CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

28. 2. 2017 03:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Komfort a použitelnost u her 5. Ergonomie práce a umístění na stůl
6. Připojení, kabeláž a porty 7. Spínače a testování 8. Software 9. Závěr

Počítačové hraní je spojené se sezením u stolu asi jako konzole s televizí a pohovkou. Co když se chce PC hráč válet na gauči jako nějaký konzolista? Stačí pořídit Roccat Sova (MK) – mechanickou klávesnici integrovanou v desce s opěrkou pro zápěstí i podložkou pro myš. Pak už nic nebrání tomu zabrat nejpohodlnější místo pohovky a pařit.

Reklama

Handrkující se konzolista a PC hráč? Však to znáte. Vzájemné dobírání se skoro vždy skončí neshodou nebo nepochopením nad tím, jak má vypadat herní prostředí. Konzolista nebude váhat se vysmát počítačovému hráči, respektive jeho herní pozici. Něco ve smyslu: „ty u toho stolu s pécéčkem sedíš pomalu jak v práci a navíc sám jak nějaký asociál, zatímco já se pohodlně rozvalím na gauči před televizí a užívám si zábavy s kámoši nebo rodinou“.

A něco na tom argumentu je, pohodlí gauče je prostě něco, co u PC jen stěží docílíte – obzvlášť když tam chcete sedět ve vícero lidech. Roccat proto přišel se zajímavým produktem, který by měl dovolit práci a hlavně zábavu s počítačem i z prostředí pohovky, křesla nebo i postele. Tato periferie se jmenuje Sova MK a jde ve své podstatě o klávesnici s integrovanými opěrkami pro ruce a podložkou pro myš – takový malý stoleček se vším všudy.

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz

Myšlenka za tímto zařízením je jasná. K plnohodnotnému ovládání PC potřebujete klávesnici a hlavně myš. Jasně, s bezdrátovou myší jde jezdit po opěradle křesla, ale to stěží stačí na práci ve Windows, o hraní nemůže být ani řeč. Sova MK si klade za cíl zprostředkovat desktopové hraní i mimo „desktop“. Slouží k tomu integrovaná klávesnice založená na mechanických spínačích a s podsvícením a podložka pod myš. To vše dostatečně robustní na to, aby se daly opřít ruce.

Jako koncept vypadá Roccat Sova MK opravdu zajímavě a pro řadu lidí to možná je to, na co čekali řadu let. Mezi teorií a praktickou použitelností je ale obrovská propast, která je vyplněna otazníky typu jak je celek připojen, jak je připojena myš, je zařízení dostatečně odolné pro „mobilní“ použití, jde použít na stole, je to vůbec ergonomické, atd... Otázek je mnoho a na většinu z nich pokusíme najít odpovědi v následujících kapitolách.

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz

Trochu si nejsem jistý, jak Roccat Sova MK česky pojmenovat. Výrobce si vymyslel anglický pojem „lapboard“, tedy něco jako klávesnice na klín, nebo deska na klín, ale to česky zní celkem divně. Protože hlavní funkce tohoto zařízení je stále klávesnice, tak se i nadále budu takto na Roccat Sova odkazovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama