Stepanek

8. 4. 2003 00:00 17

Jako každý uživatel, který tráví před monitorem několik hodin denně sním o tichém počítači. Pokusím se zjistit nakolik se dá k tomuto snu přiblížit. A proto jsem připravil praktický test chladiče GPU Zalman ZM80A-HP, nového zabijáka hluku grafických karet.

Reklama

Asi před měsícem jsem se rozhodl řádně zakročit proti věčnému a velmi nepříjemnému hluku vycházejícího z mého počítače. Každý musí uznat, že zažil počítač, který byl opravdu hlučný. A právě jeden takový mám pod stolem. Tedy měl jsem, donedávna. Má touha po tichu byl natolik velká, že jsem se rozhodl investovat nemalý peníz.

Postupně jsem se snažil zjistit, která z komponent dělá největší hluk. Pořadím jsem byl poněkud zaskočen. Nejhlučnější se mi jevil chladič na grafické kartě. Mám MSI GeForce 4 Ti4200 s 64MB paměti. Kamarád si koupil tu stejnou grafickou kartu i stejný model taky MSI a má na ní zcela jiný chladič. Který nehlučí, šťastlivec.

Prošel jsem většinu internetových obchodů, abych našel nejlepší řešení. Nakonec jsem se rozhodl pro Zalman ZM80A-HP.

Chladič grafických karet Zalman ZM80A-HP
i Zdroj: PCTuning.cz

Co dostanete v balení

V balení bylo vše potřebné k instalaci, včetně malého šroubováku a podrobného popisu instalace.

 Chladič se skládá ze dvou chladících těles, které se dodávají ve dvou velikostech. To zaručuje použitelnost s většinou grafických karet. Dále jsou v balení dvě velké chladící desky, které se montují na chladící tělesa z každé strany a jsou spojeny pomocí heatpipe. Překvapilo mě, že zadní strana chladícího tělesa není v kontaktu s kartou. Drží ve vzduchu pouze pomocí šroubků. Tím je úkol zadní strany chladiče pouze k odvodu tepla z heatpipe.

Na celé instalaci bylo nejtěžší sundání původního chladiče. Další postup je velmi jednoduchý. Jen místo přibalené bílé teplovodivé pasty jsem použil dříve koupenou Artic Silver.

Hotový komplet vypadá takto:

Chladič grafických karet Zalman ZM80A-HP
i Zdroj: PCTuning.cz
Chladič grafických karet Zalman ZM80A-HP
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy

Testy jsem se rozhodl udělat s normálním chladičem, s Zalman 80A-HP a poslední s Zalmanem + s přidaným 12cm větrákem (nastaveným na velmi pomalých 1100 otáček, hodnota téměř neslyšitelná) v bočnici skříně, tak aby směřoval na GPU a CPU. testovaná karta je MSI GeForce 4 Ti 4200.

 K měření teploty jsem používal utilitu dodávanou s kartou: 3D Turbo Experience

Bez zátěže

Chladič grafických karet Zalman ZM80A-HP
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Se zátěží -  3 hodinového hraní Rallisport Challenge

Chladič grafických karet Zalman ZM80A-HP
i Zdroj: PCTuning.cz

Z grafu je vidět, že výsledná teplota je velmi ovlivněná celkovou cirkulací vzduchu ve skříni. Teplota 61°C v mé špatně ventilované skříni je značná, ale stačí přidat 12cm větrák a teplota rapidně klesne na velmi přijatelnou teplotu 46°C. Na vině velmi vysoké teploty bez přidaného ventilátoru může být i moje vodní chlazení. Tím jsem eliminoval všechny zdroje hluku, ale i zdroje proudění vzduchu. Při použití běžného chladiče na CPU může být teplota naměřená na GPU bez dodatečného ventilátoru nižší.

Závěr

Chladič ZM 80A-HP je zajímavou investicí pro lidi s velmi hlučnými chladiči grafických akcelerátorů.

Cen: 1400 Kč bez DPH

Klady:

  • Ticho
  • Jde použít na jakoukoliv dnešní grafickou kartu vyjma GeForce FX

Zápory

  • Instalací ztrácíte záruku
  • Nutná lépe větraná skříň
  • Cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama