comtrend-poweline-je-libo-sitovat-pres-zasuvky
Sítě a Internet Článek Comtrend Poweline - je libo síťovat přes zásuvky?

Comtrend Poweline - je libo síťovat přes zásuvky?

Kuchař Martin

Kuchař Martin

21. 7. 2008 01:00 39

Seznam kapitol

1. Jak to celé funguje 2. Comtrend PowerGrid DH-10P 3. Web-management a software 4. Testy přenosové rychlosti 5. Závěr

Technologie rozvodu ethernetu skrze stávající rozvody elektrické sítě není na trhu žádnou novinku. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o metodu, která se prozatím nedokázala příliš prosadit, rozhodli jsme se provést test další sady těchto speciálních adaptérů s teoretickou přenosovou rychlostí až 200Mbps.

Reklama

Metoda přenosu dat po stávajících vodičích, které byly (a jsou) určeny primárně pro zcela jiné použití, není žádnou novinkou. Stejně tak i samotný princip, díky kterému je tento přenos umožněn, využívá ve valné většině případů prakticky stejný nápad.

Podstata přenosu dat skrze stávající vedení využívá jednoduchého nápadu - každá technologie využívá pro svůj tok určitou nosnou frekvenci a ostatní části frekvenčního spektra zůstávají ve vodiči zcela nevyužity. Uvádět si tento příklad na PowerLine adaptérech může být pro někoho lehce matoucí a tak se podíváme na trošku jinou oblast, která bude všem uživatelům internetu zcela jistě notoricky známá.

Comtrend Poweline - je libo síťovat přes zásuvky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Před několika řádky let se řešil složitý problém, jak k masám zájemcům dostat rychlý internet s minimálními náklady na budování vedení. Naštěstí vědci přišli s opravdu úžasným nápadem, který změnil pojem širokopásmového internetu. Technologie xDSL, kterou všichni zcela jistě znáte v modifikaci ADSL, je ideálním příkladem toho, jak se dá po stávajících rozvodech šířit zcela nová služba, která nebyla při zřizování rozvodný kabelů vůbec uvažována. Telefonní kabeláž je tvořena dvou nebo čtyř drátovým vedením, ze kterého je ale využito opravdu naprosté minimum - telefonní hovor spolu se signalizačními zprávami a potřebnými rezervacemi kanálů využívá jen velmi malý kousek z celkového frekvenčního spektra.

Jak již určitě tušíte, stačí na toto vedení namodulovat další potřebné služby, které se od sebe oddělí právě tím, že se nasadí na různé nosné frekvence. Ostatně ADSL je toho jasným příkladem - telefonní síť není ovlivněna brouzdáním nebo stahování a naopak. A šířka vyhrazeného pásma pak určuje, jakou rychlost bude mít uživatel na svém koncovém zařízení - pokud se ptáte, proč bývá pomalejší upload, než download, pak je tomu právě myšlenkou ADSL, která se vyznačuje tím, že šířka pásma pro upload bývá výrazně "oříznutá" v porovnání se stahováním.

Comtrend Poweline - je libo síťovat přes zásuvky?
i Zdroj: PCTuning.cz


Obecné schéma funkce PowerLine

Technologie PowerLine využívá prakticky stejný princip. Pokud tedy doma máte klasickou elektrickou síť, která je tvořena fázovým a nulovým vodičem (ostatně jinak to ani nejde), pak máte vyhráno. Stejně jako u xDSL si totiž připojené adaptéry vyhradí ve vodiči potřebné pásmo pro vedení komunikace a pro přenášení dat a to na tak vysokých frekvencích (obecně 4-24MHz), že 220V v síti nemůže datové toky jakkoliv ohrozit. Navíc díky tomu, že se přenos provádí skrze elektrickou síť, není potřeby adaptéry dále napájet - elektřinu si vezmou přímo ze sítě - konečně nemusíte tahat kablíky od napájecích adaptérů.

Comtrend Poweline - je libo síťovat přes zásuvky?
i Zdroj: PCTuning.cz
Comtrend Poweline - je libo síťovat přes zásuvky?
i Zdroj: PCTuning.cz
Comtrend Poweline - je libo síťovat přes zásuvky?
i Zdroj: PCTuning.cz


různé možnosti praktického využití

Bohužel ale v česku se tato technologie prozatím příliš neprosadila a to především z toho důvodu, že chybí výrazná reklama a podpora, která by je teprve mohla rozšířit. A také proto, že cena WiFi prvků pro budování bezdrátových sítí klesla natolik, že si je mohou pořídit už opravdu všichni. Na druhou stranu ale tyto adaptéry přinášejí několik nesporných výhod, kterým nemůže WiFi v žádném případě konkurovat - samozřejmě je tomu i naopak.

Hlavní výhody této technologie:

  • Není potřeba budovat jakékoliv síťové vedení
  • V 99% domácnostech se nesetkáte s "mrtvými místy" jako u WiFi
  • Potřebné zařízení si připojíte k síti opravdu kdekoliv
  • Není potřeba shánět přístroje se zabudovaným WiFi
  • Plug and Play budování sítě

Hlavní nevýhody:

  • Stále relativně vysoká cena
  • Ve starých domech s hliníkovým vedením mohou nastat potíže
  • U každého zařízení musíte mít PowerLine adaptér
  • Pokročilejší požadavky vyžadují hlubší znalosti
  • Funguje pouze v rámci jedné fáze/větve sítě - většinou od hodin dále...

Hlavním nedostatkem celé technologie se ale zdá být omezení plynoucí z charakteristiky elektrické sítě. Vzhledem k tomu, že v různých bytových jednotkách může být zcela jiná fáze, není ve valné většině případů možné, aby se touto technologií propojil například celý dům apod. Právě z toho důvodu jsou tyto adaptéry primárně určeny pro použití v koncových bodech, jako je jeden byt nebo jeden rodinný dům. Může se stát, že ve výjimečných případech bude možné signál zachytit například i u souseda, ale daleko více pravděpodobnější je, že se šíření zastaví u "hodin" měřících spotřebu elektrické energie.

Na první pohled se tedy jedná o zajímavou technologii, která za dobu své existence již značně pokročila. Z prvotních 14Mbps můžete nyní využít teoreticky až 200Mbps a především si můžete skrze webové rozhraní nastavit nespočet potřebných funkcí. Zařízení navíc pracuje opravdu na každém rozumném vedení v rámci jedné fáze (neporadí si s transformátory a měřidly spotřeby), což je na druhou stranu dobře, protože se nemusíte bát, že vás bude odposlouchávat soused (pouze, kdyby byl na jedné společné fázi). Bohužel ale nenahradí WiFi při připojování notebooku po celé domácnosti. Ve valné většině případů si tedy místo najde tam, kde je potřeba rozvést rychle a snadno síť mezi více pokoji bez nutnosti tahat další kabeláž - WiFi pak může služby domácí sítě pouze rozšířit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama