Core i7-2600K a Core i5-2500K – Velký test Intel Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Core i7-2600K a Core i5-2500K – Velký test Intel Sandy Bridge

Core i7-2600K a Core i5-2500K – Velký test Intel Sandy Bridge | Kapitola 2

Jakub Carda

Jakub Carda

3. 1. 2011 04:00 41

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Sandy Bridge - představení 3. Nové čipové sady a základní desky 4. Testovací systém 5. Syntetické testy - paměti 6. Syntetické testy 7. Rendering a benchmarky 8. Komprese, multimédia
9. Herní testy 10. Testy integrovaného grafického jádra 11. Taktování, Turbo Boost 2.0 a provozní vlastnosti 12. Testy přetaktovaných procesorů - Syntetické testy 13. Testy přetaktovaných procesorů - Rendering 14. Testy přetaktovaných procesorů - Komprese, multimédia 15. Závěrečné zhodnocení

Po dlouhém čekání vám dnes představíme novou architekturu procesorů Intel Sandy Bridge. Nové procesory přináší obrovské možnosti přetaktování, znatelně vyšší výkon na takt a spoustu nových vylepšených funkcí. Mimo běžných testů nás čeká i podrobnější porovnání výkonu s přetaktováním. Zítra pak u nás najdete podrobný rozbor architektury.

Reklama
Core i7-2600K a Core i5-2500K – Velký test Intel Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel tedy nyní přichází na trh s rádoby mainstreamovou platformou druhé generace procesorů Intel Core i3, Core i5 a Core i7, vše s novou paticí LGA 1155. Což je poněkud nezvyklé, neboť s první generací přišel na trh nejprve high-endový Nehalem a až po té Lynnfield.

Nyní se "úplného" high-endu jen tak nedočkáme, to bude až takzvaný Ivy Bridge s novým výrobním procesem a jak Intel uvádí přijde až v generaci "tick".

Nové modely a specifikace

Core i7-2600K a Core i5-2500K – Velký test Intel Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde nejvyšší řada procesorů, máme tu i dva Kčkové modely, tedy s plně odemčeným násobičem, Core i5-2500K a Core i7-2600K na nějž se dále podíváme podrobně. Modely Core i7 jsou čtyřjádrové s technologií Hyper-Threading a disponují tak osmi vlákny. Core i5 jsou rovněž čtyřjádrové, ale bez Hyper-Threadingu, tedy jen se čtyřmi vlákny.

Core i7-2600K a Core i5-2500K – Velký test Intel Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako nejnižší budou k mání modely Core i3, dvoujádrové čipy s HT a tedy celkově čtyřmi vlákny.

Jak je vidět dostupných jednotlivých modelů procesorů pro patici LGA 1155 bude obrovské množství. A to v tabulkách uvádíme pouze desktopové verze. Sandy Bridge míří samozřejmě i do mobilního segmentu.

S procesory přichází vylepšená technologie Turbo Boost, razantní snížení spotřeby díky 32nm výrobnímu procesu, nové integrované grafické jádro, instrukční sada AVX a další funkce, jenž si představíme podrobněji.

Nyní se podívejme na procesory jenž máme k dispozici k testování. Oba opět v před produkční verzi ES, s finální revizí D2, kterou budou disponovat i prodejní procesory.

Intel Core i7-2600K

Core i7-2600K je čtyřjádrový model s funkcí Hyper-Threading, s plně odemčeným násobičem a jako zcela jediný model s 8MB sdílené vyrovnávací paměti L3. Referenční frekvence je 3,4GHz tu ovšem téměř nikdy neuvidíte, neboť je procesor stále při nečinnosti podtaktován, jak je vidět na snímku CPUz, 1,6GHz, nebo je díky funkci Turbo Boost přetaktován a to dle vytížení. Turbo Boost je na těchto procesorech v nové verzi a představíme si jeho funkci v kapitole přetaktování.

Intel Core i5-2500K

Core i5-2500K je pouze čtyřjádrový model bez HT technologie, s plně odemčeným násobičem a 6MB sdílené vyrovnávací paměti L3. Referenční frekvence je zde 3,3GHz, jenž je opět řízena úspornými funkcemi a Turbo Boost technologií.

Integrované grafické jádro

Oba procesory disponují také integrovanou grafickou kartou, a to hned nejvyšším modelem, Intel HD 3000. U procesoru Core i5-2500K je čip taktován na 1100 MHz a u Core i7-2600K na frekvenci 1350 MHz. Grafické jádro stejně jako procesor, je schopné se při nečinnosti podtaktovávat a šetřit tak elektrickou energii.

Grafický čip je pod heatspreaderem přímo v čipu CPU a je tak vyroben stejným 32nm výrobním procesem. Přináší tedy nižší spotřebu celému procesoru.

Zde screen informační záložky nových Intel ovladačů pro GPU. Co se týče výkonu, řádově by se mělo jednat, až o dvojnásobný nárůst oproti starší generaci Intel HD GPU.

Inovací grafického jádra je mnoho, vše bude představeno teoretickém článku, ovšem jednou z těch hlavních je například plně hardwarové dékodování HD videa, až do full HD rozlišení 1080i/p včetně.

Nová patice

Socket LGA 1155 pro procesory Sandy Bridge není zase až tak nový, rozměrově je zcela shodný se starší LGA 1156, což přináší také shodný rozměr montážních děr pro chladiče. To je výbornou zprávou pro současné majitele výkonných a drahých chladičů, ale už asi méně pro jejich výrobce.

Procesory, ale pochopitelně kompatibilní nejsou, ochrana je zajištěna posunutím zámku na procesorech

Vlevo Intel Core i5-750 LGA 1156 a vpravo Intel Core i7-2600K LGA 1155.

Box chladič dodávaný k novým procesorům je tedy téměř shodný se současným pro procesory LGA 1156.

Malá odlišnost je pouze v mírném zatočení žeber, jinak jde opět o nízký hliníkový pasiv s měděným jádrem s přednanesenou pastou a čtyřpinovým ventilátorem. Způsob uchycení push-piny se rovněž nemění.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama