Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Co je to NAS a na co se hodí mít malý server

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server | Kapitola 5

Hynek Fiala

Hynek Fiala

26. 4. 2021 11:00 30

Seznam kapitol

1. Malý server pro každého 2. Ne každý disk je pro NAS vhodný 3. Jak se postarat o bezpečnost dat 4. Další volitelná rozšíření pro NAS 5. Zapojení kamer do NAS 6. Další užitečné funkce

Network Attached Storage nebo zkráceně NAS znamená datové úložiště v síti. Většina čtenářů našeho serveru asi tuší nebo rovnou dobře ví, k čemu takové zařízení slouží. Ale pokud ještě nemáte představu, k čemu všemu se dá takový malý server v síti využít, čtěte dále.

Reklama

Zapojení kamer do NAS

Často poměrně přehlížená funkce NAS serverů je podpora připojení síťových kamer. Nemusíte tak kupovat kompletní dohledové systémy včetně záznamového zařízení. Pokud už máte doma nebo ve firmě nějaký ten NAS server, máte ve většině případů vyřešený problém s ukládáním dat a můžete rozjet dohled velkého bratra. I ty nejzákladnější modely NAS totiž mají v sobě licenci na jednu nebo spíš dvě kamery rovnou od výrobce. 

Výrobci průběžně aktualizují databázi podporovaných kamer, a protože servery NAS mají většinou jednotný operační systém pro všechny modely za spoustu roků nazpátek, i starý model si bude rozumět s nejnovějšími IP kamerami. Na webu výrobců najdete dostupné seznamy podporovaných modelů, zde jsou nejrozšířenější Synology a QNAP. Navíc podpora je často univerzální, NAS si většinou poradí i s otevřenými standardy pro IP kamery jako je ONVIF a podobně. A navíc díky OEM výrobě kamer většinou stačí trocha pátrání po fórech a najdete návod na to, jak rozběhat i modely, které nejsou přímo podporované.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou výhodou je možnost koupit si jednu dvě kamery na vyzkoušení a nemusíte řešit, k čemu je vlastně připojovat a jestli nahrávat na nějaké SD karty. Často to bohatě stačí pro základní zabezpečení a slušné IP kamery už dneska nejsou ani drahé. Videa z kamer se ukládají po síti přímo na NAS server, kde zároveň běží obslužný software zajišťující monitoring. Díky tomu máte vyřešenou podporu notifikací při detekovaných událostech, dostanete upozornění když nějaká kamera nefunguje. Aplikace hlavních výrobců jsou průběžně vylepšované a funkčně dnes nabídnou všechno potřebné k prohlížení záznamů a jejich analýze. Poradí si třeba i s detekcí obličejů. Samozřejmostí je pak konfigurace rotací, po jaké době se budou záznamy přepisovat s možností omezení podle zabrané kapacity, sledovaného období a podobně.

Výrobci NAS serverů mají navíc pro kamery speciální aplikace a podporují přístup z mobilu, ať už Android nebo Apple. Takže ať už jste kdekoliv, můžete se jednoduše připojit na dálku a sledovat, co se děje na kamerách ať už živě, nebo ze záznamu. Takový komfort vám nabídne málokteré specializované záznamové zařízení a pokud už nějaký NAS máte, nemusíte mimo kamer a síťového kabelu k ním nic dalšího řešit.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Licence pro kamery

Jak už bylo řečeno, ke každému NAS dostanete nějaké množství licencí pro kamery zdarma v ceně. Základní modely mají jednu nebo spíš dvě, vícediskové a dražší kousky pak 4 nebo 8. Licence pro další kamery je potom ale třeba dokoupit zvlášť. Pro jednu kameru to vyjde podle zakoupeného balíčku na něco přes tisíc korun, ale je to jednorázový nákup. Na licencích dodávaných v ceně zařízení si můžete vyzkoušet, jestli to má smysl a podle toho se rozhodnout a další případně dokoupit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama