dfi-icfx3200-t2r-g-jedinecna-zakladni-deska
Hardware Článek DFI ICFX3200 - T2R/G - Jedinečná základní deska?

DFI ICFX3200 - T2R/G - Jedinečná základní deska?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 1. 2007 01:00 38

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Obsah balení 3. Čipová sada RD600 + SB600 4. Specifikace desky 5. Testovací sestava 6. Layout desky
7. Průvodce BIOSem a tipy na přetaktování 8. Přetaktování 9. Systémové utility 10. Testy 11. Zkušenosti a závěr

Dlouho předlouho jsme všichni museli čekat na uvedení čipové sady RD600 pro procesory Intel Core 2 Duo. Touto dobou však naše čekání skončilo a my jako první v České republice vám přinášíme test jediné základní desky na trhu vybavené tímto čipsetem - DFI ICFX3200 - T2R/G.

Reklama
DFI ICFX3200 - T2R/G - Jedinečná základní deska?
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost DFI není nutné nijak zvlášť představovat, všichni znají její dnes už legendární základní desky pro procesory AMD A64 postavené na čipové sadě nForce 4. Do jejich uvedení byly vody trhu se základními deskami vcelku klidné a až na malé výjimky se základní desky mnoho neodlišovaly. Bouři však způsobil příchod právě řady nF4 Lanparty od DFI, kde bylo možné nastavit snad úplně všechny nastavitelné parametry, co si člověk vůbec mohl představit. Z firmy do té doby se pohybující se spíše na okraji mainstreamu se stala legenda, každý kdo to myslel s přetaktováním procesorů AMD do patice s939 musel mít desku DFI. Řada nF4 Lanparty byla tak obrovsky úspěšná, že se tyto desky dočkaly několika zásadních revizí, a dokonce i limitované sběratelské edice Venus ve speciálním černém kufru.

Dalším zásadním milníkem pro DFI bylo uvedení na trh opravdu skvělé desky LP CFX3200 UT, vybavené čipovou sadou RD580 s podporou CrossFire pro platformu AMD s939. Od této chvíle se však povědomí o produktech firmy začíná snižovat a společnost až dodnes nevydala žádný výraznější produkt. Řada desek Infinity pro AMD sAM2 a Intel s775 nebyla nijak zajímavá a odklon zájmu zákazníků byl velice markantní. Na trhu se objevila spousta desek, které měly stejně dobrý BIOS a byly uváděny v kratších časových úsecích než produkty DFI.

Další šanci k návratu na výsluní měla společnost se základní deskou pro procesory Core 2 Duo s podporou zapojení grafických karet SLI, osazené čipovou sadou nForce 590 SLI. I přes velké investice do vývoje desky a vcelku uspokojivé testy prvních revizí deska neuspěla, Intel totiž uvedl čipovou sadu P965 a proti němu neměla nForce 590 SLI ani v přetaktování a ani ve výkonu bohužel žádnou šanci. Společnost proto "zahodila" veškerý vývoj a desku na trh neuvedla, v té době však oznamuje nového soupeře čipsetům Intelu - desku s čipsetem ATi RD600.

Toho času (září minulého roku) působily specifikace RD600 a jeho slibované "features" jako z říše snů. Čas ovšem prokázal že velká většina tenkráte proklamovaných novinek (například : oddělené taktování pamětí a procesoru, velmi vysoké přetaktování, automatické přetaktování grafických karet atd.) je realizovatelných, o čemž jsme se přesvědčili u novinky nForce 680i SLI. Smůla se ovšem lepí čipové sadě RD600 na paty, sloučení AMD a ATi opět razantně odsouvá její uvedení na trh. V době sloučení také probíhá ostrá výměna názorů mezi ATi - jako výrobcem čipsetů a v té době už konkurencí - Intelem.

Výsledkem tohoto nového konkurenčního prostředí je ukončení výroby všech desktopových čipsetů ATi (AMD) pro platformu Intel. Co však s tak dlouho připravovaným RD600? Nakonec se rozhodlo že bude uveden a i přes veliký zájem například Asusu, byla dána exklusivita výroby základních desek s RD600 pro platformu Intel společnosti DFI. Po půl roce od prvního oznámení této konkrétní desky a po několika testovacích revizích, které měly zásadní problémy s paměťovým řadičem přichází tato deska na trh. Díky neustálým odkladům a jedinečnosti čipsetu je deska už dnes vlastně legendární, ale jestli si zaslouží toto označení i díky svým schopnostem ukáže až čas.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama