Cooler Master V650: plně modulární bratr VS
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Cooler Master V650: plně modulární bratr VS

Cooler Master V650: plně modulární bratr VS | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

9. 1. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Po najaké době, kdy řada Cooler Master V Semi Modular v podstatě zmizela z českého trhu, se podíváme i na de facto nástupce, plně modulární řadu Vanguard. Se 650W modelem V650 máme možnost zjistit, v čem je řada V oproti VS lepší a zda se dokáže postavit aktuální konkurenci.

Reklama

Sekundární strana

Jak jsme si již ujasnili, synchronní usměrnění V650 řídí mikrokontrolér CM6901X. S primární stranou je propojen přes dva isodrivery Silicon Labs Si8230BD – každý řídí pouze jeden pár tranzistorů. Samotné usměrnění používá 2× dva tranzistory Infineon IPP041N04N G (90/400 A při 25 °C a 40 V, 2,3 mΩ při 90 A) v pouzdře TO-220. Myslím, že pokud by jejich chladič byl o něco větší, zdroj by mohl klidně fungovat semi-pasivně. Povšimněte si dvou termistorů přichycených na okraje chladiče: pravý poskytuje zpětnou vazbu pro regulátor ventilátoru, levý je pak pro OTP. Jako lineární regulátor pro řízení otáček ventilátoru slouží PNP tranzistor Unisonic Technologies 2SB772L (-3/-7 A při -30 V). Filtrovací kondenzátory pro větev -12 V jsou dva polymery Unicon UPT 820/16 a tři vlhké elektrolyty NCC KZE 2200/16. Dva další kondenzátory s pevným dielektrikem, 330/16, jsou na vstupu každého DC-DC měniče (dohromady tedy celkem čtyři).

Cooler Master V650: plně modulární bratr VS
i Zdroj: PCTuning.cz

DC měniče jsou oba stále velice malé, každý na samostatné dceřiné desce, tentokrát však používají běžné tranzistory místo výkonového bloku Texas Instruments. Spínání zajišťuje vždy jeden tranzistor Infineon BSC018NE2LS (100/400 A při 25 °C, 25 V, 1,8 mΩ při 30 A a VGS 10 V, 2,3 mΩ při 4,5 V) spolu s BSC050NE2LS (58/232 A při 25 °C, 25 V, 5 mΩ při 30 A a VGS 10 V, 7,1 mΩ při 4,5 V). Oba jsou v pouzdře PG-TDSON-8 a řízeny kontrolérem Anpec APW7073 na každém modulu. Okolo tlumivek si můžete na deskách povšimnout kousků měděného plechu, který je chladí a také poskytuje stínění. Výstup je filtrován dalším polymerem 330/16 a dvěma páry zakázkových Chemi-Conů LXZ 1500/6,3. Větev -12 V má regulátor ST Micro L7912CV3 pro zvýšení nižšího záporného napětí na stabilizovaných -12 V a k filtraci používá jeden NCC KY 220/25 na vstupu a 100/25 na výstupu. Na modulární desce je další UPT 330/6,3 pro větve +3,3 a +5 V plus jeden Suncon Sunelec 220/16 pro stand-by větev. Další tři ještě filtrují +12 V.

Cooler Master V650: plně modulární bratr VS
i Zdroj: PCTuning.cz

Modulární deska samotná je vpájena přímo do hlavní desky, kde je napojena na zem. Další deska při okraji zdroje pak vede zbývající napětí a linky zpětné vazby pro přesnější řízení napětí, PWR Good a PWR On signály. To je provedeno poměrně pěkně, deska usměrňuje vzduch, aby pak proudil dál do zdroje. Toto je hlavní rozdíl oproti řadě VS, která má na jejím místě kabely. Supervizorem na výstupu je Silicon Touch Technology PS223. Vedle běžných funkcí tento také dokáže monitorovat přetížení dvou 12V větví (zde tedy pouze jedné) a samozřejmě i +3,3/+5 V. Má také vstup pro sledování přehřátí. Myslím, že za předimenzování sekundární strany V650 přihodím jeden bod.

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost, kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. Oddělení primární a sekundární strany je dobré. Jelikož modulární deska těsně sousedí s primární stranou, je mezi ně vložena izolační fólie. Varistor ani termistor není obalen bužírkou (byť druhý jmenovaný uvidí jen minimální zátěž díky relé). Množství silikonu ve zdroji je ještě celkem rozumné, přičemž je to skutečně silikon, který teplem nedegraduje a nestává se elektricky vodivým.

Cooler Master V650: plně modulární bratr VS
i Zdroj: PCTuning.cz

Cesty na sekundární straně jsou mírně zesíleny vrstvou pájky, cesty +12 V a zem pak i kusy drátu a pájkou nahňácanou okolo. Tu a tam jsou osazeny i měděné plechy, které pomáhají vést velké proudy a také chlazení. Použita je kvalitní oboustranná deska ze skelných vláken (či něčeho podobného). Některé elektrody součástek by mohly být zkráceny lépe. Pájení je ovšem stále nejslabším článkem výroby u Enhance. Zatímco strana pájení ještě vypadá celkem čistě, není tam ani moc zbytků pájecí pasty…tedy mimo ty hroudy pájky kolem drátů, zmíněných dříve. Dokonce ani kuličky pájky ne. Tak ovšem pájení vlnou je z hlediska nanášení pájky na měděné plochy celkem tragické. Jak je zřejmé, velké části jsou pokryty jenom bídně. A mnoho spojů skrz desku není vůbec vyplněno pájkou. Tyto otvory mají stěny pokryté mědí, při správném propájení mají tyto tunýlky být vylity pájkou. Zde nejsou.

Strana se součástkami je ještě horší, naprostá většina ploch čisté mědi není pocínovaná vůbec. To je celkem problém, měď bude sice pomalu, ale časem jistě oxidovat a tyto oxidy (v nejhorším případě měděnka) jsou velice špatně vodivé. Jistá oxidace je už patrná. Mimo je to ještě hodní strana pocákaná tavidlem a sem tam i posprejovaná kapkami pájky. S touto kvalitou pájení, kdyby Enhance všechno poctivě propájel, tak je zdroj naopak plný kuliček a jiných kusů pájky. To je jejich dlouhodobý problém, jak je ostatně patrno z historie recenzí, kdy jsem už potkal vše od tuctů kuliček po tady toto. To se týkalo i drahého Silverstone Strider Titanium 600 W. Toto by měli konečně vyřešit, V650 je čtvrtý zdroj od Enhance, který mám v ruce, a zatímco asi nejlepší, tak pořád dost daleko od slušného pájení. Tentokrát mínus pět bodů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama