DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků | Kapitola 7

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

6. 10. 2011 03:00 37

Seznam kapitol

1. Intro 2. Červená sestava – část 1. | příprava 3. Modrá sestava – část 1. | příprava 4. Červená sestava – část 2. | odhlučnění 5. Modrá sestava – část 2. | odhlučnění
6. Červená sestava – část 3. | kompletace 7. Modrá sestava – část 3. | kompletace 8. Hlučnost 9. Závěrem 10. Galerie

Již dlouhou dobu jsme si zde neukázali nějaký zajímavý systém vodního chlazení. Abychom to napravili, vzali jsme si dnes na mušku hned dvě nezávislé realizace vodního chlazení kombinovaného s kompletním odhlučněním. Spojuje je jen stejná černá case od FractalDesignu – jak moc se od sebe nakonec dokážou odlišit?

Reklama

A v tuto chvíli je samozřejmě na řadě i modrá sestava. U ní jsme o uložení čerpadla již mluvili a tak trochu jsem nakousl i barevné provedení, respektive modrou kapalinu v okruhu. Nicméně to nic nemění na tom, že tato sestava nabízí přeci jen jednu originalitu. A tou je fullcover blok na základní desku.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Komponenty potřebné pro vodní chlazení, tedy samozřejmě ne všechny

Zákazník si totiž pořídil ke své sestavě jako základ desku Gigabyte X58A-UD3R X58, která rozhodně patří ke špičce, nicméně žádný z výrobců vodních bloků nenabízí full-cover řešení pro tento layout, který není referenční. Nezbývalo tedy, než připravit blok přesně na míru a k tomu asi není povolanějšího, než Cawedoga. Několik hodin jsme tedy řešení různé varianty a Cawedog si nakonec přesně přeměřil layout desky a začal v CADu navrhovat blok. Realizace byla otázkou 2 až 3 dnů, což je neuvěřitelně rychlé a především zpracování je na vysoké úrovni.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Návrh jednotlivých vrstev bloku pro desku v CADu

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel se po dokončení objevily i nějaké problémy s materiálem, nicméně bez obtíží se asi neobejde žádné custom řešení. Blok je vyroben ze tří různých materiálů, základem jsou samozřejmě jednotlivé měděné bloky, jejichž povrch je nakonec poniklován. Spojovacím článkem všech těchto „bločků“ se stal 8mm polykarbonát a kryt je vyroben z tvrzeného plastu s povrchovou úpravou, kde nesmí chybět ani gravír. Díky této koncepci dokáže blok pokrýt všechny potřebné součástky na základní desce, tak jako původní pasivní chladič, ale samozřejmě s vyšším výkonem.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

A nakonec reálně vyrobený blok...

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Výhodou je také fakt, že není třeba zbytečný vývodů, celý blok je totiž propojený, takže je osazen dvěma fitinkami, jako např. samostatný NB blok.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Expanzní nádoba v tomto případě pochází také z výroby Cawedoga a nese název Cyklon, který byl vymyšlen asi kvůli vnitřnímu víru, který se při zapojeném okruhu v nádobě tvoří – vypadá to velmi efektně a navíc expanzní nádoba nezabírá zbytečně moc místa. Dokonce i tvar je poměrně atypický, protože základna není z kruhového profilu, který by kopíroval plexi trubku, ale je frézována do tvaru osmiúhelníku. Fitinky jsou vyvedeny do spodní části a kryt pak nabízí ještě napouštěcí otvor.

DefineXL dvakrát jinak – stavba dvou různých vodníků
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten jsem samozřejmě využil také, protože do horního rohu skříně byl nainstalován plnící fill-port, aby při plnění okruhu (případně jeho vypouštění) nebylo nutné demontovat bočnici. Fillport je vyroben z černého tvrzeného plastu a osazen standardní niklovanou fitinkou, stejně tak závitová krytka je poniklována. Několik centimetrů hadice pak spojuje fillport s expanzní nádobou, která našla svojí pozici těsně před grafickou kartou – to především z důvodu přímého napojení na čerpadlo.

Od stejného výrobce byl pak dodán i výkonný blok pro procesor. Jedná se o poslední revizi typu Zouy se sponou pro s1366. Ten nabízí bezkonkurenční výkon, což se potvrdilo i při testech, kterými prošel ve srovnání s konkurenčními komerčními bloky. Jediným blokem, který je tak říkajíc běžně dostupný, je fullcover pro grafickou kartu. Ten vyrobila firma EK WaterBlocks a jedná se o verzi s niklovanou měděnou základnou a plexi TOPem.  Fitinky jsou dle potřeby vyvedeny každá jiným směrem, aby se mohl rozvod hadic provést co nejjednodušeji.

A na monstrózní grafické kartě se usídlil blok od EK

Jak je vidět na fotografiích, okruh je v tomto případě opravdu poměrně jednoduchý, což způsobuje rozumné rozložení jednotlivých součástí a prostornost skříně. Velmi příjemně zafungoval především vývod, respektive vstup pro čerpadlo přes plechovou přepážku, díky čemuž je napouštění kruhu otázkou asi jedné minuty. Stačí jen do expanzní nádoby nalít tolik vody, aby tlak vytlačil kapalinu k čerpadlu, a pak už se okruh zavodní kompletně sám.

O proudění vzduchu se starají nejenom horní odtahové ventilátory (SilenX iXtremaPro 120), které se regulují přes originální FractalDesign regulátor v zadní pozici, ale také dva pomaloběžné ventilátory velikosti 140 mm v čelním panelu. Ty jsou fixně zregulovány na 75 % původních otáček, takže v tuto chvíli jsou opravdu naprosto neslyšitelné, pouze napomáhají kvalitnímu airflow. Především dobře fungují v prostoru pevných disků, kde by mohl teplý vzduch zůstávat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama