ctyri-zakladni-desky-pro-platformu-intel-2x-asus-1x-evga-1x-abit
Hardware Článek Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 7. 2007 01:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Asus P5K 3. BIOS desky Asus P5K a přetaktování 4. Zkušenosti s Asus P5K 5. Asus P5K Deluxe 6. BIOS desky Asus P5K Deluxe a přetaktování 7. Zkušenosti s Asus P5K Deluxe 8. EVGA 122-CK-NF68-A1
9. BIOS desky EVGA a přetaktování 10. Zkušenosti s EVGA rev. A1 11. Abit AB9 12. BIOS desky Abit AB9 a přetaktování 13. Zkušenosti s Abit AB9 14. Výsledky testů 15. Hodnocení základních desek a doporučení

V dnešním testu se podíváme na dvě základní desky s novější čipovou sadou Intel P35 Express z dílny Asus (Asus P5K a P5K Deluxe). Další "opakovaná zkouška" bude věnována už dříve testované desce eVGA nForce 680i SLI (testování bude provedeno na úplně poslední revizi této desky, které se s tou první nedá vůbec srovnávat - což uvidíte sami). Jako poslední účastník se objeví deska společnosti Abit AB9 s dnes již postarším čipsetem Intel P965.

Reklama

BIOS desky eVGA je na dnešní poměry velmi spartánský a jednoduchý. Nenajdeme zde desítky různých nastavení jako mají desky Asus nebo DFI. V tomto BIOSu nejdeme jen skutečně to nejdůležitější, ale kupodivu to bohatě stačí.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení časování pamětí vidíte na obrázku. Po zkušenostech s mnoha novými deskami je tato možnost volby slabá a mohla by obsahovat ještě několik parametrů, ale bohužel je nemá. Musíte se spokojit s tím co je, a z mého pohledu to stačí. Bez problémů jsem na této desce rozchodil paměti na opravdu vysokých frekvencích 1200+ MHz a to za použití i takto omezených nastavení. Ovšem deska za slabší nabídku nastavení dostává "záporný bod".

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Nabídka ostatních voleb pro přetaktování je také mnohem slabší než jsme dnes zvyklí, to ale potvrzuje už dnes podruhé fakt - že dobrý a bohatý BIOS nedělá dobrou desku. Tato deska v přetaktování nemá konkurenci i přesto že není v BIOSu spousta úplně zbytečných položek, o kterých stejně většinou ani nevíme co dělají. V jednoduchosti je síla platí v tomto případě bez výhrad. Osobně nejvíce oceňuji možnost vypnutí procesorových jader, můžete mít čtyř-jádrový procesor ale v rámci kompatibility můžete tři jádra klidně vypnout. Na možnosti napětí se pojďme podívat blíže:

  • CPU - 1,275V až do 1,80V

  • Paměť - 1,80V až do 2,50V

  • FSB - 1,25V až do 1,50V

  • North Bridge - 1,25V až do 1,55V

  • HTT - 1,5V až do 1,55V

  • South Bridge - 1,05V až do 1,75V

Veškeré hodnoty nejsou nikterak extrémní, ale oproti jiným deskám jsem téměř s žádnou hodnotou nemusel vůbec hýbat. Kromě napětí pamětí a procesoru jsem i při opravdu vysokých taktech měl vše na AUTO a deska bez potíží se stabilitou fungovala. Opět se ukazuje výhoda jednoduchého nastavení. Pokud si chcete přečíst podrobného průvodce BIOSem této desky, podívejte se do starší receze - zde.

Přetaktování

O jednoduchosti přetaktování a možnostech desky jsem se již zmínil. V první revizi byl výsledek velice slabý ale s každým novým BIOSem možnosti rostly a deska nabírala dech. U této desky jsem skutečně viděl obrovské změny v přetaktování způsobené pouze BIOSem. Přelomová byla verze P27, která umožnila bez problémů pokořit hranici FSB nad 500MHz. U této desky doporučuji ihned poté co se nový BIOS objeví, upgradovat bude to prostě poznat na výsledcích.

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtyři základní desky pro platformu Intel: 2x Asus, 1x EVGA, 1x Abit
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování Dual-Core - Jak vidíte na obrázku horní hranice frekvence FSB se zastavila na úctyhodných 525MHz absolutně stabilního taktu. Takto taktovanou desku jsem podrobil několikadenním testům a používání i při práci a deska obstála na výbornou. S takovým taktem může deska v klidu konkurovat i vysoce přetaktovatelným kusům s Intel čipsety. Zdůrazňuji že tato stabilní frekvence je nejvyšší kterou jsem na deskách s nForce kdy dosáhl.

Přetaktování Quad-Core - Už v úvodu jsem zmínil že k přetaktování čtyř-jádrových procesorů je tato deska přímo stvořená a tento fakt se potvrdil. Nakonec jsem byl schopen udržet plně stabilní frekvenci FSB na hodnotě 480MHz, o čemž si jiné desky mohou nechat jen zdát. Musím říci že na deskách s Intel čipsetem se zdálo že můj testovací čtyř-jádrový čip Q6600 nelze přetaktovat nad hranici 3300MHz. Tato deska k mému překvapení dokázala tento "již odepsaný" procesor donutit až k taktu 3500MHz při zaručené plné stabilitě programu Orthos! Gratuluji eVGA, tato deska se opravdu povedla.

Přetaktování pamětí znamenalo stejně triviální postup jako v případě procesorů. Bez potíží jsem během několika málo minut měl plně stabilní moduly na frekvenci 1250MHz, při napětí 2.25V. Ani nebylo nutné si nějak výrazně "hrát" s časováním, nastavil jsem rovnou v hlavním poli 15-5-5-5 a ostatní nechal na AUTO.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama