Co nám vlastně Apple dal a co nám vzal?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Co nám vlastně Apple dal a co nám vzal?

Co nám vlastně Apple dal a co nám vzal? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 11. 2018 03:00 32

Seznam kapitol

1. Kdysi býval jiný 2. Další krok 3. Nemáte na výběr 4. Uzavřený a stále dražší 5. Pomíjivý software 6. Přes čáru

S produkty Apple mám kříž. Někdo mě označuje za jablíčkáře, jiný zase za applefoba – ale pravda je složitější, stejně jako jsou složitější dějiny Apple. S tím, jak se rozvíjel a měnilo se jeho vedení, se měnila i jeho filozofie. Ve skutečnosti se tak díváme na několik různých firem v jedné. Některé z nichž jsou mi bližší a jiné zase vzdálenější.

Reklama

Kašlání na zpětnou kompatibilitu softwaru

Jestli něco na Microsoftu opravdu respektuji, tak je to jejich snaha držet zpětnou kompatibilitu. To znamená hodně pro lidi, kteří nakoupili spoustu softwaru a občas se k němu vracejí. Dnes sice Windows nepodporují DOS ani formou emulace a řada systémových aplikací naráží na nové systémy práv, ale to je drobný problém vedle toho, že Apple bez většího váhání změní jedny procesory na jiné anebo kompletně eliminuje podporu 32 bitových aplikací. Při změně na iOS 11 došlo ke ztrátě až 20% softwaru, včetně herního, podle článku na Fast Company mohlo jít až o 200 000 titulů.

Vážně, máte koupené hry – a ty už nelze stáhnout a instalovat, protože se je výrobci nevyplatilo předělat. Je to veliká radost. A vtip je v tom, že vám Apple ani neřekne, že přijdete o software – on vám upgrade nasype jako normálně a v podstatě vám ho vnutí. Nemáte na výběr. Připadá vám, že to je podobné, jako vynucené updaty u Windows 10? Mě to tak připadá.

Kompletní kontrola nad ekosystémem

Apple kontroluje svůj ekosystém tím, že dovoluje instalaci pouze z AppStore. To má určité benefity, jako je snížení pravděpodobnosti instalace malwaru, ale hlavně jim to přináší 30% výnos z aplikací, které jsou přes něj prodané. Microsoftu trvalo poměrně dlouho, než si povšiml, že minul největší diamantový důl v dějinách – a tak to na nás zkouší se Store, alespoň tak, že když si zkusíte něco nainstalovat sami, tak vás upozorní na to, že byste měli používat Store. No, pozdě, ale kdo ví, třeba díky centrálnímu updatu Windows 10 jednou zakáže instalaci z cizích zdrojů. Applu to prošlo, nikdo se nebouří proti monopolu, je to v pořádku.

Kompletní kontrola nad ekosystémem zahrnuje i centralizované updaty. Je to pohodlné, ale jen do chvíle, dokud je chcete. Pak zjistíte, že nemít je je docela pracné. Občas centrální kontrola přiveze i nějaké překvapení, například vám s updatem zmizí nějaká starší funkce. U Windows jsme tak přišli například o zabudovanou možnost přehrávat DVD a také některé starší kodeky. Problém s kompletní kontrolou na straně výrobce je v tom, že nevíte, kdy a co vám vezme, pokud se tak rozhodne.

Nahrazení vlastnictví službou

Snaha o prosazení služby místo vlastnictví je dlouhá. V devadesátých letech se prosazoval streamovací model pay to play, který naštěstí Netflix nahradil rozumnějším modelem flat rate. Ale prosazuje se nám model software as a service, kdy software nevlastníte, ale platíte za jeho používání. To je něco jako kompletní kontrola, ale horší, protože si vše jen pronajímáte.

Tato tendence se nám objevuje u Applu v oblasti médií, kde Apple masivně prosazuje předplatné na Apple Music anebo v oblasti zálohování, kde iCloud máte zdarma jenom v nejnižší verzi, s 5 GB. V současné době je to nastaveno tak, že za 50 GB zaplatíte 25 Kč měsíčně, za 200 GB 79 Kč měsíčně a za 2 TB pak 249 Kč měsíčně.

Co nám vlastně Apple dal a co nám vzal?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevypadá to jako moc, ale popravdě, 50 GB na zálohování v době, kdy nejmenší telefon má 64 GB, taky není nic moc. Dvouterabajtové úložiště navíc není žádné terno, za tři čtvrtě roku pronájmu zaplatíte víc, než na co vás přijde disk. A ten máte do doby, než chcípne, takže při konzervativním odhadu pěti let životnosti fyzického disku za disk na cloudu zaplatíte 15 tisíc korun, což už nevypadá tak levně, že ano? Ano, na iCloud si můžete zálohovat odkudkoliv, ale jeho nevýhodnost pro velké objemy dat je jasná. Koncept pronájmu je nastaven tak, že má být výhodný pro poskytovatele služby, ne pro vás.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama