Core i7 800 a Core i5 700 - Nehalem už také ve střední třídě
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Core i7 800 a Core i5 700 - Nehalem už také ve střední třídě

Core i7 800 a Core i5 700 - Nehalem už také ve střední třídě

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 9. 2009 03:00 52

Seznam kapitol

1. Úvod - Levný Nehalem 2. Nehalem versus Nehalem 3. Procesory Core i7 800 a Core i5 700 4. Socket LGA 1156 a chladiče 5. Čipset P55 Express 6. Testovací sestavy 7. Přetaktování Core i7 a Core i5 8. Syntetické testy - Paměti
9. Syntetické testy - Benchmarky 10. Praktické testy 11. 64-bitové testy a spotřeba 12. Herní testy a porovnání SLI 13. Shrnutí výkonu 14. Modelové sestavy 15. Hodnocení a závěr

Není to ani rok od uvedení prvních procesorů architektury Nehalem - Core i7, a Intel nyní tuto pokročilou architekturu nabídne i zákazníkům střední třídy. Dnes končí informační embargo na procesory Core i7 800 a Core i5 700, které časem zcela nahradí čipy rodiny Core 2 a zaujmou jejich místo ve střední a vyšší třídě.

Reklama
Core i7 800 a Core i5 700 - Nehalem už také ve střední třídě
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem vloni v listopadu testoval Core i7, už tehdy jsem předpovídal nástup nižší řady Core i7 800. Tehdy se mnozí divili a říkali si, že jsem si opět něco vycucal z prstu, to já ale nedělám a po mnoha měsících se ukazuje, že jsem měl opět pravdu. Také závěr dnešního testu procesorů s jádrem Lynnfield jsem vám naznačil již vloni, zde se můžete přesvědčit k uveřejněné zprávě z prosince 2008. Náš dnešní test bude jen potvrzení očekávaného, již z logiky věci se ale dá výkon odhadnout i bez měření, my budeme ale přesnější a vše si samozřejmě řádně poměříme a otestujeme v reálu.

32nm u Intelu letos

Není pochyb o tom, že již od roku 2006 vládne trhu procesorů pro desktop jednoznačně Intel. Nový začátek nastartovala architektura Core, která Intel raketově vynesla vzhůru a propast mezi rivalem AMD se začala zvětšovat. Bohužel dnes je již hluboká jak Grand Canyon a stále se prohlubuje. Dnešním uvedením nových CPU, Intel odřezává poslední lanové mosty přes tuto pomyslnou propast, a AMD  zůstává bohužel vzadu. Nové 45nm procesory AMD (Phenom II, Athlon II)jsou sice solidní, konkurovat ale mohou pouze tři roky starým CPU od konkurence. Přišly zkrátka pozdě.

Procesory s jádrem Lynnfield jsou sice ještě vyrobené na 45nm procesu, změna se ale rychle blíží. Ještě před koncem roku se setkáme s novými 32nm čipy stávající architektury Nehalem, která ale s menší výrobou změní jméno na Westmere. Na podzim příštího roku bude představena zcela nová architektura Sandy Bridge, která se v roce 2011 překlopí to fáze TICK a 22nm výroby. Co na to konkurence?

Core i7 800 a Core i5 700 - Nehalem už také ve střední třídě
i Zdroj: PCTuning.cz

Na novou architekturu od AMD si ještě minimálně rok dva počkáme. V tu dobu ale Intel  nabídne podle roadmapy 22nm čipy další architektury Sandy Bridge, a AMD bude pozadu již čtyři generace. Dohnat tenhle skluz bude pro AMD velký problém dohnat, jelikož jejich vývoj a R&D brzdí nedostatek financí. Jsem dokonce přesvědčen, že AMD čeká hodně hořké probuzení do nového roku, protože v tu chvíli již budou na trhu 32nm procesory Westmere s jádrem Clarkdale, které pořádně provětrají nejlevnější segment. Jeden takový se k nám již dostal, a jsme z něj neskutečně nadšeni. No uvidíte sami za pár týdnů.

Lynnfield - Nehalem pro masy

Core i7 800 a Core i5 700 - Nehalem už také ve střední třídě
i Zdroj: PCTuning.cz

S uvedením Core i7 bylo jasné, že jeho výkonu nestačí nic. K masovému rozšíření ale nedošlo a nikdy ani nemohlo dojít. I nejlevnější model Core i7 920 je stále na střední třídu hodně drahý a 6000 Kč s DPH je ochoten obětovat málokdo. Tuto nejvýkonnější platformu si zkrátka nemůže dovolit každý, procesory i desky jsou většinou drahé a nepřináší za svou cenu adekvátní nárůst výkonu v běžných aplikacích, což je častý argument. Pro hry stále stačí rychlé dvoujádro, a většina našich čtenářů používá počítač k zábavě, nikoli práci. V profesionálním použití je totiž výkon Core i7 neoddiskutovatelný a kdo jednou poznal, nechce jinak. I když Intel prodal milion procesorů architektury Nehalem, do desktopu k běžným uživatelům se jich dostal jen zlomek z tohoto čísla.

Jednička na trhu s procesory ale chce tento trend změnit a zvýšit penetraci nových čipů i v levnějších vodách trhů střední a nižší třídy. Jaké bude nyní rozložení trhu ukazuje obrázek nad textem. Nejvýkonnější řešení budou představovat procesory Core i7 975 Extreme a Core i7 950, ano potvrzují Core i7 920 se již nebude vyrábět. Ve střední a vyšší třídě se usídlí procesory řady Core i7 800 a Core i5 700. V budgetu se objeví nové procesory Core i3, nedočkáme se jich ale dříve než příští rok. Myslíte, že jsem na něco zapomněl? Na Core 2 přeci ..

Co bude s Core 2?

Core i7 800 a Core i5 700 - Nehalem už také ve střední třídě
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel tyto CPU příští rok končí a nebudou se dále už letos vyrábět. Budeme se s nimi ještě dlouho setkávat souběžně s platformou Core i7/i5 ale budou se jen doprodávat vyrobené a skladové kusy. Mnozí výrobci desek i oznámili ukončení podpory pro LGA 775, jako neperspektivní platformy. I když výkon Core 2 bude stále stačit na většinu dnešních činností u počítače, dny této úspěšné platformy jsou nadobro sečteny. Podívejme se na obrázek, jak si přerod trhu představuje Intel.

Penetrace nejdražších a nejvýkonnějších Core i7 zůstane i nadále hluboko pod 10 procent (nyní kolem 3 procent). Jak vidíte, do konce roku 2009 bude mít stále majoritní podíl přes 90 procent právě LGA 775, to se už v první polovině příštího roku výrazně změní. Z dvaceti procent by se LGA 1156 měla na konci 2010 rozšířit na 45 procent počítačů. Počítače s LGA 775 by měly do konce roku 2011 zcela vymizet z trhu, kde zůstanou jen LGA 1366, LGA 1156 a nová patice pro nadcházející architekturu Sandy Bridge - LGA 1155.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama