Cubitek představuje nové skříně – jedna otřesná, dvě výborné
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Cubitek představuje nové skříně – jedna otřesná, dvě výborné

Cubitek představuje nové skříně – jedna otřesná, dvě výborné

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

13. 7. 2011 03:00 4

Seznam kapitol

1. Cubitek?!? 2. M4 Silencer – exteriér 3. M4 Silencer – interiér 4. MiniTank – exteriér
5. MiniTank – interiér 6. XL Tank – exteriér 7. XL Tank – interiér 8. Závěrem

Když se řekne Cubitek, takřka nikdo si hned nevybaví výrobce počítačových case. Přitom právě tato společnost přišla v poslední době s velmi zajímavými modely, které se nemusí stydět za kvalitu ani cenu. Dnešní článek si vezme na paškál hned tři zástupce této společnosti a podrobně se podíváme, jakou konkurenční výhodou oplývají.

Reklama

Na prezentaci Cubiteku v Německu jsme měli možnost prohlédnout si skříně z nové série Tank. Skříně byly osazené komponenty, takže jsou na fotografiích dobře vidět všechny dispozice. Leccos nám to také napovědělo o praktičnosti. Prezentaci nedoprovázely dobré světelné podmínky, fotografie nám proto dodala přímo společnost Cubitek. Základ pro článek tedy máme, pojďme na to!

O společnosti Cubitek

Abych řekl pravdu, i když se v této sféře pohybuji už řadu let, produkty společnosti Cubitek se mi vždy vyhýbaly. Ne, že bych to dělal záměrně a něco osobního proti nim měl, ale prostě se to nějak nepovedlo. Tím pádem v podstatě nemohu nabídnout nějaké podrobnosti z minulé produkce a nikdy jsem si ani „neosahal“ žádnou jejich case.

Cubitek představuje nové skříně – jedna otřesná, dvě výborné
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem tedy hledal informace o společnosti, zaujal mě především jejich slogan, který jsem si dovolil volně přeložit: „Vyrobit něco, co bychom si sami koupili za cenu, kterou bychom byli ochotni zaplatit.“ A od toho se v podstatě odvíjí fakt, že Cubitek se snaží vyrábět kvalitně, ale s rozumnými náklady. Jejich case tak pořídíte i na našem trhu za velmi zajímavé ceny a nemusí se hned jednat o úplný low-end.

O společnosti lze snad říci jen to, že na trhu působí od roku 2002 a vyrábí na Taiwanu. Rozhodně se nejedná o velkého producenta a jejich dosavadní produkty patřily spíše do nižších tříd. Až v současnosti začíná Cubitek laborovat s hliníkem a tedy i vyšší třídou počítačových case.

Produktové řady aneb co nás dnes čeká?

Společnost Cubitek v současnosti na trh dodává čtyři produktové řady svých počítačových skříní, načež v každé řadě je pak několik typů case. My máme do dnešního testu zařazeny tři kusy case ze dvou produktových řad.  Dovolím si ale zmínit něco i o těch ostatních.

Cubitek představuje nové skříně – jedna otřesná, dvě výborné
i Zdroj: PCTuning.cz

Asi nejzákladnější a tím pádem samozřejmě i nejlevnější řadou je tzv. Tatto series. Jedná se o typické ocelové šasi z poměrně slabého materiálu. Kryty jsou taktéž ocelové, ale v kombinaci s plastovým čelem s výraznou perforací. Mezi klady lze zařadit dvojici 120mm ventilátorů z výroby a také černě lakované šasi. I design je poměrně decentní, ale přitom jakoby agresivní. Verzi Beta (bez okna) koupíte v českých obchodech za cca 1400 Kč. Obdobou série Tatto je pak M4 series, na kterou se dnes podíváme podrobněji. Cena je v podstatě totožná, jen design je směrován více k hráčům, případně mladší generaci.

Cubitek představuje nové skříně – jedna otřesná, dvě výborné
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá polovina sortimentu už patří do vyšší třídy, jelikož je vyráběná z hliníku. My jsme se dostali ke dvěma zástupcům série Tank, která je určena především pro hráče, nicméně robustní, ale decentní design podle mého názoru neurazí žádného uživatele. Poslední série, a to taková velmi specifická, nese označení Magic a jedná se vlastně o case, která neobsahuje pozice pro pevné disky a pro tyto účely je přibalena ještě další „case“. Disky tak lze mít umístěné jinde, než zbylé komponenty. Praktické využití si upřímně příliš představit neumím, nicméně třeba si i tento typ najde svoje zákazníky. Celkové zpracování a vzhled všech součástí vypadá ale opravdu velmi dobře, takže by se mohlo jednat i o velmi dobrý základ pro modding. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama