Co mě naučil Scientific American o svobodě slova
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Co mě naučil Scientific American o svobodě slova

Co mě naučil Scientific American o svobodě slova

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 1. 2021 03:00 95

Seznam kapitol

1. Jiná pravda 2. Snadné řešení 3. Neškodní blázni? 4. Kdo má pravdu? 5. Organizovaná hádka 6. Ani přiměřené, ani racionální

Dnes je na svobodu slova expert každý. Svoboda slova je omezená, namítají jedni. Hlavní je nikoho neurazit. Policie České republiky vyjmenovává rozsáhlý seznam paragrafů, které lze porušit pouhým komentáře. „Máme svobodu projevu, ne po projevu,“ vtipkují jiní. Ve skutečnosti je to mnohem jednodušší.

Reklama

Před mnoha lety mě v časopise Scientific American udivovala jedna věc: Prakticky v každém druhém čísle obhajovali evoluční teorii a bránili ji před kreacionisty. Nechápal jsem proč: Evoluce je prokázaná – a opravdu nemusíte být expert na biologii, abyste chápali že tomu tak je. Stačí, abyste maličko znali historii anebo matematiku anebo si dokázali naprogramovat vlastní pokus.

Evoluce je obecný princip, kdy vezmeme populaci, necháme ji maličko mutovat a v každém kroku ji pak protřídíme z hlediska nějaké vyhodnocovací funkce. Ty lepší si necháme, ty horší zahodíme. To je všechno, nic víc za tím není. Tento jednoduchý princip nám zajistí evoluci jak v biologickém světě, tak i v umělé inteligenci, protože genetické algoritmy v podstatě nic jiného nejsou. Funguje to dost dobře, poměrně rychle získáme populaci, která vyhovuje kriteriální funkci. Přirozená evoluce se od té umělé liší jen v tom, že ta přirozená nemá žádný směr, prostě jde o funkci prostředí. Umělá evoluce řízená lidmi a jejich nápady je mnohem divočejší, což ukazují tak zvané kulturní plodiny a domestikovaná zvířata.

Vždy když vidím kapesního psíka anebo buldočka, který sípá po kyslíku, pomyslím si jen to, že tohle ubohé zvíře bývalo zcela funkčním psem ještě za římské okupace Británie. Angličanům ale psi se sraženými čumáky připadali legrační – a nastavili jejich kriteriální funkci při šlechtění tímto nešťastným způsobem. Do roku 1835 se buldoci používali pro anglický sport zvaný „bull baiting“, kdy měli za úkol vyprovokovat býka a tak nějak to přežít. Dnešní buldočci jsou produktem zákazu této lidové taškařice – zůstala mu sražená tlama, ale zmenšovalo se a zmenšovalo. Evoluce buldočka je ilustrací toho, jak se lidské šlechtění lidí od přirozené evoluce: To nebohé zvíře sotva žije. A evoluce od bojového plemene po jeho parodii zabrala jen 200 let!

By Philip Reinagle (1749-1833) - Philip_Reinagle_1790-Bulldog.html, Public Domain, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By Philip Reinagle (1749-1833) - Philip_Reinagle_1790-Bulldog.html, Public Domain, Link

Člověk by řekl, že kdokoliv, kdo chápe věci jako mikrobiální rezistence či šlechtění zvířat, také automaticky akceptuje evoluci. Ne tak lidé zbožní, kteří věří v to, že vše, co je napsáno v Bibli, je doslova pravda pravdoucí. Což je ironie, protože svaté texty rovněž prošly komplikovanou evolucí a ty dnešní rozhodně nejsou ty samé, které jsme měli v Ježíšových časech. I dnes se občas něco umaže, vysvětlí jinak anebo prostě přeskakuje, protože jsme evolučně za tím, co se tvrdilo dřív.

Ale ne, zbožní lidé, zvláště v USA, mají svoje vlastní univerzity a svoji vlastní biblickou vědu, což není žádná věda, neboť nesplňuje kritérium falzifikovatelnosti. Úkolem biblické vědy není kriticky ověřovat, zda má Bible pravdu, ale hledat ta fakta, která její tvrzení podporují a ignorovat ta, která ji vyvracejí. Je to zkrátka ideologie jako jakákoliv jiná, v neoevangelikálním provedení navíc ještě docela bojovná. Ve skutečnosti v Americe trvaly spory o zákaz vyučování evoluce až do 50. let, kdy se ukázalo, že vysmívat se učení o původu člověka z opice znamená, tak řečeno, zaseknout se za opicemi. Ta věc ale překvapivě pokračuje dodneška. Soudní spory se zpočátku týkaly snahy zakázat výuku evoluce ve školách, později se změnily ve snahu „pokud se učí evoluce, musí se učit i inteligentní design“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama