dfi-nf590-sli-m2r-g-sli-luxus-podruhe
Hardware Článek DFI NF590 SLI-M2R/G - SLI luxus podruhé

DFI NF590 SLI-M2R/G - SLI luxus podruhé | Kapitola 4

Jurin

Jurin

26. 9. 2006 09:00 38

Seznam kapitol

1. DFI 2. LanParty DFI NF590 SLI-M2R/G - balení 3. LanParty DFI NF590 SLI-M2R/G - Layout 4. BIOS, přetaktování a software 5. Testovací sestava a testy 6. Závěr

Nedávno jsme měli možnost otestovat první základní desku s čipsetem nVidia nForce 590SLI od ASUSu. Dneska se podíváme na zoubek základní desce LanParty DFI NF590 SLI-M2R/G, která je osazena stejným čipsetem. Stejně jako dříve testovaný ASUS, i tato základní deska je nejvyšším modelem z řady základních desek daného výrobce pro socket AM2.

Reklama
DFI NF590 SLI-M2R/G - SLI luxus podruhé
i Zdroj: PCTuning.cz


Detekce základní desky programem CPU-Z

Základní desku DFI NF590 SLI jsme dostali do testu v první revizi, přičemž čipová sada je revize A2. Na stránkách výrobce je k dnešku k dispozici pouze dvojička BIOSů, nicméně je třeba říci že oba jsou nadmíru stabilní a bezproblémové. V této souvislosti bych rád zmínil jeden nešvar v podobě absolutní nekompatibility s pamětmi Patriot DDR2 900MHz. S těmi základní deska odmítala pracovat, pomohla nakonec výměna za paměti Corsair.

Základní desky DFI po stránce provedení a důkladnosti dostupných nastavení v BIOSu patří mezi špičku. U dnes testované NF590 tomu není jinak. Možnosti jsou skutečně obdivuhodné, pro ladiče deska nabízí absolutní volnost. Kromě detailně provedeného nastavení pamětí zde také najdete široké možnosti nastavení komunikace čipové sady s procesorem a jednotlivými můstky. Pro neznalé však podobně řešený BIOS může být kamenem úrazu, proto bych všem kdo skutečně neznají jednotlivé položky doporučoval postupovat opatrně. Z těch nejdůležitějších nastavení bych zmínil snad jen možnost zvýšit napětí na procesoru až na 1,9V, externí frekvence se nastavuje položkou CPU/C51 v rozmezí od 100 do 500MHz.

Stručný přehled těch nejdůležitějších parametrů nastavitelných v BIOSu najdete v tabulce níže. Nastavení napětí pro procesor je dvoukrokové, nejprve nastavíte danou voltáž, kterou je možno upravit ještě v rozsahu od 100% do 121,5%.

Nastavení BIOSu

Externí frekvence (FSB) 100 - 500 MHz (po 1 MHz)
Frekvence pamětíauto; DDR2 400, 533, 667, 800
CAS Latence Tclauto; 3; 4; 5; 6;
RAS to CAS/RAS prechargeauto, 2; 3; 4; 5; 6
PCI Express auto, 100 - 120 MHz (po 1MHz)
CPU Ratio (násobič) dle procesoru
CPU Voltage Control auto, 1,0 až 1,6 V (po 0.025) + 100-121,5%

DRAM Voltage

auto, 1,7 až 3,0 V (po 0,02)

HT Voltage Control auto, 1,3 až 1,5 V (po 0,02)

Vyjma hodnot uvedených v tabulce můžete dále upravovat frekvenci a násobiče komunikace jednotlivých můstků spolu s procesorem. Nechybí ani specializované nastavení napětí na obou můstcích čipové sady.

Overclocking

Základní deska DFI NF590 je tedy pro overclocking přímo určená. Jak se v tomto ohledu ukáže se podíváme nyní.

DFI NF590 SLI-M2R/G - SLI luxus podruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

V defaultu procesor pracuje na externí frekvenci 200MHz s násobičem 10x, což ve výsledku znamená 2,0GHz frekvence.

Prvním pokusem jsem zkoušel dosáhnout co nejvyšší externí frekvenci bez jakéhokoli zásahu do systému. Pro upřesnění, pro testy OC byly použity paměti Corsair DDR2 800MHz které v prvotním nastavení zůstaly na stejné frekvenci DDR2 800. Během této první zkoušky se podařilo dosáhnout stabilní externí frekvence 239MHz, za touto frekvencí již základní deska odmítala spolupracovat. První pokus tedy nedopadl vůbec špatně, frekvence HTT v té době činila 1200MHz.

DFI NF590 SLI-M2R/G - SLI luxus podruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Další části overclokovacích orgií bylo pouhé snížení frekvence pamětí z DDR2 800MHz na DDR2 400MHz abychom vyloučili jejich vliv. Dosažená hodnota 264MHz je velice solidní, zvláště tehdy, když přihlédneme k tomu, že HT pracovalo na frekvenci 1320MHz. V porovnání s dříve testovanou ASUS Crosshair je DFI lepší v tomto testu o 7MHz.

Po prvních dvou testech přišel čas na vyzkoušení maximální frekvence stále bez zvýšení napětí avšak se zachováním frekvence pamětí na DDR2 400MHz a snížení násobiče HT na 3x. Externí frekvence se na tomto nastavení vyšplhala na hodnotu 275MHz. S podobným výkonem jsem rozhodně nepočítal, ASUS Crosshair dokázal v tomto testu dosáhnout na frekvenci 262MHz a zdálo se, že je další zvyšování nemožné kvůli procesoru, který podle všeho pro další nárůst vyžadoval přidání napětí. DFI však tento předpoklad vyvrátila.

DFI NF590 SLI-M2R/G - SLI luxus podruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jste si jistě všimli, je na screenshotu s maximálním OC detekováno zvýšené napětí, podle všeho je ale způsobeno špatnou detekcí programu CPU-Z, u nějž se s touto deskou objevovalo skákání napětí v rozmezí 1,4-1,45V.

Posledním pokusem bylo dasažení co nejvetší externí frekvence, frekvence pamětí byla snížena na DDR2 400MHz a násobič HT na 2x. Samozřejmě jsem snížil i násobič procesoru na 5x. V tomto testu základní deska skutečně ohromila stejně jako nedávno testovaný ASUS, maximum na jaké se mi podařilo dosáhnout je 453MHz. Po mírné úpravě nastavení napájení na SB, NB, HT, DDR i CPU se dokonce vyšplhala na 469MHz. Na těchto hodnotách byla schopna deska pracovat bez problémů i při delším zatížení. Ostatně všechna nastavení byla dlouhodobě zatěžována patřičnými programy.

Konečné přetaktování

  • Maximální dosažená frekvence - 2,75GHz = 275MHz x multiplikátor 10

  • Maximální dosažená externí frekvence - 2,345GHz = 469MHz x multiplikátor 5

Vzhledem k tomu, že jde o desku, kterou jsem měl na stole pár dní se dá s jejím zahořením a postupným vyladěním předpokládát, že dosahžené hodnoty půjdou ještě mírně výše. I nové BIOSy v budoucnu by mohly přinést lepší výsledky, i tak je ale v tomto ohledu základní deska špičková.

Softwarová výbava

Softwarová výbava na CD dodávanému k základní desce kromě důležitých ovladačů nic navíc neobsahuje. Nenašel jsem ani ještě nedávno dodávané programy SmartGuardian či podobný software.

DFI NF590 SLI-M2R/G - SLI luxus podruhé
i Zdroj: PCTuning.cz


Základní nabídka driverů

Právě to, že DFI nedodává ke svým produktům slušné nástroje pro sledování systému, update BIOSu a další mne trošku mrzí, na druhou stranu je jasné, že péče o základní desky je směřována jiným směrem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama