Commodore Amiga – nesmrtelná počítačová legenda
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Commodore Amiga – nesmrtelná počítačová legenda

Commodore Amiga – nesmrtelná počítačová legenda | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 8. 2012 03:00 71

Seznam kapitol

1. Krátký úvod... 2. Vznik legendy – osmdesátá léta 3. 16 bitů – konec osmdesátých let 4. 32 bitů – devadesátá léta 5. Blíží se konec... 6. Hardware Amigy
7. Amiga magazíny a zajímavý hardware 8. Operační systém a hry 9. Emulátory Amigy 10. Jak správně emulovat 11. Závěr

Prázdniny jsou v plném proudu, a máme tak spoustu času si trochu odfouknout a podívat se na jedno zajímavé herní téma. Těm starším zabrnkáme na nostalgickou strunu, mladší ročníky se zase podívají, jak významnou éru počítačové historie propásli. Projdeme si vnějšek a vnitřek legendy nejzářivější, Commodoru Amiga.

Reklama
Atari 2600 a jeho nezapomenutelný joystick
i Zdroj: PCTuning.cz
Atari 2600 a jeho nezapomenutelný joystick

Celé toto velké dobrodružství počítače jež nakonec tak nechvalně skončil započalo hned na začátku osmdesátých let. V této chvíli měla herní trh v rukou společnost Atari a jejich pozice se tehdy zdála neotřesitelná. Kdo chtěl hrát doma a nikoliv v hernách na herních automatech, měl vlastně jen jednu solidní alternativu - osmibitové Atari. I já měl svůj vlastní systém Atari 2600, kterého se světově prodalo přes třicet milionů kusů. Možná bych někde na půdě i pár kartridží pro tento systém vyhrabal. Hry River Raid nebo Moon Patrol jsou právoplatnou klasikou té doby a pokoušel jsem se je dohrát tisíckrát, myslím ale, že neúspěšně. Už se nepamatuji.

Mnoho výrobců, i lidí přímo z firmy Atari bylo ale hegemonií oné doby a jednobarevným herním trhem znuděni a hledali alternativy. Začaly vznikat univerzálnější stroje, a do povědomí lidí se zapisuje hlavně ZX Spectrum (a jeho v česku oblíbený klon Sharp MZ-800) a hlavně Commodore. Když vynecháme zcela první také "herní" počítače jako Atari 1200XL (600/800XL) a Commodore VIC 20, nastává v roce 1982 první zlom, na trh totiž přichází právě ZX Spectrum a Commodore 64 jak je známe dodnes. Jen pro zajímavost, Commodore 64 startoval na cenovce 600 USD a ZX Spectrum byl za poloviční cenu. Jednalo se o nejlevnější barevný domácí počítač své doby, proto byl u nás tolik oblíbený. Právě rok 1982 byl hodně důležitý i pro vznik Amigy ..

Otec Amigy, Jay Miner - interview z roku 1992
i Zdroj: PCTuning.cz
Otec Amigy, Jay Miner - interview z roku 1992

Ze společnosti Atari totiž odchází Jay Miner, chtěl posunout herní počítače dále a dát jim 16-bitový procesor Motorola. Šéfům Atari se ale tento směr zbytečný, osmibitové systémy se stále skvěle prodávaly a tato chyba se pak firmě hodně vymstí. Z Atari v této době odešla řada schopných lidí a několik z nich právě s Jay Minerem zakládají novou společnost s názvem Hi-Toro. Společnost měla jasný cíl, živit se prodejem příslušenství k počítačům Atari a bokem vyvíjet svůj počítač snů, osazený 16-bitovým procesorem Motorola. Téže rok se také mění název společnosti na Amiga Inc.

Rok 1983 zaznamenal největší herní krizi v celé dosavadní historii tohoto odvětví, trh s počítači ale nestagnoval, spíše naopak. Objevuje se první PC i Apple II. Herní průmysl ale upadá a Atari se dostává do finančních ztrát a firmu opouští řada dalších inženýrů. Jdou samozřejmě za svým bývalým kolegou do tehdy už Amiga Inc. I tato společnost ale těžko bojuje o samotnou existenci a padá tedy rozhodnutí, investovat všechny volné prostředky do výroby prototypu první Amigy na úkor dalších byznysů. Prototyp dostává jméno Lorraine a jeho jediné fotografie se dostávají na veřejnost až o mnoho let později, v době kdy už byla Amiga skoro mrtvá. Později se na internet dokonce dostávají další dobové fotografie zachycující vznik prototypu - zde.

Procesor MC68000 a zákaznické čipy Agnus a Gayle - architektura Amigy
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesor MC68000 a zákaznické čipy Agnus a Gayle - architektura Amigy

Než budu pokračovat, je nutné odhalit kousek z architektury tehdejších počítačů, tedy herních počítačů pro domácnosti. Většina Atari strojů, stejně jako první počítače Apple byly konstrukčně proti PC a současným počítačům jiné. Na každou činnost počítače byl vyhrazen samostatný čip, řekněme jednoduchý procesor (zákaznický čip - custom chip). Přirovnat tuto architekturu lze vzdáleně k RISC. Procesor v těchto strojích pouze počítal a řídil, grafika, zvuk a periferie měly svůj vlastní "procesor". Proto byl grafický výkon těchto počítačů tak vysoký a pomalé CPU nebrzdilo tolik výkon dalších komponent. Blíže si o tom ještě povíme.

Prototyp Amigy 1000 z výstavy CES - Lorraine
i Zdroj: PCTuning.cz
Prototyp Amigy 1000 z výstavy CES - Lorraine

Zmiňuji to v tuto chvíli kvůli fotografii prototypu Lorraine. Než se totiž čip vyrobí jako malý kousek křemíku, bylo nutné jej vyrobit klasickou metodou tranzistorů a vodičů (dnes na to je software). Ano, takhle se dříve dělali počítače. Každá z desek na obrázku je vlastně jeden čip, ručně vytvořený a sestavený. Funkce je ale víceméně stejná jako u pár centimetrů velkého "švába" v budoucnosti. Takto byl první předchůdce Amigy představen v roce 1983 na výstavě CES. Zajímavé je, že funkce čipů se u finálních verzí od těchto shluků vodičů a součástek opravdu mnoho nelišila a přežila v prvních Amigách řadu úspěšných let. O tom, že prototyp skutečně fungoval svědčí prezentace slavného hopsajícího míče - podívejte se na autentické video.

Dva roky trvalo tvůrcům zhotovit finální návrhy čipů a vyrobit první řadu prototypů jež už vypadaly jako počítače jak je známe. Jako první přichází v roce 1985 Amiga 1000, upřímně pro nás hráče a hračičky celkem nezajímavý stroj jak cenou, tak možnostmi. První stroj byl spíše pracovní stanicí pro profesionály, a prodával se prý celkem dobře. Nabízel to co nikdo jiný na světě: uměl 4096 barev, měl genlock, osmikanálový digitální zvuk a grafický systém schopný multi-taskingu. V určitých záležitostech ale ještě pokulhával. Neměl zavaděč (Kickstart) nahraný v ROM ale na disketě. Také jej trápilo málo paměti. Výhody ale nevýhody převážily.

Commodore Amiga – nesmrtelná počítačová legenda
i Zdroj: PCTuning.cz

První Amiga 1000 a její specifikace
i Zdroj: PCTuning.cz
První Amiga 1000 a její specifikace

Konkurence byla ale už tehdy silná. Na trhu byl Apple Macintosh, Commodore 128, ZX Spectrum 128, Atari 800 XE a hlavně záplava PC klonů. Společnost Amiga Inc. také bojovala s finančními problémy jež vedli k dohodě s Atari, řadě soudních tahanic a finálním odkoupením společností Commodore. V tu chvíli dostaly věci spád ...

Počítač IQ151 z Nového Boru museli přenášet dva studenti
i Zdroj: PCTuning.cz
Počítač IQ151 z Nového Boru museli přenášet dva studenti

Dobová zajímavost na okraj. V době o které hovoříme neměl v Čechách o nějaké Amize nikdo ani tušení, ti šťastnější viděli ZX Spectrum na obrázku a možná i pár synků tajemníků politbyra jej mělo i doma. Pro obyčejné smrtelníky nezbývalo mnoho alternativ jak si "osahat" počítač, jedna možnost tu ale byla. Pamatujete si počítač IQ 151? - Narodil se v roce 1984 v Československu, byl vybaven procesorem Intel 8080 nebo jeho českou kopií Tesla. Kdo zažil to utrpení psát na této klávesnici, na to nikdy nezapomene. Později byl nahrazen kompaktnějším nástupcem PMD-85. Měli jste tu čest a pamatujete například na hru Bludiště?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama