co-je-to-vpn
Novinka Co je to VPN?

Co je to VPN?

Redakce PCT

Redakce PCT

2. 3. 2021 11:10

Osvěta k bezpečnosti na internetu je nutná a v následujícím článku se pokusíme zejména  začátečníkům a mírně pokročilým přinést informace a s nimi možná i motivaci k používání VPN  služeb. Právě s nimi totiž můžete v mnoha případech předejít vráskám ze starostí o bezpečnost vašich  zařízení a dat. 

Reklama

Osvěta k bezpečnosti na internetu je nutná a v následujícím článku se pokusíme zejména  začátečníkům a mírně pokročilým přinést informace a s nimi možná i motivaci k používání VPN  služeb. Právě s nimi totiž můžete v mnoha případech předejít vráskám ze starostí o bezpečnost vašich  zařízení a dat. 

Co je to VPN? 

Virtuální soukromá síť (Virtual Private Network) je zkrátka šifrováním zabezpečené připojení mezi  existujícími sítěmi, respektive uživatelem a sítí. Díky tomuto zabezpečenému tunelu můžete mimo  jiné vystupovat na internetu pod záštitou sítě, do které jste připojeni, což vám zajistí online  anonymitu. Často tento mechanismus můžete znát i z pracovního prostředí, kde jde především o  zabezpečený systém do interních systémů, ale VPN se dnes rozmáhá široce i pro osobní použití.  V článku se zaměříme na využití VPN služeb Surfshark, kterou jsme si oblíbili pro kombinaci její  variability, rozumné ceny, široké nabídky serverů a nezaznamenávání logů o aktivitě uživatele. Pokud  byste ji chtěli vyzkoušet, tady můžete stáhnout vpn pro Windows.

Principy fungování VPN jsou ale obecně v podstatě identické a na trhu najdete mnoho různých  poskytovatelů, kteří tuto službu nabízejí. Někteří i zdarma, ale taková verze je zpravidla velmi  limitovaná a občas nezaškodí u takových i zvednout obočí kvůli jejich potenciální bezpečnosti. Pro  dlouhodobé využívání se záměrem zvýšit zabezpečení svého síťového přenosu je příliš  nedoporučujeme. 

Co je to VPN?
i Zdroj: PCTuning.cz

Odbočka k cibuli 

Svou funkčností se VPN může částečně připodobnit k síti TOR, která je téměř ikonou v oblasti  anonymizace na internetu (a spojit si ji můžete i s některými kontroverzními kauzami), nicméně ta funguje ve více vrstvách a využívá principu tzv. Onion routingu. V síti TOR jsou data šifrována ve více  vrstvách a zároveň putují přes vícero uzlů, takže každý uzel vyjma posledního zná po rozšifrování své  vrstvy pouze destinaci a předchozí uzel, ale je obtížné určit, kde je začátek řetězce. 

VPN je v tomto ohledu jednodušší a na rozdíl od sítě TOR dokáže poskytnout výrazně lepší přenosové  rychlosti a odezvu, protože pracuje s menším množstvím vrstev. Zároveň tedy nabízí uživateli  provozně komfortnější řešení i kýženou anonymitu. VPN je ve většině případů také široce  kompatibilní s různými typy zařízení. 

VPN v praxi 

Klasický scénář reálného použití služby je takový, že vaše data VPN klient v počítači zašifruje a nechá  odeslat na zvolený VPN server. Zde proběhne rozšifrování a přesun dat do „cílové destinace“, kterou  může být kýžená webová stránka nebo služba. Obdobně potom funguje i přijímání dat. Poskytovatel  tedy vidí pouze vaši komunikaci s VPN serverem, ale samotná data ani jejich směřování číst  nedokáže. 

Logicky je však potřeba počítat s tím, že s daty manipuluje po rozšifrování VPN server, takže je  důležité vybrat si vhodnou VPN službu a zajímat se také například i o to, v jaké zemi má umístěny své  servery. 

K čemu VPN využít?

K čemu potom může VPN prakticky sloužit? V prvé řadě je to samozřejmě skrytí vaší aktivity před  poskytovatelem připojení a jiným „poslouchajícím“ subjektům. A mezi ně můžeme řadit i potenciální  útočníky. Velkou výhodou je především také fiktivní geolokace, díky které se i ze zahraničí dokážete  připojit na VPN tunel směřující do své rodné země nebo naopak z tuzemska do internetu přistupovat  pod vlajkou jiného státu a využít tak například lokálně limitované služby, jejich obsah nebo třeba i  regionální rozdíly v cenové politice obchodů. 

Velmi užitečná pak VPN bude při přístupu na internet z veřejných Wi-Fi hotspotů, kde jsou zejména  nešifrovaná připojení stále extrémně zranitelná k jednoduchému odchytávání packetů a potažmo  narušení soukromí. 

VPN vám zkrátka poskytne další vrstvu relativně robustní ochrany v divokém prostředí internetu a její  používání je dnes už velmi snadné a intuitivní. Při výběru poskytovatele se zaměřte na dostupné  zabezpečení, kompatibilitu, uchovávání logů, dostupnost serverů a samozřejmě i doplňkové funkce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama