Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC

Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

9. 7. 2010 01:00 35

Seznam kapitol

1. Clevo D900F — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní
9. Testy grafické karty — rozšířené I 10. Testy grafické karty — rozšířené II 11. Testy grafické karty — rozšířené III 12. Testy grafické karty — rozšířené IV 13. Testy pevného disku 14. Test výdrže akumulátoru 15. Vyhodnocení a závěr

Pokud vám některé 17 a 18,4" notebooky připadají extrémní, pak dnešní recenzi raději ani neotvírejte. Do rukou se nám totiž dostalo to nejextrémnější, co se světě mobilních počítačů vyrábí. Rádi byste měli v notebooku třeba šestijádrový procesor Core i7 980X, 12 GB RAM, čtyři pevné disky anebo grafickou kartu GeForce GTX 480M?

Reklama

Design

Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Design je jednou z největších slabin Cleva D900F. Tuto obrovskou šasi pro nejvýkonnější mobilní pracovní stanice už totiž Clevo používá řadu let a bohužel je to na jejím designu vidět. D900F je tak vším, jen ne stylovým a moderním notebookem. Snad vás proto alespoň uklidní informace, že v druhé polovině letošního roku by Clevo konečně mělo představit modernizovaný typ, který snad konečně srovná krok s konkurencí a stane se moderním notebookem. Ani v kategorii obřích laptopů to totiž není nemožné, jak ukázal třeba nedávno třeba Toshiba s modelem Qosmio X500.

Materiály/provedení

Také po stránce materiálů a provedení na tom není stará šasi D900F zrovna nejlépe. Až na výplň víka je celé tělo notebooku kompletně vyrobeno z plastů, které jsou navíc téměř všude lesklé. Jste tak stejně jako já přímo alergičtí na lesklé provedení, které plné otisků prstů a jeho praktičnost je opravdu až na posledním místě? Pak nejspíš radostí do stropu skákat nebudete. Nicméně samotné plasty by mi ve výrazně lepším provedení zase tak nevadily. Přeci jen jde o velký notebook, který se bude přenášet jen občas a požadavky na velkou odolnost při pravidelném nošení zde nejsou.

Žádný luxus Clevo nenabízí ani po stránce dílenského zpracování, které by v cenové relaci okolo sta tisíc mělo být určitě špičkové. Některé detaily jako třeba osazení optické mechaniky, FireWire či záslepka v ExpressCard slotu na mne ale nepůsobí nejlepším dojmem a celkově je dílenské zpracování spíše na slabší úrovni, které bych čekal třeba od herního notebooku okolo dvaceti tisíc včetně daně zaměřeného čistě na poměr cena/výkon. A takový dojem bych z notebooku s několikanásobně vyšší cenou rozhodně mít neměl a nezbývá než tak doufat, že již zmiňovaná nadcházející nová generace na tom bude výrazně lépe.

Rozměry

Po přečtení předchozí kapitoly je vám nejspíš jasné, že Clevo D900F je vším, jenom ne malým a mobilním notebookem. Už jeho rozměry jsou extrémní a svědčí o nich zejména výška notebooku, která je u pantů téměř sedm centimetrů, což je snad nejvíc, co jsem kdy naměřil. Trochu úchylná je také hmotnost, která jen u samotného stroje činí pět a půl kilogramu, obrovský a nepostradatelný zdroj pak váží přes další kilo. Tohle vážně není notebook, který byste s sebou mohli nosit 24/7, ale přenosná pracovní (herní) stanice, kterou si vezmete třeba jako designér na demonstraci nového projektu k zákazníkovi, jednou do roka na LAN party a podobně.

Víko

Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Výplň víka je jako jediná vyrobena z kartáčovaného hliníku a uprostřed je malý rámeček pro logo prodejce V našem případě byl prázdný, jak jsem již psal, testuji novinářský vzorek přímo od společnosti Clevo.

Spodní kryt

Clevo D900F — notebook výkonnější než desktopové PC
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Zespodu notebooku jsou v první řadě zejména otvory pro ventilátory, které mohou být v notebooku až čtyři. Dál je zde perforace pro lepší průchod vzduchu a opomenout nelze ani licenční štítky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama