core-i7-7700k-s-taktem-4-5-ghz-kaby-lake-v-testu
Hardware Článek Core i7-7700K s taktem 4,5 GHz (Kaby Lake) v testu

Core i7-7700K s taktem 4,5 GHz (Kaby Lake) v testu | Kapitola 15

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 1. 2017 19:00 121

Seznam kapitol

1. Úvod – 14nm Kaby Lake 2. Čipset Z270 3. Intel Core i7-7700K 4. Testovací sestava a specifikace CPU 5. Syntetické testy – Paměti 6. Syntetické testy – Výpočetní operace 7. Praktické testy I. - Komprese, multimédia 8. Praktické testy II. - Photoshop, Excel, šifrování disku, JS
9. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 10. Herní testy - Hry, Dos Box, PhysX 11. Spotřeba a teploty 12. Shrnutí výkonu a ceny 13. Přetaktování Core i7–7700K 14. Přetaktování pamětí 15. Hodnocení a závěr

Dnes Intel uvádí vylepšenou verzi procesorů „Skylake“ s názvem „Kaby Lake“ neboli sedmou generaci čipů Core a nové čipsety řady 200. Výkon je vyšší díky vysokým frekvencím a novému iGPU, jinak se mnoho nezměnilo. Překvapením je ale navýšení maximálního taktu při přetaktování, dostat se na 5 GHz je naprostá hračka.

Reklama

Hodnocení a závěr

Core i7-7700K s taktem 4,5 GHz (Kaby Lake) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Core i7-7700K

Od uvedení Sandy Bridge, Intel každý rok uvádí o několik procent výkonnější čipy. Za těch několik let, už výkon stoupl o tolik, že už asi má smysl upgradovat tehdejší stroje. Skylake byl skvělý procesor, hlavně jeho herní výkon je vysoký, spolu s dobrým taktováním byl po dlouhé době zajímavým čipem. I já upgradoval testovací sestavu z Core i7-2600K na Core i7-6700K. Kaby Lake dále vylepšuje to dobré, co Skylake začal.

Co se týká výkonu, je Core i7-7700K o 3–10 procent výkonnější než Core i7-6700K, a to ještě jen v některých aplikacích. Celkově v průměru nám vyšla novinka výkonnější o 7 procent. To není špatné na jeden generační skok, dříve byl Intel konzervativnější. Tentokrát asi opravdu navýšil frekvence výrazněji před příchodem konkurence od AMD. Jako herní procesor bude Kaby Lake bomba, vysoké frekvence hrám svědčí a záleží na nich více než na počtu jader. IPC se nijak nezvýšilo, architektura nabízí novinky spíše v grafickém jádru (vyšší výkon a nové videoformáty). Z pohledu spotřeby a teplot je na tom Kaby Lake také stejně jako Skylake. Obojí zůstalo víceméně stejné (záleží jaké má váš čip napětí). Mě osobně zaujalo hlavně taktování, protože 5 GHz jsem už dlouho u procesoru Intel neviděl. Navíc oba čipy, které jsem měl dosáhly této frekvence s chladičem za pár stovek a malým chladícím výkonem.

Čipset Intel Z270

Loňský Z170 přinesl po dlouhých letech i do střední třídy spoustu důležitých novinek. Zejména navýšil počet linek PCIe, nové porty a vylepšení přepínání PCIe linek v internímu HUBu. Z270 tyto důležité vlastnosti jen nepatrně rozšiřuje. Přináší navíc čtyři linky PCIe a podporu technologie Intel Optane, včetně poslední IRST verze 15. Šestnáct linek PCIe v procesoru a dalších dvacet čtyři v čipu PCH dává dohromady 40 linek, víc než má Broadwell-E v levnějších čipech (Core i7-6800K) na platformě X99 (28). Upgradovat na tento čipset ze Z170 ale nemá smysl.

Subjektivní názor

Výkonem asi Core i7-7700K nijak nepřekvapí, i když za významným navýšením frekvencí je i znatelně vyšší výkon. Nárůst výkonu v základu o sedm procent není zase tak úplně málo, stále jde o čtyřjádro. Hlavně hráči tento čip jistě ocení, frekvence 4,4-4,5 GHz budou hrám slušet.

Otázkou je, zda upgradovat, či nikoliv. Pokud máte Sandy Bridge anebo ještě starší platformu, už Skylake byl super náhradník. Kaby Lake opět posouvá laťku výkonu výše, hlavně však i přetaktování. Pokud máte Skylake a měli jste štěstí na dobře taktovatelný čip (4,6 MHz+) tak pro vás upgrade smysl nemá.

Já upgradovat na Core i7-7700K budu, jelikož chci do testovací sestavy procesor s taktem 5 GHz. Na závěr by se ještě slušelo připomenout, že ZEN přijde asi v březnu, i když ve hrách Kaby Lake konkurovat nebude moci. Zdali počkáte do jara, podíváte se, co nabídne AMD, a až poté se rozhodnete, už je na vás.

Core i7-7700K s taktem 4,5 GHz (Kaby Lake) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení procesorů Intel Core i7-7700K děkujeme společnosti Asus

Core i7-7700K s taktem 4,5 GHz (Kaby Lake) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky pro test poskytl ASUS Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama