DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků | Kapitola 5

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

6. 10. 2011 03:00 37

Seznam kapitol

1. Intro 2. Červená sestava – část 1. | příprava 3. Modrá sestava – část 1. | příprava 4. Červená sestava – část 2. | odhlučnění 5. Modrá sestava – část 2. | odhlučnění
6. Červená sestava – část 3. | kompletace 7. Modrá sestava – část 3. | kompletace 8. Hlučnost 9. Závěrem 10. Galerie

Již dlouhou dobu jsme si zde neukázali nějaký zajímavý systém vodního chlazení. Abychom to napravili, vzali jsme si dnes na mušku hned dvě nezávislé realizace vodního chlazení kombinovaného s kompletním odhlučněním. Spojuje je jen stejná černá case od FractalDesignu – jak moc se od sebe nakonec dokážou odlišit?

Reklama

Zde si dovolím zajít ještě více do podrobností, protože na předchozí straně jsme si popsali odhlučnění červené sestavy, navíc ale především princip třívrstvého sandwichového odhlučnění. Já bych zde chtěl ještě zdůraznit, že je velmi důležité, aby se v případě aplikace těchto materiálů myslelo opravdu na všechny dutiny.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Nestačí tedy vzít pouze velké pláty, které se nalepí na bočnice, jak je to většinou realizováno v rámci nějakých komerčních odhlučňovacích setů. Ano, efekt snížení hlučnosti utlumením bočnic je samozřejmě nejvýraznější, o čemž není pochyb, nicméně nikdy nebude tak dokonalý, pokud se bude zapomínat na detaily, skuliny, dutiny, apod.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Proto je velmi důležité, aby především první vrstva (asfaltový plát), byla aplikována na opravdu veškeré části skříně. Mimo to jsem ale pro obě skříně připravil záslepky nevyužitých 5,25“ pozic, protože toto místo je poměrně opomíjené při odhlučnění, jelikož zde často není na co materiál nalepit. Pokud jej nalepíme na vnitřní stranu plastového čelního panelu, je sice k úspěchu nakročeno, ale rozhodně ne dokonale. Mezi šasi a plastovým dílem je ještě poměrně výrazná mezera, proto by nemusel být efekt takový. Vhodné je tedy tlumící materiál aplikovat přímo na okraji šasi.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro tyto účely jsem využil původní plastovou krytku nad prostorem zdroje. Ta zde nemá žádný praktický efekt a naopak jen zbytečně vibruje. Z plastu jsem tedy vyřezal pouze potřebný čtverec, který dokáže překrýt tři pozice. V jedné je samozřejmě vložena optická mechanika. Na plast, ve kterém jsou připraveny montážní otvory pro přišroubování k šasi, se aplikuje opět kompletní systém odhlučnění a dle potřeby je to možné provést i oboustranně, i když v takovém případě už není přinos nijak výrazný.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě modré sestavy je zde navíc ještě UV katoda a aktivní osvětlení

Jinak byl ale postup obdobný jako v případě červené sestavy, takže si dovolím teď trochu odbočit. Požadavkem u modré sestavy totiž bylo také okno v bočnici, aby bylo vidět do interiéru skříně. Samozřejmě to je věc, která se příliš neztotožňuje s pravidly odhlučnění, ale jak se říká: „Náš zákazník, náš pán.“ Takže musíme vyhovět. Dohoda ale byla na velmi decentním, i když větším okně, které nabídne celkový pohled na sladěný interiér.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Z toho důvodu jsem volil kouřové plexi, které decentně ozvláštňuje jednoduchý design matně černého exteriéru. Aby se však nejednalo pouze o nudný obdélník, rozhodl jsem se pro instalaci okna z vnější strany. Bylo tedy nutné dobře zaleštit hranu plexi a především jej přesně nařezat. Okno je pak upevněno za pomoci imbusových šroubů velikosti M3 se zapuštěnou hlavou, které působí decentně, ale přitom zvýrazní tvar okna.

Díky tmavému průhledu do interiéru ještě není úplně splněna podmínka příjemného náhledu na sladěný interiér. Proto jsem do horní části skříně schoval světelnou katodu vyzařující černé UV světlo a do okruhu vodního chlazení napustil UV reaktivní kapalinu v modrém odstínu. Katoda je samozřejmě vypínatelná přes vypínač umístěný v přední záslepce pod dvířky.

Fillport sloužící pro snadné plnění okruhu kapalinou

Celkově jsou tedy v interiéru vidět především výrazné hadice, respektive kapalina v nich, jinak zůstávají ostatní komponenty v temném hábitu. I když rozhodně by bylo na co koukat. Zbytek bočnice byl samozřejmě olepen odhlučňovacím materiálem, a to především ve své spodní části, kde je umístěno čerpadlo, které je v tuto chvíli jedním s nejhlučnějších elementů v celé skříni. Ale když říkám nejhlučnější, myslím tak, že musíte přiložit ucho k bočnici, abyste jej slyšeli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama