Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC

Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC | Kapitola 15

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

9. 7. 2010 01:00 35

Seznam kapitol

1. Clevo D900F — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní
9. Testy grafické karty — rozšířené I 10. Testy grafické karty — rozšířené II 11. Testy grafické karty — rozšířené III 12. Testy grafické karty — rozšířené IV 13. Testy pevného disku 14. Test výdrže akumulátoru 15. Vyhodnocení a závěr

Pokud vám některé 17 a 18,4" notebooky připadají extrémní, pak dnešní recenzi raději ani neotvírejte. Do rukou se nám totiž dostalo to nejextrémnější, co se světě mobilních počítačů vyrábí. Rádi byste měli v notebooku třeba šestijádrový procesor Core i7 980X, 12 GB RAM, čtyři pevné disky anebo grafickou kartu GeForce GTX 480M?

Reklama

Clevo D900F

Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě před finálním verdiktem se pokusím shrnout vše, co se mi na testovaném Clevu D900F líbilo a co naopak nikoliv. Tím, co na vás udělá nejlepší dojem, je samozřejmě výkon celého počítače. Stolní procesor Intel Core i7 třeba v šestijádrovém provedení 980X zkrátka jen tak v nějakém notebooku nenajdete a výkon procesoru je u D900F větší než u drtivé většiny stolních počítačů. To platí i pro až čtveřici pevných disků v poli RAID, až 12 GB RAM a luxusní je také Full HD displej či volitelně třeba Blu-ray vypalovačka. Mezi nesporné výhody extrémní šasi Clevo patří také možnost upgradu. Výměna procesoru není žádný problém a platí to i pro grafickou kartu, která je v univerzálním modulu MXM 3.0b. Jaký jiný notebook vám tohle nabídne?

Záměrně si až nakonec nechávám nejvýkonnější mobilní grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 480M. Ta vás může nadchnout, ale i zklamat. Pokud se na věc díváte z pohledu hráče extrémisty, není co řešit. GeForce GTX 480M je tím nejvýkonnějším, co si lze do notebooku pořídit a výkon ve hrách nabízí Clevo D900F i díky procesoru naprosto luxusní. Nechybí ani podpora DirectX 11, CUDA a PhysX. Je tu zkrátka vše, nač si jen vzpomenete. Jenže pokud vás zajímají i peníze a další aspekty, není GeForce GTX 480M zase taková bomba. Spotřeba je o třetinu vyšší než u konkurenčního ATI Mobility Radeonu HD 5870, cena dokonce o dokonce o nějakých 50 %. Mimochodem o spotřebu jako takovou zase tak nejde, problémem je hlučnost a přebytečné teplo. Výkonnostně je na tom přitom GeForce 480M proti Mobilní HD 5870 lépe o nějakých 15 %. A pokud vás zajímá něco jako poměr cena/výkon, je Asus ROG G73 s HD 5870 za třicet tisíc čistě pro hraní her rozhodně lepší volbou než tohle Clevo za více jak dvojnásobek (byť bude místo mobilního Core i7 desktopovou verzi atd.).

Pokud se posuneme k tomu, co se mi příliš nelíbilo, je to na prvním místě cena. Ta je opravdu vysoká, záleží však na tom, kde a jakou konfiguraci notebooku budete kupovat. Z Německa, například od Cyber-System, vás konfigurace Core i7 920, 6 GB RAM, systémové 80GB SSD, 500GB datový disk, GeForce GTX 285M, Blu-ray čtečka a Windows 7 Home Premium vyjde na nějakých 2500 Euro, tedy cca 65 tisíc včetně daně. Testovaná konfigurace ale už stojí v přepočtu téměř 90 tisíc a pokud si přihodíte ještě nějaké drobnosti navrch, není žádný problém překonat hranici sta tisíc. A pokud budete notebook kupovat v ČR či na Slovensku, připravte si ještě o nějaký ten zlaťák navíc, protože český distributor operující pod jménem Goldmax prodává dražší značku Eurocom (vysvětlení vztahu Clevo, Cyber-System, Eurocom atd. je v první kapitole). Na druhou stranu záruka doma je prostě záruka doma.

A co mi ještě vadilo kromě ceny? Nejvíc je to zastaralý design a slabé dílenské zpracování v kombinaci s lesklými plasty, to by se v této kategorii vážně dít nemělo a nezbývá než doufat, že chystaná nová verze na tom bude výrazně lépe. O obřích rozměrech a hmotnosti asi nemá smysl moc mluvit, vše potřebné je napsané v druhé kapitole, tohle vážně není stroj na cestování po celý rok. Problémy dané extrémní hardwarovou konfigurací jsou pak mizerná výdrž na akumulátor, hlučné chlazení v klidu i zátěži či topící šasi.

Shrnutí

Na Clevo D900F se lze dívat dvěma pohledy. Pokud patříte do první a šťastnější skupiny uživatelů, kteří nemusí řešit pár desítek tisíc korun a potřebujete třeba na práci extrémně výkonnou a v rámci možností i mobilní pracovní stanici, je Clevo D900F nekompromisní řešení, které vám nabídne to nejvýkonnější možné mobilní řešení. Co na tom, že poměr cena/výkon je třeba u GeForce GTX 480M opravdu nic moc, vy na to prostě máte a těch pár procent výkonu navíc vám za to stojí. Stejně tak víte o problémech výkonných obřích notebooků jako jsou rozměry, hluk či výdrž na akumulátor a štvát vás tak vlastně bude jen špatné dílenské zpracování s lesklými plasty. Navíc už jen ten pocit "mám nejvýkonnější notebook na světě" je prostě nádherný. Pro běžné nošení je pak samozřejmostí, že si koupíte další malý notebook, třeba nějaké Sony VAIO.

Pokud ale hledíte na poměr cena/výkon a nechcete jen tak vyhodit třeba i sto tisíc, Clevo D900F tím nejlepším řešením asi nebude. Velmi výkonné notebooky se totiž dají koupit i výrazně levněji, třeba  již zmiňovaný Asus G73. I ten totiž při ceně okolo třiceti tisíc včetně daně nabídne poměrně výkonný čtyřjádrový procesor Core i7 720QM či grafickou kartu ATI Mobility Radeon HD 5870, která za dnes testovanou GTX 480M zase o tolik nezaostává.

Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval českému zastoupení společnosti NVIDIA, které do testu notebook zapůjčilo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama